Inițiative legislative privind siguranța copiilor beneficiari ai sistemului de protecție specială

de | 4.06.2022 09:10 | Actualitate, Politica si Administratie

Membrii Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului au inițiat două propuneri legislative, cu impact pentru o parte din beneficiarii sistemului de protecție specială.

Citește și Mioveni: Generalul Constantin Năstase, avansat în grad la 107 ani

”Ambele inițiative legislative s-au conturat ca urmare a dezbaterilor ample cu reprezentanții instituțiilor publice și ai organizațiilor neguvernamentale invitate la ședințele Comisiei de anchetă, care a fost înființată nu doar cu scopul de a identifica viciile sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidențial aflate în subordinea DGASPC, dar și de a stabili măsuri care ar trebui luate pentru remedierea problemelor investigate.

Marcăm astfel și două momente de rezonanță pentru asigurarea și respectarea drepturilor copilului: 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului și 5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului în România.

Citește și Pitești: Prima trecere în cadrul acțiunii de dezinsecție

Prima propunere vizează monitorizarea post instituționalizare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, dar numai cu acordul lor, pentru o perioadă de doi ani. Sunt informații esențiale, care ar trebui cunoscute nu doar pentru evaluarea eficienței sistemului, ci mai ales pentru adaptarea lui, astfel încât fiecare tânăr care iese din sistemul de protecție socială să poată fi capabil să își folosească potențialul maxim și să fie bine pregătit pentru viața de adult independent, nu să devină victima traficului de persoane sau a altor rețele infracționale, de exemplu proxenetism sau droguri. Este o măsură necesară, care trebuie implementată cu celeritate. Fiecare zi în care nu produce efecte poate duce la periclitarea ireversibilă a viitorului pentru unul sau mai mulți tineri ieșiți din sistemul de protecție. Acesta este și motivul pentru care, deși măsurile propuse prin această inițiativă sunt cuprinse și într-un proiect al Guvernului, dar care trenează în reexaminare pe agenda de lucru a Camerei Deputaților, solicităm procedură de urgență la ea.

Citește și Cristina Neagu, pentru a şaptea oară în All-star Team-ul Ligii Campionilor la handbal feminin

Cea de-a doua propunere vizează modificarea și completarea Codului de procedură penală în sensul protejării copiilor instituționalizați de traume în plus pe parcursul procedurilor de audiere în cadrul instanțelor. Copilul victimă/martor a infracţiunilor, în special a celor săvârşite cu violenţă, ori a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală, va fi audiat numai după luarea unei măsuri speciale de protejare a sa prin înlocuirea reprezentantului instituției cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare. Este obligatoriu ca minorul să fie scos de sub orice influenţă din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior.
Toți copiii trebuie protejați de lege. Este dreptul lor”, transmite președintele Comisiei , senator Alina-Ștefania Gorghiu.

Distribuie!

Articol scris de Bianca Solomon

Redactor- Jurnalul de Argeș, Pitești. Absolventă a Facultății de Jurnalism, Universitatea din Pitești. Studentă la programul Master-Comunicare Organizațională, UPIT.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.