Web Analytics

Investigaţie. Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării. Jocuri de interese!

de | 7.03.2023 20:51 | Actualitate, Bani europeni, Dezvăluiri, Economie, Home

Un miliard de euro, primit de la Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate (ITI) Delta Dunării, a fost împărțit de câțiva oameni uniți prin relații personale, afaceri sau prin interese politice, dezvăluie realitatea.net.

Citeşte şi: Circula în Argeș cu o mașină cu numere false! Urmărit și imobilizat cu forța!

Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene în perioada 2012-2015, a creat mecanismul ITI Delta Dunării pentru România. Este un apropiat al lui Horia Teodorescu, care l-a ajutat să devină senator în 2016, punându-l în capul listei PSD Tulcea.

Banii au fost gestionați de Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, care, împreună cu oamenii din jurul lui, a beneficiat de banii ITI DD. Deși mecanismul era destinat ”cu prioritate” pentru Delta Dunării, sub 15% din proiecte au ajuns acolo. În decolmatarea lacurilor și canalelor au fost investiți mai puțini bani decât în renovarea bisericilor. Potrivit înțelegerii, banii trebuiau să ajungă în comunitățile sărace din Delta Dunării, pentru a le ridica nivelul de trai, conform sursei citate.

Citeşte şi: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Au acces la informaţii clasificate tocmai cei care sifonează!”

Delta a fost împărțită în zona umedă și cea de uscat, iar banii ar fi trebuit să ajungă cu prioritate în baltă, acolo unde nivelul de trai este foarte scăzut, iar iarna, oamenii sunt izolați. O hartă publicată pe site-ul ITI Delta Dunării, în octombrie 2020, arată însă contrariul: peste 950 de proiecte au ajuns în zona uscată, iar în Delta Dunării au ajuns banii din mai puțin de 150 de proiecte.

Spre exemplu, Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării, care trebuie să administreze și protejeze Delta, a obținut șapte contracte, dintre care doar trei pentru dragarea lacurilor și canalelor din rezervație, în valoare totală de 13 milioane de euro. Prin comparație, patru biserici au obținut contracte de restaurare în valoare totală de 17 milioane de euro. Totodată, aproape jumătate din banii ITI DD au fost cheltuiți pentru construirea podului peste Dunăre, care leagă Tulcea de Brăila.

Citeşte şi: Investigație Recorder: Spitalul Județean Pitești, locul I în topul şpăgilor

În vara lui 2017, o delegație a Comisiei Europene a venit la Tulcea pentru o întâlnire cu reprezentanții Guvernului României și ai Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării, cea care trebuia să monitorizeze proiectele din acest mecanism. Din momentul semnării acordului cu UE, fuseseră accesat doar 3% din miliardul pus la bătaie. Iar potrivit G4 media, responsabil pentru acest lucru este un grup de persoane cunoscute sau mai puțin cunoscute de publicul larg.

Cum a ajuns Horia Teodorovici şi apropiaţii lui să aibă acces la banii publici şi la banii ITI DD? Citiţi tot articolul publicat de realitatea.net.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *