Web Analytics

Iohannis, de acord cu urmărirea penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990. De ce lipsește Iliescu

de | 18.04.2024 20:58 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat urmărirea penală a lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu în dosarul Mineriadei din 1990, pentru infracțiuni contra umanității și a transmis ministrului justiţiei solicitările aprobate în acest sens. La începutul lunii, presa a relatat faptul că acest aviz va fi cerut și pentru Ion Iliescu, citând surse din Parchetul General. Acest lucru nu este posibil, deoarece Ion Iliescu nu a deținut vreodată funcția de ministru, deci nu trebuie aviz din partea președintelui.

Citește și: Proces amânat în cazul Vlad Pascu; judecătoarea a formulat cerere de abţinere

Magistraţii instanţei supreme au început, în februarie 2018, judecarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care au fost trimise în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider sindical Miron Cozma. În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a dosarului.

În iunie 1990, manifestațiile împotriva guvernului – condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale – şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu au fost reprimate cu violență de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor chemați din Valea Jiului. Patru oameni au murit împușcați, iar alți 1.388 au fost răniți. Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii.

Citește și: Visuri de la zero. Vrem să refacem căsuţa bunicii de la Sălătrucu!

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul lor că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau pașnic, printre altele, pentru interzicerea accesului la funcții publice a foștilor nomenclaturiști. Procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale Serviciului Român de Informații, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Conform rechizitoriului Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice. Mai mult, au scris procurorii în rechizitoriul respins de judecătorii ICCJ, în cadrul Mineriadei, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *