Web Analytics

Interceptările care l-au trimis pe fostul procuror general al judeţului la puşcărie

de | 12.03.2014 19:01 | Dezvăluiri

# Magistratul Gheorghe Dumitru va face trei ani de închisoare la Colibași, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul „Examenele fraudate la INM” # Din completul de la ICCJ, care a pronunțat condamnarea pe fond, a făcut parte și o argeșeancă, Mirela Sorina Popescu, fost procuror la bază și colegă de parchet  în Argeș cu Gheorghe Dumitru. Luni, 10 martie, Gheorghe Dumitru, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti în 2007, la data comiterii faptei, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influenţă, în dosarul „Examenelor fraudate la INM”. În acelaşi dosar au primit pedepse cu executare şi Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), Gabriela Ghiţă (procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), Sterian Guli (prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni), notarul Gheorghe Bucur (notar în București și fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și fost membru al CSM) şi Gheorghe Cerbeanu (judecător la Tribunalul Vâlcea – Secția Penală). Gheorghe, cunoscut în Pitești și ca procurorul Mitică, devine astfel primul șef al parchetelor argeșene  condamnat la închisoare cu executare. De altfel, luni seara, la câteva ore după  verdictul ÎCCJ, acesta s-a prezentat la arestul din cadrul IPJ Argeș pentru a fi încarcerat și apoi transferat la penitenciarul Colibași. Interesant e că din completul ce a dat sentința pe fond, în 2012, a facut parte și o judecătoare din județul nostru, Mirela Sorina Popescu, fost vicepreședinte și apoi președinte al Curții de Apel Pitești. Ironia sorții, înainte de a deveni judecător, Mirela Sorina Popescu a profesat ca procuror în Argeș și a fost chiar colegă  de parchet cu cel condamnat acum.
Decizia a fost luată pe 10 martie cu majoritate de voturi, de Completul de 5 al ICCJ, format din vicepreședinta instanței supreme Cristina Tarcea și judecătoarele Ioana Bogdan, Angela Dragne, Cristina Arghir și Silvia Cerbu. Completul de 5 a menţinut, cel puțin în cazul procurorului  argeșean, sentinţa Completului de 3 al ICCJ, format din judecătorii Luminița Zglimbea, Ionuț Matei și argeșeanca Mirela Sorina Popescu.
Convorbirile telefonice ale magistraţilor acuzaţi că au fraudat examenul pentru şefia Parchetelor, interceptate de procurorii anticorupţie, ne dau o amplă descriere a modului în care fenomenul corupţiei se propagă în Justiţie şi atinge inclusiv instituţii-cheie precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit rechizitoriului din dosarul „Reţeaua procurorilor şpăgari“, Gheorghe Dumitru a cumpărat funcţia de şef de Parchet de pe lângă Curtea de Apel Pitești cu 15.000 de euro şi un portbagaj de sticle de whisky.
DNA i-a trimis în judecată, în data de 6 mai 2008, pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gabriela Ghiţă, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu, în legătură cu fraudarea concursului pentru funcţiile de conducere din Parchete din toamna lui 2007.

Cel mai mare caz de corupție din magistratură a pornit de la un hacker cu telefoanele ascultate de DIICOT Argeș

Paradoxal, cel mai mare caz de corupţie din magistratură de până acum a fost depistat întâmplător. Totul a pornit de la telefonul unui hacker, pus sub ascultare de către organele de anchetă.  DNA Bucureşti a ajuns să ancheteze această fraudă, după ce DIICOT Argeş a declinat la Direcţie un dosar în care era cercetată o presupusă faptă de corupţie. Un anume Virgil Mârţoiu trebuia să-i dea procurorului Dumitru Gheorghe 10.000 de euro, pentru ca acesta să intervină la Curtea de Apel Piteşti, într-un proces penal, pentru a-i convinge pe judecători să-l achite.
Din înregistrarea convorbirilor celor doi rezultă însă că Gheorghe avea de gând să candideze la şefia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti şi că avea nevoie de banii lui Mârţoiu pentru a cumpăra concursul. Procuroarea Otilia Richiţeanu de la DIICOT, cea care se ocupa de dosarul lui Mârţoiu, a prezentat imediat stenograma acestei discuţii telefonice procurorului-şef Nicolae Blaga (foto).
Acesta a înţeles imediat despre ce este vorba şi a raportat cazul mai departe, la DNA Bucureşti. Cu informaţia din această convorbire, magistraţii anticorupţie au trecut imediat la supravegherea concursului şi aşa s-a aflat totul. Practic, Virgil Mârţoiu făcea parte dintr-o reţea de hackeri cu conexiuni internaţionale, iar DIICOT îi pusese telefonul sub supraveghere. La audieri, procurorul Dumitru Gheorghe a susţinut tot timpul că Mârţoiu l-a sunat să-i recomande un avocat, iar el i l-ar fi indicat pe Constantin Mihai, apărător în Baroul Argeș și fost preşedinte al Judecătoriei Piteşti. Şi totuşi, înregistrarea telefonică l-a dat de gol pe procurorul Dumitru Gheorghe, care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorul Mitică mai picase o dată concursul la proba psihologică

La cererea DNA, CSM a suspendat atunci validarea rezultatelor. Conform rechizitoriului, Dumitru Gheorghe mai picase o dată concursul pentru şefia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, şi încă de la prima probă, cea psihologică, astfel că în octombrie 2007, când CSM a anunţat scoaterea la concurs a postului, magistratul a dorit să se asigure că nu va suporta un nou eşec. Astfel, el a apelat la prietenul său, judecătorul Gheorghe Cerbeanu de la Vâlcea, pentru a-i face legătura cu magistraţi care-i puteau aranja examenul, contra cost.
Cerbeanu l-a sunat pe notarul Bucur şi, în 18 octombrie 2007, s-au întâlnit cu acesta din urmă la restaurantul bucureştean Bruxelles. Acolo, Bucur l-a informat pe Gheorghe că este în relaţii bune cu mai mulţi membri CSM şi i-a nominalizat pe procurorii Liviu Dăscălescu şi Cristian Deliorga. Discuţiile dintre cei trei au fost înregistrate audio-video de ofiţeri sub acoperire chiar în restaurant.
„Nu mă feresc să vorbesc cu Deliorga, pe când eram în CSM ne ajutam reciproc… dar poate am să vorbesc cu Dăscălescu. Să vedem ce zice luni. Singurul pericol e Chiujdea (Dan Chiujdea, pe atunci şeful Secţiei de Procurori a CSM – n.r.)”, le spunea Bucur celor doi comeseni. Câteva zile mai târziu, pe 23 octombrie, Bucur l-a sunat pe Deliorga, membru CSM, care era într-o deplasare la Monaco. Convorbirea respectivă se află, de asemenea, la dosar, dar Deliorga a fost destul de abil pentru a nu-i confirma deschis lui Bucur că-l va promova fraudulos pe Dumitru Gheorghe. Deliorga, care este martor în proces, a recunoscut în faţa DNA că a vorbit cu Bucur, dar a declarat că nu-şi mai aminteşte despre ce.

Complicii despre procurorul Gheorghe: „cam tâmpiţel, cam handicapat”

Imediat după aceea, Bucur l-a informat pe intermediarul Cerbeanu despre convorbire, iar Cerbeanu a transmis, mai departe, spre Dumitru Gheorghe. “… (Deliorga – n.r.) e plecat la Monaco, vorbim (Bucur – n.r.) cu el la telefon, e cu Pandrea (judecătorul Anton Pandrea, pe atunci preşedintele CSM – n.r.). Zise aşa (Deliorga – n.r.) că la examenul psihologic n-are cu ce să te ajute, dar la comisiile celelalte, cu procurorii, e… OK”, l-a liniştit Cerbeanu pe candidatul Gheorghe.
Bucur se interesa permanent, pe căi neoficiale, de mersul examenelor susţinute de Dumitru Gheorghe. Procurorul piteştean încercase chiar să copieze la proba sa sensibilă, examenul psihologic, care era scris. Deși a fost prins, comisia nu l-a dat afară din concurs. „Prietenul nostru comun a luat examenul psihologic… că a fost prins cu nişte hârtii, însă treaba s-a rezolvat, nu este nici o problemă”, i-a spus, în 29 octombrie 2007, Bucur lui Cerbeanu. Judecătorul vâlcean s-a interesat şi de examenul contracandidatului lui Gheorghe, procurorul Ioan Ristea, tot de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești. „Şi contracandidatul?”, a întrebat Cerbeanu. „Nu contează”, i-a răspuns Bucur.
Pe 6 noiembrie, candidatul Dumitru Gheorghe a început demersurile pentru a trece şi restul probelor. El, Bucur şi Cerbeanu s-au întâlnit în restaurantul bucureştean Quadri cu procurorul Eugen Cojocaru, supleant al preşedintei comisiei de examinare, colega sa Gabriela Ghiţă, procuror general adjunct al României la data fraudării concursului. Cojocaru i-a cerut lui Gheorghe 50.000 de euro pentru a-i aranja examenul, însă acesta a replicat că poate să ofere cel mult 15.000 de euro, reducere acceptată în final de Cojocaru. Gheorghe i-a dat cei 15.000 de euro lui Bucur, iar Bucur i-a transmis partea lui Cojocaru. Pentru a nu da de bănuit, procurorul Dumitru Gheorghe a luat la proba scrisă o notă mai mică decât contracandidatul său Ion Ristea, pentru a-l devansa mai târziu la susţinerea orală a proiectului. În plus, această ultimă probă nu mai putea fi contestată. Conform înregistrărilor de la dosar, membrii Comisiei l-ar fi considerat pe Gheorghe, după susţinerea proiectului, „cam tâmpiţel, cam handicapat”. Cojocaru i-a dat însă asigurări lui Bucur că procurorul Gheorghe „nu poa’ să aibă nici o surpriză, că e fratele nostru”.

„M-a sunat azi labagiul ăla, că e bine”

La rândul său, Bucur îl linişteşte pe Cerbeanu: „Sunt sigur, ce dracu’! De aia am dat din pedale!”. Bucur afirmă că a fost asigurat în acest sens chiar de procurorul Cojocaru. „M-a sunat azi «labagiul» ăla că e bine şi că mâine alea vor fi oficiale!”, apare într-o convorbire dintre Bucur şi Cerbeanu. În seara zilei de 27 noiembrie, înaintea publicării rezultatelor concursului, Bucur şi Cojocaru se felicită pentru reuşita acţiunii de fraudare a examenelor. „Prietenii noştri să trăiască, că, vorba ceea, trăiesc ei, trăim şi noi pe lângă ei”, i-a spus Cojocaru lui Bucur.

Mirela Popescu i-a mai condamnat pe Relu Fenechiu, senatorul Cătălin Voicu și Gigi Becali

Cum spuneam la începutul articolului, la fond, pe 2 martie 2012, Completul de 3 al ICCJ  a dispus pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare pentru fostul procuror Gheorghe Dumitru pentru cumpărare de influență.  Fostă vicepreședinte și președinte la Curtea de Apel Pitești, Mirela Sorina Popescu a făcut parte din completele de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție care au dat sentințe de condamnare la închisoare cu executare în cazul altor trei figuri publice foarte cunoscute: fostul ministru Relu Fenechiu, senatorul Cătălin Voicu și Gigi Becali. Mirela Sorina Popescu are o experiență de aproape 20 de ani în justiție, mai întâi ca procuror și apoi ca judecător. Mirela Sorina Popescu este din 2010 judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Material realizat de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii