Web Analytics

Ion I. Dumitru – un secol de viaţă

de | 10.03.2022 12:15 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie

Este emoționant să scriu despre oameni care au avut o deosebită însemnătate în istoria localității noastre. Unul dintre aceștia este domnul Ion I. Dumitru, domiciliat în orașul Costești, județul Argeș, născut în urmă cu 100 de ani, la 9 martie 1922, în comuna Gliganu de Jos, actualmente sat al comunei Rociu.
Părinții săi, truditori ai pământului din tată în fiu, agricultori, oameni simpli, dar de o mare calitate, au crescut și educat cinci băieți și o față.

Vremurile grele de după Primul Război Mondial nu l-au împiedicat pe copilul Ion I. Dumitru să urmeze cursurile școlii primare într-o școală cu o cameră, într-o casă particulară, sub îndrumarea distinsului învățător Teodor Anghel.
Confruntat de mic cu lipsurile materiale, ca toată populația țării, acestea l-au îndârjit și i-au trezit dorința de a învăța cât mai multe, pentru a-și croi un drum bun în viață. Reușește să învețe o meserie pentru a-și putea câștiga existența. A participat în luptele celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind singurul veteran de război în viață născut în comuna Rociu.

După marele război, țara a fost la răscruce de drumuri, iar tânărul Ion Dumitru hotărăște să se înscrie în PCR pentru a contribui la dezvoltarea societății românești. A ocupat funcția de secretar al comitetului PCR al raionului Costești până în anul 1968, când prin Legea 2/1968 se hotărărște o nouă organizare administrativă a țării. În acest an a luat ființă comuna Rociu, cu cele patru sate: Rociu, Gliganu de Jos, Gliganu de Sus, Șerbănești.

Citește și Simona Bucura-Oprescu: „De pe Dealul Sasului pot fi încă observate tranşeele din Dâmbovicioara săpate în Primul Război Mondial”

Prima funcție în administrația locală a fost ocupată de domnul Ion I. Dumitru până în anul 1982. Mandatul sau a început cu realizarea unor mari proiecte necesare pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, și anume: electrificarea satelor, introducerea sistemelor de alimentare cu apă, construirea căminelor culturale, reabilitarea școlilor și grădinițelor, construirea brutăriilor în fiecare sat, pietruirea drumurilor etc.
Pensionar fiind, a revenit de multe ori în comuna natală, nu a ezitat să stea de vorbă cu oamenii și să se intereseze de bunul mers al treburilor edilitare. Făcând bilanțul traiului său, consider că viața i-a fost împlinită prin căsnicie și soția aleasă. Aceasta i-a dăruit două fiice aflate la casele lor, se bucură de nepoți și strănepoți și consider că de aici vine și sentimentul de siguranță că a mers pe drumul cel bun.
În timpul mandatului meu de primar al comunei Rociu, mi-a fost mentor. Am învățat de la dumnealui că ținuta morală, demnitatea, implicarea și respectul pentru semeni sunt repere ale succesului în conducerea unei localități.

Este admirabil că un OM contemporan cu noi împlinește un secol de viață și și-a îndeplinit rostul pe PĂMÂNT: carieră, familie, urmași, dar și contribuția la dezvoltarea localității natale Rociu.
Pentru Cetățeanul de Onoare și veteranul din cel de-Al Doilea Război Mondial, născut în comuna Rociu, locuitorii transmit la ceas aniversar un sincer “LA MULȚI ANI!”.
Aurel Bălăşoiu – deputat de Argeş,
Consiliul Local al comunei Rociu,
Primarul comunei Rociu

Citește și Locotenenţii argeşeni Gheorghe Bălăceanu şi Sevastian Iriminoiu, eroi în Primul Război Mondial

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *