„În industria asta greşeşti o singură dată, pentru că apoi dispari”

de | 6.11.2013 19:51 | Actualitate

# Declară Gheorghe Dicu, patron Radic Star, despre „Mafia Cărnii”. Cel puțin 50 de milioane de euro evaziune fiscală, zeci de persoane implicate, printre care o procuroare de la Parchetul Înaltei Curți și un senator PSD, șpăgi în copănele și ficăței și tone de carne de pui cu salmonella, excremente de rozătoare și termenul de valabilitate expirat pe rafturile magazinelor. Acestea sunt datele celui mai mare scandal postdecembrist din industria cărnii, ce a implicat puternica firmă Avicola Călărași, dar și lanțul de magazine Selgros. Despre acest scandal și despre cum ar trebui să stea lucrurile în acest domeniu am discutat cu Gheorghe Dicu, patronul Radic Star, unul dintre cei mai mari procesatori de carne din zonă.
# Asistăm, se pare, la cel mai mare scandal din branșă, cum vede lucrurile cineva care lucrează în această industrie?
– Domne, știți cum e, cine face să plătească. Altceva nu am ce să comentez, mai ales că noi procesăm foarte puțină carne de pui.
# De acord, dar povestea se poate repeta oricând și cu alte tipuri de carne. Sunteți mai atenți acum la ce vă trimit furnizorii, pentru că în scandalul de care vorbim, totul pornea de la ferma producătoare?
– Atenți am fost și trebuie să fim mereu, mai ales atunci când se face recepția materiei prime. În industria asta alimentară nu poți să te lași pe tânjală cu gândul că vor fi alții atenți în locul tău. Nu te poți juca cu sănătatea a sute de mii de oameni. Nu prea ai voie să greșești, nu se admite greșeala aici.

„Acest TVA este prea mare pentru alimente”

# Apropo de greșeală, în cazul de față credeți că a fost doar o simplă greșeală sau o chestiune intenționată?
– În domeniul nostru dacă ai greșit, la revedere. Adică ai greșit o singură dată pentru că apoi dispari sau așa ar trebui să fie. În ceea ce privește cazul la care vă referiți nu cunosc amănuntele pentru că nu mă interesează și, așa cum v-am spus,  nu pot nici să mă pronunț, nici să comentez.
# Care ar fi cauza unui astfel de fenomen? De ce fac oamenii astfel de lucruri când la nivelul acesta oricum se face profit? Fiscalitatea?
– S-au făcut, știți bine, tot felul de analize pe această problemă. Și eu sunt de părere că acest TVA este prea mare pentru alimente. Poate că reducerea lui ar însemna printre altele și creșterea consumului pentru că românul strânge cureaua atunci când vine vorba de alte mărfuri și bunuri și nu de mâncare precum și trecerea în legalitate măcar a unei părți din cei care preferă acum evaziunea.
# Vă afectează activitatea sau piața astfel de scandaluri? Ați resimțit efecte neplăcute în vânzări, de exemplu, în ultima perioadă?
– Nu, pentru că din fericire la noi carnea de pui nu are o pondere importantă. Mai mult, noi ne facem treaba cu seriozitate ca întotdeauna. O unitate de producție cum este a noastră e ca o roată care trebuie să se învârtă constant, fără sincope. Am avut și vom avea întotdeauna grijă ca roata să se învârtă fără să se oprească.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii