Web Analytics

Guvernul lansează un program pentru sprijinirea vârstnicilor. Sunt incluse și servicii de îngrijire la domiciliu

de | 7.05.2023 19:49 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Ministrul Marcel Boloș a declarat că românii de peste 65 de ani vor putea beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrană până la igienizare, dar și de servicii de îngrijire medicală și terapie. Bugetul alocat pentru acest program este de 80 de milioane de euro.

Citește și: Bărbat căzut pe șinele de tren în Argeș. Pompierii, la fața locului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru sprijinirea persoanelor în vârstă, afectate de probleme locative. Apelul a fost lansat în contextul în care numărul serviciilor autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu este de 259 la nivel național, din care în mediul rural doar 86. Concomitent, numărul de cămine rezidențiale de bătrâni licențiate este insuficient – 557 în anul 2020, a precizat Marcel Boloș. Proiecte pot depune furnizorii de servicii sociale acreditați, în colaborare cu autoritățile publice locale, în perioada 11 iunie- 10 august.

Citește și: Tinerii de peste 30 de ani vor putea primi ajutoare de câte 100.000 de euro pentru afaceri sociale

Potrivit MIPE, persoanele vârstnice fără sprijin din partea familiei sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale, în special femeile în vârstă. În 2019, 47,9% din populaţia UE a raportat dificultăţi moderate sau severe în a se îngriji şi a-şi face treburile casnice. Potrivit INS, la începutul anului 2020, în România erau 3,66 milioane persoane cu vârste de peste 65 de ani. Aceasta înseamnă că, prin raportare la cifrele disponibile la nivelul UE, aproximativ 963.000 de români cu vârste de peste 65 de ani ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu. În consecinţă, acţiunile finanţate vor viza servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice cu venituri reduse, fără aparţinători legali sau cu aparţinători care nu au venituri suficiente, precum şi ameliorarea situaţiei locative şi a infrastructurii de locuire individuală prin adaptarea acesteia pentru vârstnicii vulnerabili.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *