În 2023, agenţii imobiliari se aşteaptă la scăderi de preţuri şi la creşteri de dobânzi

de | 29.01.2023 15:27 | Actualitate, Economie, Home

2022 a fost considerat un an al scumpirilor pe piaţa rezidenţială, cei aflaţi în căutarea unei locuinţe fiind confruntaţi cu creşteri de preţuri, dar şi cu probleme privind ratele dobânzilor şi tarifele la utilităţi, după cum scrie Ziarul Financiar.


Citeşte şi: În anul școlar 2023-2024, elevii nu vor avea vacanță de Paşte

În acest an, agenţii imobiliari şi potenţialii cumpărători de locuinţe se aşteaptă la o scădere a preţurilor locuinţelor, în vreme ce pentru dobânzile la creditele ipotecare estimările sunt mai degrabă de creştere, potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro împreună cu OLX.


Întrebaţi despre cum vor evolua preţurile locuinţelor de vânzare în 2023, utilizatorii Storia.ro şi OLX se aşteaptă ca preţurile să scadă semnificativ (35%), uşor (24%) sau să stagneze (14%), în timp ce respondenţii din agenţii imobiliare se aşteaptă în mai mare măsură ca preţurile să scadă uşor (42%) sau să stagneze (26%) şi în mai mică măsură să scadă semnificativ (16%), arată sondajul, publicat de evz.ro.
Respondenţii privaţi se aşteaptă, deci, la scăderi mai mari comparativ cu agenţii imobiliari. Balanţa înclină însă invers când vine vorba de dobânzi, 14% dintre agenţi aşteptându-se la creşteri majore, faţă de 21% dintre potenţialii proprietari.


Citeşte şi: Depozitele de gaze din România sunt pline în proporție de 68%. Rata de golire este cea mai rapidă din UE

„La capitolul evoluţiei dobânzilor la creditele ipotecare din 2023, agenţii imobiliari par mai optimişti decât respondenţii privaţi – proprietari, cumpărători şi chiriaşi. Deşi ambele categorii se aşteaptă, în primul rând, la creşteri uşoare, sunt menţionate şi creşteri majore, aşteptate de 21% dintre respondenţii privaţi versus 14% dintre agenţii imobiliari. Aşadar, 52% dintre agenţi se aşteaptă ca dobânzile să crească, 29% se aşteaptă să scadă uşor sau semnificativ şi 16% să stagneze, în timp ce utilizatorii platformelor anticipează în proporţie de 46% creşteri, scăderi 27% şi stagnări 11%”, arată raportul, conform sursei citate.


Cât priveşte judeţul Argeş – unde în primele zece luni ale anului trecut nivelul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 33 la sută – agenţii imobiliari, ca şi cumpărătorii de locuinţe, se aşteaptă la o scădere uşoară a preţurilor la locuinţe, fie ele garsoniere ori apartemente cu două sau cu trei camere.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *