Web Analytics

Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, atacat cibernetic de hackeri asimilați guvernului chinez

de | 6.08.2021 09:40 | Actualitate, Dezvăluiri

La sfârșitul anului trecut, cercetătorii companiei de securitate cibernetică Resecurity din Los Angeles au descoperit un volum masiv de date furate, în timp ce investigau accesarea ilegală a datelor unui retailer italian. Printre instituțiile spionate de hackeri se numără și Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, România, potrivit Bloomberg, citat de Rador.

Microsoft a pus rapid atacul cibernetic din 2021 pe seama unui grup de hackeri chinezi sponsorizați de stat, pe care i-a numit Hafnium, iar SUA, Marea Britanie și aliații lor au susținut ceva similar luna trecută, atribuind atacul unor hackeri afiliați guvernului chinez.

CITESTE SI Istoricul Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti

Institutul de Cercetări Nucleare de la Pitești este o sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), o instituție care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare, asigură menținerea și dezvoltarea suportului științific și tehnologic pentru Programul Energetic Nuclear National.

Pe o platformă de stocare în cloud era ascuns un volum de cinci gigabiți de date care fuseseră furate în ultimii trei ani și jumătate de la ministere de externe și companii energetice prin piratarea serverelor locale ale Microsoft Exchange. În total, cercetătorii de la Resecurity au găsit documente și e-mail-uri de la șase ministere de externe și opt companii energetice din Orientul Mijlociu, Asia și Europa de Est.

„China se opune cu hotărâre oricărei forme de atac sau infiltrare online. Aceasta este poziția noastră clară și consecventă ”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe. „Legile chineze relevante privind colectarea și gestionarea datelor protejează în mod clar securitatea datelor și se opun categoric atacurilor cibernetice și altor activități infracționale.”

CITESTE SI  Făgăraș Fest 2021 – singurul festival comunitar sustenabil din România

În plus, Ministerul a declarat că este o „problemă tehnologică complexă” de a determina sursa atacurilor, adăugând că speră că mass-media va evita „speculațiile nefondate” și se va baza pe „dovezi clare în determinarea naturii evenimentelor cibernetice”. China a propus deja un standard global de securitate a datelor și îndeamnă „toate părțile să colaboreze cu noi pentru a proteja cu adevărat securitatea globală a datelor”, conform declarației Ministerului.

sursa: https://www.g4media.ro/

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii