Web Analytics

Fundaţia Conservation Carpathia acuză: „În lipsa unei gestionări durabile a pădurilor, dezastrele naturale cauzate de inundaţii se vor înmulţi”

de | 11.07.2019 13:36 | Dezvăluiri

Tăierea pădurilor din ultimii 20 de ani în zona Rucăr, județul Argeș, alături de schimbările climatice sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural la care am fost martori zilele trecute.
”Ploile torențiale de vineri, 5 iulie, ne-au arătat consecințele activităților forestiere realizate în ultimii ani în pădurile din apropierea comunei Rucăr, iar victimele acestui eveniment nefericit sunt localnicii și turiștii. De-a lungul timpului, Fundația Conservation Carpathia a tras nenumărate semnale de alarmă în legătură cu potențialele consecințe ale activității forestiere desfășurate în mod iresponsabil în zonă. În contextul actual, își oferă sprijinul autorităților locale și comunității rucărene în remedierea cât mai rapidă a problemelor cauzate de viitură, punând la dispoziție excavatoarele fundației, dacă există această nevoie. De asemenea, după evaluarea pagubelor produse asupra gospodăriilor din zonă, fundația își manifestă intenția de a ajuta familiile păgubite în refacerea caselor afectate”, au declarat pentru Jurnalul de Argeș reprezentanții Conservation Carpathia.

Cauzele dezastrului natural din Rucăr

Între anii 2004-2011, în zona bazinului superior al Văii Dâmboviței au avut loc tăieri neconforme legislației și reglementărilor silvice care au dus la dispariția pădurilor pe mai mult de 1,500 hectare de teren forestier pe teritoriul administrativ al Văii Dâmboviței. În apropierea localității Rucăr, în bazinul Râușorului, au fost afectate de tăieri neconforme în trecut aproape 500 de hectare de păduri. Efectele exploatărilor forestiere necontrolate poate fi văzut urmărind nivelul aluviunilor din lacul de baraj Sătic, județul Argeș; lacul este aproape colmatat, adică blocat de aluviuni care sunt generate de spălarea pământului fertil de pe versanții Văii Dâmboviței. Fundația Conservation Carpathia a sesizat autoritățile în legătură cu aceste aspecte în nenumărate rânduri încă din anul 2010. Situația și evoluția anuală a tăierilor în zonă poate fi văzută pe hărțile Google Earth (https://bit.ly/2LGbzMd).

Tăierile neconforme legislației și reglementărilor silvice, atentat la siguranța vieții oamenilor

Pădurea joacă un rol important în asigurarea unor nevoi esențiale vieții, însă și în asigurarea securității și siguranței comunităților locale din imediata lor apropiere. Aici vorbim despre serviciile ecosistemice de reglare, cum le numesc ecologiștii, adică tot ceea ce fac pădurile pentru a asigura viața așa cum o cunoaștem noi: printre altele filtrarea unei ape curate, stocarea carbonului, fixarea solului în fața eroziunilor şi alunecărilor de teren, protecția în fața inundațiilor. Prin tăierea iresponsabilă și lipsită de un plan pe termen mediu și lung de refacere a pădurilor, riscăm să devenim vulnerabili în fața fenomenelor naturale extreme, tot mai prezente în cotidian. Orice acțiune de acest gen poate fi considerată un atentat la siguranța oamenilor și la integritatea acestora, iar autoritățile ar trebui să aibă acest lucru în vedere.

Soluţiile existente sunt gestionarea durabilă a pădurilor şi reconstrucţia ecologică a zonelor distruse

Fundația Conservation Carpathia a promovat neîncetat și susține atât o gestionare durabilă a pădurilor, care să aibă la bază conservarea resurselor naturale existente și o exploatare responsabilă a acestora, cât și desemnarea unor suprafețe în care pădurile să fie protejate în beneficiul tuturor, oamenilor și a naturii deopotrivă. Existența unor zone protejate în păduri presupune însă și ca, în anumite suprafețe suficient de mari și accesibile, resursele pădurii să poată fi exploatate sustenabil în beneficiul oamenilor.
„Conștienți fiind de pericolul generat de zone întinse cu păduri tăiate și în mod ilegal neregenerate prin plantații, unde pădurea se reface într-un ritm scăzut, care devin adesea zone de pășunat intens, contrar legii, dar și de tendința generată de schimbările climatice, am inițiat refacerea a peste 700 de hectare de păduri afectate. 600 de hectare zone de reconstrucție ecologică din cele 700 menționate se regăsesc pe teritoriul administrativ al comunei Rucăr. Activitățile de reconstrucție au început timid în anul 2011 și au continuat cu o medie de 100 hectare pe an din 2013. Țelul principal al activităților de reconstrucție ecologică sunt refacerea pădurilor naturale pentru maximizarea funcțiilor de protecție ale acestora, aer curat, apă curată și constantă, climă moderată și toate celelalte beneficii de care se vor bucura în primul rând locuitorii din Rucăr și – de ce nu? – musafirii lor, turiștii români și străini care vor aduce un plus de bunăstare necesar zonei. Vor trece însă minimum 8-10 ani până când noile păduri încep să-și îndeplinească rolul benefic și aproape 100 ani până vor ajunge la maturitate într-o pădure durabilă care să susțină toate aceste beneficii”, a declarat Mihai Zotta, director tehnic, Fundația Conservation Carpathia.
În ultimii 9 ani s-a reușit încetinirea tăierilor agresive în zonă, dar acest lucru nu e suficient. Nu putem ignora fenomenele asociate schimbărilor climatice, iar managementul forestier trebuie să devină într-adevăr sustenabil.
În calitate de proprietar de păduri, fundația are inițiativa de a permite în zonele limitrofe localităților un management activ sustenabil al pădurilor pentru a asigura lemn de foc la un preț subvenționat membrilor comunității. Menținerea unor nuclee de păduri netăiate asigură posibilitatea ca alți proprietari să și exploateze sustenabil pădurile fără a se destabiliza întreaga zonă.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii