Web Analytics

„Brânză” a cumpărat păduri de 70 de miliarde deşi avea declarate venituri de muncitor necalificat

de | 6.04.2016 17:44 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Detalii explozive din Dosarul Cheresteaua. Evaziune şi spălare de bani #  Procurorii îl acuză pe Ion Andrei, supranumit „Brânză”, că a cumpărat între 2008-2011 nu mai puțin de 767 ha terenuri cu vegetație forestieră pentru care a plătit 1.697.040 lei și 1,425 milioane euro, deși din prestarea activităților de muncitor necalificat/fasonator mecanic a obținut un venit total net de 16.628 lei # Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș au instituit măsuri asiguratorii pe averea lui Brânză și a complicilor săi în valoare de peste 160 miliarde lei vechi

După mai bine de trei ani, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș au finalizat unul dintre cele mai complexe și dificile dosare – Cheresteaua și au dispus trimiterea în judecată a membrilor clanului „Brânză” și a mai multor angajați de la Ocolul Silvic Valea Oltului. Cei trimiși în judecată sunt membri ai aceleiași familii – Andrei Ion, Andrei Daniel Ionuț, Andrei Liviu și apropiați ai lor – Lixandru Nicolae, Dobrinoiu Elena, Trăistaru Ion, Mihai Gheorghe, Uță Vasile, Păduraru Petre, Andrei Livioara, Oancea Marius, Andrei Gheorghe și Matei Cătălina. Conform datelor din rechizitoriu, „în perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului – a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești. În activitatea sa infracțională, inculpatul Andrei Ion a beneficiat de sprijinul unor funcționari silvici în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, care au avut rolul de a încadra arbori sănătoși în produse accidentate”. Procurorii mai spun că în perioada mai sus-menționată, Andrei Ion, cu sprijinul altor inculpați, nu a înregistrat în evidențele contabile ale firmei sale toate veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase, prejudiciind astfel statul cu peste 25 miliarde lei vechi. De asemenea, conform datelor din rechizitoriu, „inculpatul Andrei Ion, în perioada 2008-2014, a disimulat adevărata proveniență a sumei de 8.361.829,5 lei (provenită din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național), sub forma unor achiziții de terenuri forestiere și urmate de vânzarea masei lemnoase către inculpata SC ANDRIS SRL, precum și sub forma unor restituiri de împrumuturi acordate inculpatei SC ANDRIS SRL”. În vederea recuperării prejudiciului uriaș adus statului, s-au instituit măsuri asiguratorii în valoare de aproape 160 miliarde lei. Procurorii au solicitat instanței să confiște suma de 96 miliarde lei vechi de la patru inculpați și de la două firme. Vă prezentăm în continuare detalii în premieră din acest dosar extrem de complex.

„Cu complicitatea funcționarilor silvici, Andrei Ion putea recolta câți arbori dorea”

De unde a început însă Dosarul Cheresteaua? Pe 17 octombrie 2011, Oficiul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Argeș a fost sesizat că firma ANDRIS exploata ilegal arbori din pădurile amplasate în zonele Cumpăna, Valea Rea, Valea cu Pești, Mioraru și Bughea. Ulterior s-au făcut ample verificări pe sute de hectare, verificări la care au participat alături de procurori nu mai puțin de 150 de polițiști, 100 de jandarmi, 12 angajați de la Ministerul Mediului și 40 de specialiști silvici.
Conform procurorilor, „în perioada 2008-2011, Andrei Ion a achiziționat 767 hectare de terenuri cu vegetație forestieră pentru care a plătit 1.697.040 lei și 1,425 milioane euro cu sume provenind din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, în condițiile în care în cursul anilor 2010-2011, din prestarea activităților de muncitor necalificat/fasonator mecanic a obținut un venit total net de 16.628 lei, iar între anii 2007-2010, din cedarea folosinței bunurilor, a obținut venituri între 12 și 240 lei, sume infime raportate la cele plătite pentru achiziționarea terenurilor cu vegetație forestieră”.
Aceiași procurori mai precizează că „după achiziționarea terenurilor cu vegetație forestieră, Andrei Ion a urmărit exploatarea unui volum cât mai mare de masă lemnoasă, în vederea comercializării acestuia, cu complicitatea funcționarilor silvici, care aveau rolul de a atesta că arborii ce urma a fi tăiați se încadrau în produse accidentate. Funcționarii silvici au atestat în mod necorespunzător că arborii marcați erau afectați de factori vătămători. Interesant e faptul că factorii biotici și abiotici au afectat doar suprafețele de pădure ale inculpatului Andrei Ion și ale altor exploatatori interesați de obținerea de profituri substanțiale, fără a afecta suprafețele învecinate de teren ce aparțineau unor persoane private”.

Un șef de district a recunoscut că 70% dintre arborii pe care i-a marcat drept accidentați erau sănătoși

Interesant e faptul că la verificări s-au descoperit faptul că arborii uscați și doborâți – ce normal trebuia tăiați – erau în păduri neatinși, în timp ce mii de arbori sănătoși fuseseră tăiați.
„Prin încadrarea arborilor sănătoși în produse accidentate, cu complicitatea funcționarilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, inculpatul Andrei Ion putea recolta câți arbori dorea, în timp scurt și în mod concentrat, fără a fi nevoit să îi recolteze pe o perioadă de 10 ani, în cantități mult mai mici”, spun procurorii. Tot organele de urmărire penală au constatat că prin marcarea ilegală a arborilor Ion Andrei se putea feri și de eventualele controale.
Audiat de procurori pe 28 noiembrie 2012, Mihai Gheorghe – șef district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului din Argeș, a recunoscut că 70% dintre arborii pe care i-a marcat ca accidentați erau sănătoși și că a acționat astfel la cererea lui Andrei Ion.

Bilanţul acţiunilor ilegale, un „dezastru ecologic”: 23.000 de copaci tăiaţi!

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că „sunt indicii că funcționarii ITRSV au întocmit în fals acte de constatare”. Bilanțul acțiunilor ilegale arată un adevărat măcel în pădurile Argeșului: nu mai puțin de 23.000 de copaci tăiați. „În urma lucrărilor de exploatare efectuate de către ANDRIS SRL a rămas un veritabil dezastru ecologic”.
Procurorii mai scriu că „În scopul ascunderii sau a disimulării ilicite a unor suprafețe de teren forestier, inculpatul Andrei Ion, în perioada 2013-2014 (după începerea urmăririi penale față de acesta) a transferat fictiv dreptul de proprietate asupra acestora către inculpatul Andrei Gheorghe, tatăl său, și către inculpatul Oancea Marius Virgil”.
Iată și un exemplu: Andrei Ion i-a vândut – doar scriptic – tatălui său Andrei Gheorghe 6,5 milioane metri pătrați de teren de pădure pentru suma de 9,6 miliarde lei vechi, în condițiile în care, conform procurorilor, „Andrei Gheorghe are peste 80 de ani și este fără posibilități materiale”.

Au fost recuperate doar 2,73 miliarde, şi asta doar de la mici angajaţi

În cursul urmăririi penale a fost recuperată suma de 2,73 miliarde lei vechi. Această sumă nu a fost recuperată însă de la inculpații principali, ci de la niște angajați mărunți care probabil de frica închisorii au restituit banii.
Mai trebuie spus că ANAF s-a constituit parte civilă în proces cu suma de aproape 29 miliarde lei vechi, iar Direcția Silvică Argeș – cu 18 miliarde lei vechi.
În procesul ce va începe în această primăvară la Tribunalul Argeș vor fi audiați peste 50 de martori.
Material realizat de Denis Grigorescu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii