Ion Iordache, vicelider Sindicatul Autoturisme Dacia: „Pe noi, cei de la Renault nu ne-au dus în excursie în Maroc. Ne-au dus aşa, cam ameninţător…”

de | 9.10.2013 20:02 | Politica si Administratie

Administrația Automobile Dacia a decis ca, pe parcursul acestui an, să ofere mai multor personalități argeșene ocazia de a vizita și alte uzine ale companiei franceze Renault decât cea de la Mioveni și vorbim aici în principal de noua fabrică din Maroc. Printre cei care au mers în aceste vizite s-au numărat cei din conducerea Sindicatului Automobile Dacia (SAD), dar și politicieni argeșeni și reprezentanți ai administrației locale. Deși scopul oficial al acestor acțiuni ar fi mai buna cunoaștere a companiei Renault, sunt și voci care susțin că, în realitate, francezii au vrut să transmită măcar subliminal celor de aici că uzina de la Mioveni nu este singurul loc din lume unde se pot face mașini. Despre aceasta, dar și despre un posibil miting al celor de la Dacia, am discutat cu Ion Iordache, viceliderul SAD.

# Conducerea Dacia a organizat anul acesta o serie de „excursii”, în Maroc de exemplu, la una dintre acestea participând și dumneavoastră. Ce rol au avut aceste excursii?
– Domnule, eu și noi, cei de la sindicat, nu am fost în nicio excursie, noi am fost duși acolo așa, cam amenințător… Alții poate au fost în excursie, pentru noi a fost altceva.
# V-au dus să vă arate pisica, adică ceva de genul se poate și fără voi?
– Eu nu vreau să comentez acest aspect, mai ales că nici nu a fost prea recent. Noi am fost mai spre vară-primăvară, alții au fost mai recent și în excursie. Hai s-o lăsăm baltă, că e mai bine așa.
# Adică dumneavoastră nu ați fost în excursie, însă politicienii da,  cel puțin așa înțeleg. De ce această nuanță?
– Hai să nu mai comentăm, mai ales că avem tot interesul ca această relație cu politicienii să rămână sub auspicii bune.

„Liberalii nici măcar nu ne-au băgat în seamă cu Codul Muncii”

# Și care este natura acestui interes pe care îl aveți la politicieni?
– Codul Muncii, acesta este interesul nostru, al celor de la Sindicatul Dacia.  Vrem ca ei să revizuiască acest Cod al Muncii în interesul muncitorilor, și nu altfel.
# Aveți vreo speranță, vreun indiciu, că o vor face până la urmă? Au promis asta încă de anul trecut și nu au făcut nimic.
– Am avut întâlniri cu parlamentarii PSD de Argeș și cu cei din Consiliul Județean pe această temă și le-am expus care sunt cele două aspecte principale din Codul Muncii la care vrem să se lucreze și ne-au promis susținerea lor. Subliniez, doar cu cei din PSD pentru că liberalii nu au vrut să vină, au refuzat, nici măcar nu ne-au băgat în seamă.
# Care sunt cele două probleme pe care le-ați ridicat?
– Vrem ca problema contractului de muncă pe perioadă determinată și statutul agentului de muncă temporar să fie renegociate astfel încât muncitorul să aibă drepturi decente și să nu fie un sclav, așa cum este acum, sau cel puțin spre asta se îndreaptă.
# Să înțelegem că mitingul pe care l-ați anunțat recent și care era legat și de Codul Muncii nu-și mai are rostul după aceste discuții?
– Zilele acestea vom avea alte întâlniri cu politicienii pentru a discuta și mai în amănunt problemele noastre. Așteptăm să vedem dacă se țin de cuvânt. În caz contrar, protestul poate fi declanșat în orice moment.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole