Web Analytics

Ion Iordache, SAD: „La Dacia suntem în faza plictisitoare a conflictului de muncă”

de | 8.03.2018 09:22 | Economie

6 iordacheÎn această perioadă la uzina de la Mioveni este în plină desfășurare negocierea noului contract colectiv de muncă, proces în care niciuna din părți, Sindicatul Automobile Dacia (SAD), pe de o parte, și adminstrația fabricii, pe de altă parte, nu pare dispusă să cedeze în fața celeilalte. În aceste condiții, SAD a decis declanșarea conflictului colectiv de muncă. „La Dacia negocierile merg prost din punctul nostru de vedere, administrația se lasă foarte greu în privința majorărilor salariale, drept pentru care am deschis conflictul colectiv de muncă. Acum suntem în faza plictisitoare a acestui conflict, aceea a schimbului de scrisori, hârtii, etc. Dar, dacă va fi nevoie, suntem dispuși să parcurgem toate etapele legale ale acestui demers. Închipuiți-vă că noi am cerut o majorare salarială de 500 de lei, iar administrația nu vrea sub nicio formă să ofere mai mult de 80 de lei. E o diferență ca de la cer la pământ între 500 și 80, așa ceva este inadmisibil”, a declarat Ion Iordache, viceliderul SAD, pentru Jurnalul de Argeș.

Cum au decurs negocierile patronat-sindicat în ultimii ani

6 Dacia# 2011: S-a cerut 500 de lei, s-au obţinut 260
După negocieri cu multe frecușuri și amenințări sindicatul a obținut o majorare de 260 de lei, adică de 13%. Negocierile au pornit din punctul în care sindicatul ceruse o majorare de 500 de lei pentru fiecare angajat, iar francezii nu voiau să dea decât 220. În final, părţile s-au înţeles pentru 260. Majorarea din 2011 era mai mică decât cea obţinută în urma negocierilor din februarie 2010, când salariile au crescut cu 300 de lei. Astfel, constructorii de maşini ajungeau în 2011 la  salarii cuprinse între un minim de 1.360 de lei în cazul muncitorilor necalificaţi şi 8.760 de lei în cazul anumitor funcţii din managementul producţiei. Salariul mediu la Dacia era atunci, după noua grilă, de aproximativ 2.240 lei.

# 2012: Creştere salarială mai mică decât în 2011
În aprilie 2012, Sindicatul Automobile Dacia (SAD) și administrația uzinei de la Colibași ajungeau la un nou acord astfel încât salariații de la Dacia beneficiau de o creștere salarială de 210 lei, la care se adăuga, în afara celor 650 de lei net pe care îi primeau de Paști, o primă pentru realizarea obiectivelor fixate pentru anul 2011, în valoare de 1.240 de lei. Trebuie menționat că negocierile nu s-au rezumat doar la bani, ci și la alte drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.

# 2013-2014: Majorări salariale pe nivele de încadrare
După mai multe săptămâni de negocieri presărate cu proteste mai mult sau mai puțin spontane SAD și conducerea Dacia ajungeau la următorul acord: angajații care lucrau ca operatori, nivelele 1-5, beneficiau de o creștere salarială de 220 de lei. Astfel, salariul mediu al unui muncitor creștea de la 2.300 la 2.520 lei. Personalul TESA, nivelele 5-7, primeau salarii majorate cu 110 lei, plus o creștere individuală de 5%. Persoanele angajate în funcții de conducere, nivele 7 și 8, beneficiau individual de o majorare salarială cu 6%. În plus, angajații uzinei din Mioveni aveau prevăzută o primă de rezultat în cuantum de 1.680 de lei. De primă beneficiau toți cei care au lucrat minimum trei luni în cursul anului 2012. În anul următor, 2014, sindicaliștii de la Dacia au obținut o creștere salarială de 180 de lei și o primă de rezultat de 1.400 de lei brut. În premieră, patronatul a introdus voalat în discuții un nou subiect care să pună presiune pe sindicaliști: robotizarea uzinei.

# 2015: A fost declanşat conflictul de muncă
În ianuarie 2015 la Dacia negocierile erau în impas și sindicaliștii au decis declanșarea conflictului de muncă. „În ceea ce privește salarizarea, noi am cerut o creștere de 400 de lei în sumă fixă iar conducerea a oferit 90 de lei în sumă fixă pentru anumiți angajați și o creștere în procente sau procente și sumă fixă pentru alți angajați, ceea ce este inacceptabil. Uzina a mers foarte bine în 2014, are un profit frumos, iar 2015 se prevede a fi un an foarte bun deci posibilități sunt. Mai menționez că suma de 400 de lei propusă de noi este negociabilă dar dacă nu ajungem la o înțelegere vom apela inclusiv la greva generală”, declara la vremea respectivă Ion Iordache, viceliderul SAD. Într-un final, ostilitățile au încetat înainte să se ajungă la grevă, pentru operatori și funcționari obținându-se o creștere generală la salariu de 150 lei, iar pentru personalul TESA – primul nivel de management, o creștere de 100 lei. De asemenea, se obținea și o primă de rezultat pentru 2014, în valoare de 1.410 lei, care a fost plătită în mai 2015. În plus, valoarea tichetelor cadou (pentru 8 martie și Crăciun) se modifica la 70 de lei.

# 2016: Creşteri salariale de 5%, 150 de lei în plus la salariu
Angajaţii de la Automobile Dacia beneficiau în 2016 de salarii brute mai mari cu 5%, conform noului contract colectiv de muncă, agreat între administrație și sindicaliști. „Administraţia  Automobile Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia au încheiat negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă. Părțile au convenit creşterea cu 150 de lei (5%) a salariului de bază brut la nivel de operatori. În plus, toți angajaţii vor primi o primă pentru rezultatul anului 2015, în valoare de 1.430 lei brut, acordată în luna mai. În plus față de salariu, angajații beneficiază de prime de Paști, de Crăciun și de vacanță (care, în total, reprezintă încă un salariu mediu realizat pe an), masă caldă, bonuri de masă, tichete cadou, transport subvenționat, asigurare de sănătate, bilete de odihnă și tratament și alte ajutoare”, se arăta în comunicatul companiei referitor la negocierea noului contract colectiv de muncă.

# 2017: Negocieri tensionate dezamorsate la timp
Sub semnul tensiunilor au stat și negocierile din 2017. Într-un final însă, acestea au fost dezamorsate și s-a decis ca angajații uzinei de la Mioveni să primească o majorare salarială de 200 de lei, o primă de rezultat de 1.450 lei, o altă primă de 240 lei în luna martie şi o creştere a valorii bonurilor de masă, cuantumul acestora fiind de 12 lei tichetul începând din martie, iar din luna septembrie de 15 lei.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii