Web Analytics
scris vineri, 07.06.2024

Interviu cu avocatul argeşean Ştefan Deaconu, care a apărat România în procesul Roşia Montană

”M-am bucurat foarte mult că l-am câştigat, pentru că era o sumă foarte mare, în total ar fi ajuns la 6, 7 miliarde de dolari”, mai spune Ştefan Deaconu

Face parte din echipa care a adus României câștigul în procesul răsunător Roșia Montană cu un investitor străin, evitând astfel o catastrofă financiară de peste 6 mld de dolari pentru țara noastră. Este doctor în drept, profesor universitar la București, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, arbitru desemnat din partea României în cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID)- parte a Băncii Mondiale, a fost și consilier prezidențial și a câștigat și alte procese internaționale.

Interviu cu avocatul argeşean Ştefan Deaconu, care a apărat România în procesul Roşia Montană

Ștefan Deaconu este originar din Poienarii de Argeș, și-a terminat studiile liceale la Colegiul Național „Vlaicul Vodă” din Curtea de Argeș și săptămâna trecută, pe 30 mai, s-a aflat la Pitești. Avocatul a susținut o conferință despre arbitrajul comercial la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, invitat de președintele George Caval și de Luminița Ioana, noua președintă a Curții de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeș. Arbitrajul comercial este o altă formă de soluționare a litigiilor dintre firme și are o serie de avantaje ce țin de durata procesului, locul și limba în care se judecă, flexibilitatea de a stabili un calendar, iar hotărârea arbitrală are aceeași valoare ca una dată de instanța judecătorească.
Profesorul și avocatul Ștefan Deaconu a povestit pentru cititorii Jurnalului de Argeș care a fost implicarea sa în procesul Roșia Montană, finalizat în luna martie a.c., dar și-a arătat recunoștința și față de originile sale argeșene.

Citește și Un argeșean reprezintă România la cel mai înalt nivel în arbitrajul comercial internațional

„Probabil că a contat foarte mult unitatea echipei”

Redactor: Ce rol ați avut în procesul celebru Roșia Montană, care a durat nouă ani și a implicat un volum mare de muncă?

Avocat Ștefan Deaconu: Am fost unul dintre avocații Statului Român în acest proces arbitral care s-a judecat la Tribunalul Arbitral de pe lângă Banca Mondială, ICSID, este Centrul Internațional pentru soluționarea diferendelor referitoare la investiții și în calitate de avocat am avut rolul de a face apărarea Statului Român în acest dosar. N-am fost singurul, am fost 10 avocați, cinci avocați români, cinci avocați din Elveția, pentru că am fost două firme de avocatură. Firma de avocatură la care sunt partener, Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP) și firma de avocatură LALIVE din Elveția. Am lucrat împreună și rolul nostru a fost acela de a face apărarea în dosar. M-am bucurat foarte mult că l-am câștigat, pentru că era o sumă foarte mare, în total ar fi ajuns la 6, 7 miliarde de dolari. Este un arbitraj investițional, sunt mai multe tipuri de arbitraj, pentru că Centrul Arbitral de la Washington soluționează numai acest tip de arbitraj între investitori și statele acolo unde ei investesc în cazul în care se ivesc astfel de litigii. Mă bucură că nu a fost singurul arbitraj în care am lucrat, am mai fost avocat în alte patru dosare arbitrale soluționate la nivel internațional, acesta a fost al cincilea dosar. Am mai fost avocat într-un dosar care s-a finalizat în 2022, e vorba de frații Micula împotriva Statului Român, în valoare de 2 miliarde de dolari, soluționat tot la ICSID, Tribunalul Băncii Mondiale, câștigat în totalitate de către Statul Român. La fel, am fost avocat împreună cu alţi colegi din firma mea și cu colegii avocați din Elveția. Am apărat Statul Român. Dosarul a fost câștigat în integralitate de către Statul Român. Apoi, a mai fost un dosar Hassan-Awdi împotriva României, aproximativ 400 de milioane de dolari, care s-a soluționat tot la nivel internațional. Și, de asemenea, Fin.CO.GE.RO versus România, aproximativ 430 milioane de dolari, tot un dosar de investiții. Și acțiunea în anulare pe care frații Micula au făcut-o împotriva hotărârii pe care Statul Român a câștigat-o, la fel câștigată și acțiunea în anulare de către Statul Român. Mă bucur că s-au finalizat toate aceste procese cu succes și probabil că a contat foarte mult unitatea echipei, pentru că în momentul în care lucrează acceași echipă, în timp e ca o echipă de fotbal, reușește să se sudeze foarte bine și probabil că acest câștig se datorează și faptului că de-a lungul timpului am lucrat cam aceeași echipă de avocați și am reușit să ne coordonăm foarte bine.

Citește și Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation au dat în judecată statul român pentru sechestrul pus de autorități

„Statul Român a susținut tot timpul că nu a blocat în niciun fel investitorul străin, că nu i-a asigurat un tratament diferențiat față de alți investitori”

R: Pe scurt, ce argumente a avut România în apărarea sa?

Ștefan Deaconu: Se pot vedea, pentru că dosarul este public. Dosarele investiționale sunt publice. Oricine poate vedea pe site-ul Băncii Mondiale, site-ul ICSID-ului, toate documentele și apărările Statului Român în acest dosar, adică nu e ceva care nu poate fi spus. Acolo se poate vedea, printre alte argumente, faptul că Statul Român a susținut tot timpul că nu a blocat în niciun fel investitorul străin, că nu i-a asigurat un tratament diferențiat față de alți investitori. Ba mai mult, fiind o companie listată la Bursă, chiar compania însăși a transmis investitorilor că Statul Român îi susține în demersul lor. Şi, pe de altă parte, lipsa și anumitei licențe sociale, pentru că în momentul în care un investitor se duce într-un stat și dorește să investească el are un fel de obligație, poate chiar și morală, să își atragă comunitatea de partea sa, adică nu te poți duce să faci o investiție într-un loc în care nu îți atragi comunitatea de partea ta, pentru că orice investiție trebuie să sprijine comunitatea locală, să îi aducă, totuși, o bunăstare.

„Tinerii sunt din ce în ce mai pragmatici, își urmăresc foarte bine interesul”

R: Sunteți și profesor universitar. Cum vi se pare generația tinerilor de astăzi, viitorii juriști, și cât de importantă este educația juridică în școli?

Ștefan Deaconu: E foarte importantă educația juridică în școli. E bine ca tinerii să învețe încă din timpul școlii care le sunt drepturile, obligațiile în calitatea de cetățeni; să știe care sunt consecințele faptelor lor în cazul în care încalcă legea, să știe cum funcționează un stat, care sunt atribuțiile unei autorități a statului. În momentul în care te duci la o autoritate și îi ceri o adeverință, să știi că acea autoritate are obligația să îți răspundă, în ce termen are obligația să îți răspundă, deci educația juridică e foarte importantă pentru tineri. Iar din perspectiva tinerelor generații de juriști, mi se par pragmatici, tinerii sunt din ce în ce mai pragmatici, își urmăresc foarte bine interesul. Aș putea spune că am întâlnit niște tineri destul de smart în facultate, n-aș spune că e o generație mai slabă decât generațiile trecute. Probabil că e o generație care este confruntată cu un noian mult mai mare de informații și atunci ceea ce trebuie să învețe este să deceleze între informația corectă și cea incorectă, între fake news-uri și informațiile bune, să selecteze oportunitățile oferite; au foarte multe oportunități în momentul de față. Cred că lucrurile acestea trebuie să le învețe foarte bine și să fie drepți și corecți cu societatea în care trăiesc, pentru că în momentul în care nu ești corect cu societatea în care trăiești suporți consecințele.

Citește și Visuri de la zero. Vrem să refacem căsuţa bunicii de la Sălătrucu!

„Am avut niște profesori extraordinari”

R: V-ați întors acasă astăzi. Cât de des reușiți să vă întoarceți la origini, în Argeș?

Ștefan Deaconu: Nu atât de des pe cât mi-aș dori, dar fac efort să vin din timp în timp, să îmi văd părinții și e o zonă foarte frumoasă. Mă bucur că am reușit să vin la invitația Camerei de Comerț și Industrie Argeș. Îi mulțumesc președintelui George Caval pentru această invitație și doamnei Luminița Ioana, președinta Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Argeș. Nu pot să fiu decât bucuros pentru vizita aceasta la Pitești.

R: Dacă aveți pe cineva în Argeș, din copilărie/adolescență, care v-a îndrumat pașii către lumea dreptului, a arbitrajului…

Ștefan Deaconu: Ar fi nedrept să menționez doar o persoană, au fost mai multe persoane care, de-a lungul timpului, m-au îndrumat. Sigur, începând cu părinții. Le sunt recunoscător profesorilor mei din școală, din liceu, am terminat Liceul „Vlaicu Vodă” la Curtea de Argeș. Am avut niște profesori extraordinari și cred că fiecare dintre ei a contribuit cu câte puțin la succesul realizărilor pe parcursul carierei mele profesionale.

Citește și Executorul judecătoresc Moromete a pierdut la ÎCCJ procesul cu fosta soţie

Citește și Exclusiv! În martie, criminalul în serie Iulian Ţigănilă a fost în permisie la casa mamei sale, în Ungheni

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită