După zeci de termene, s-au dat primele condamnări în unul dintre cele mai complexe dosare de evaziune, cu numele de cod „Cheresteaua”, cu un prejudiciu estimat la 12 milioane de euro și 5 ani de procese. În dosar sunt 16 inculpați și s-au constituit părți civile ANAF – prin AJFP Argeș – și ROMSILVA – prin Direcția Silvică Argeș. Jurnalul de Argeș a prezentat dezvăluiri de-a lungul anilor, începând cu 2013, urmărind atent subiectul despre defrișarea barbară a pădurilor de pe Valea Doamnei. Anchetatorii susţin că s-au tăiat ilegal în jur de 23.000 de copaci de pe o suprafaţă de 504 hectare, transportați apoi cu 1.000 curse auto. Iată că, pe 22 decembrie 2021, s-au făcut și primele condamnări, dar decizia Tribunalului Argeș nu este definitivă, iar mai mulți inculpați au făcut deja apel.
Citește și „Brânză” a cumpărat păduri de 70 de miliarde deşi avea declarate venituri de muncitor necalificat
Primele condamnări. Tatăl – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare, fiul – cu suspendare
Cei 16 inculpați sunt: Ion Andrei, zis Brânză, în calitate de administrator al S.C. Andris S.R.L., dar și o parte dintre rudele sale: Daniel Ionuț Andrei, Liviu Gheorghiță Andrei, Livioara Andrei, Gheorghe Andrei, firmele SC Andris SRL și SC Ioni Liv Forest SRL și inculpații Ion Trăistaru, Gheorghe Mihai şi Vasile Uţă, Elena Dobrinoiu, Nicolae Lixandru, Cătălina Maria Matei, Petre Păduraru, Mircea Ancuța și Marius Virgil Oancea. Andrei Ion a fost găsit vinovat de comiterea infracţiunilor de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, de evaziune fiscală în formă continuată și de spălare a banilor, în formă continuată. Patronul firmei Andris a primit o condamnare de 7 ani și 6 luni închisoare cu executare. Gheorghe Mihai, șef de district la momentul săvârșirii faptelor, a primit 4 ani închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional. Pădurarul Vasile Uță a primit 4 ani închisoare cu executare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional.
Ionuț Daniel Andrei, fiul lui Brânză, a primit 4 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală. Liviu Gheorghiță Andrei – 4 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de evaziune fiscală. Nicolae Lixandru – 3 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional. Marius Virgil Oancea – 3 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată. Gheorghe Andrei – 3 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată. Mircea Ancuța a fost condamnat la pedeapsa amenzii de 12.600 lei, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Citește și Medici cunoscuţi şi directori de spitale s-au vaccinat anti-Covid. Ce spun despre efectele secundare
Cinci inculpați au fost achitați
Cinci dintre inculpați au fost achitați: Ion Trăistaru (complicitate, în formă continuată, la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional), Elena Dobrinoiu (infracțiunea unică de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată), Cătălina Maria Matei (infracţiunea unică de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată), Petre Păduraru (infracţiunea de complicitate, în formă continuată, la infracţiunea unică de evaziune fiscală) și Livioara Andrei (infracțiunea de spălare a banilor în formă continuată).
Citește și Milioane de hectare de pădure au pierdut lupta cu drujbele
Cele două firme au primit amenzi penale și 3 luni activitate suspendată
În hotărâre mai regăsim, de exemplu, că SC Andris SRL a fost condamnată la pedeapsa de 39.333 lei amendă penală pentru mai multe infracțiuni, iar SC Ioni Liv Forest SRL – 18.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, în formă continuată.
Instanța a aplicat și pedeapsa complementară a suspendării activității a celor două firme pe o durată de 3 luni, ce se execută după rămânerea definitivă a hotărârii. Instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA, Direcţia Silvică Argeş și i-a obligat, în solidar, pe Andrei Ion și SC ANDRIS SRL, la plata către partea civilă a sumei de 1.119.631,9 lei, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale. S-a dispus confiscarea de la SC ANDRIS SRL a echivalentului în lei a cantității de 19.248 metri cubi, respectiv a sumei de 3.272.160 lei, iar de la SC IONI LIV FOREST SRL a cantității de 19.488 m.c. masă lemnoasă. Inculpații au făcut, însă, apel.
Istoricul dosarelor Cheresteaua 1, 2, 3
În aprilie 2016, după trei ani de cercetări, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați (Ion Andrei, zis și Brânză, patronul firmei Andris SRL, și membri ai familiei sale, angajați de la ocoale silvice și firmele Andris SRL și Ioni Liv Forest SRL), acuzați de infracțiuni de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, evaziune fiscală şi spălare a banilor. E vorba de dosarul „Cheresteaua 1”. Alte două dosare celebre au fost deschise tot în 2013 – „Cheresteaua 2”, în care e implicat Paul Andreescu, şi „Cheresteaua 3”, dosar în care e implicat Ion Ghilencea, fost viceprimar la Pietroșani, dar care nu au fost încă trimise în judecată.
0 Comentarii