Guvernul donează o maşină de lux unei parohii fantomă din Câmpulung

de | 22.02.2012 22:34 | Actualitate

# Afacerile din buzunarul sutanei! # Preotul Cătălin Bițan a beneficiat, în septembrie 2010, de un Renault Kangoo pe care l-a înmatriculat pe adresa Spitalului Municipal Câmpulung, dar despre care directorul instituţiei, dr. Grigore Stănescu, nu ştie absolut nimic  # După ce a plimbat limuzina prin acte, vreme de două luni, preotul Biţan o donează parohiei Valea Mănăstirii din Ţiţeşti. Săptămâna trecută, mai multe televiziuni naţionale au făcut publică o listă cu autoturisme de lux livrate de Guvern, în ultimii doi ani, către mai multe primării PDL şi instituţii de cult din ţară. Pe respectiva listă apăreau şi două limuzine donate de stat, prin diverse direcții ale finanţelor publice, către primăria Albeştii de Muscel şi Parohia „Sfântul Pantelimon” Câmpulung.  Prin urmare, am pornit pe fir ca să dăm de respectivele mașini.

Primarul Năftănăilă a refuzat mașina, că era veche

Primarul portocaliu de la Albeştii de Muscel, Ionel Năftănăilă, ne-a declarat că a refuzat limuzina: „Am refuzat-o! Mi-au repartizat un Chrysler Concorde veche.  Am fost să o văd în Vamă, la Albiţa, şi a fost o dezamăgire totală. Era o maşină aproape distrusă, aşa că am refuzat să o iau. Am procesul verbal prin care am refuzat să o iau!”

Pe urmele unei limuzine pierdută în acte

Despre cea de-a doua mașină, un Renault Kangoo din 2001, am aflat că a fost primită, cu titlu gratuit, prin Direcţia Finanţelor Publice Olt, la data de 01 septembrie 2010. Iar beneficiară a fost Parohia Sfântul Pantelimon din Câmpulung, prin preotul Cătălin Biţan. Lucru foarte curios, acesta a donat-o, la nici două luni, pe 9 noiembrie 2010, lăcașului „Valea Mănăstirii” din Ţiţeşti. Mergând mai departe cu investigația noastră, am aflat că Parohia Sfântul Pantelimon își are sediul în  „subsolurile” Bisericii Paraclis din cadrul Spitalului municipal Câmpulung. Altfel spus,  Parohia „Sfântul Pantelimon – Spital” e o parohie existentă numai într-un certificat fiscal şi într-o ştampilă, ambele aflate în posesia preotului Cătălin Biţan, deoarece ele nu există și pe teren. De altfel, nimeni din Câmpulung, cu excepția preotului Bițan, nu are cunoştinţă de existenţa acestei parohii. Ea nu apare nici în evidenţele Protoieriei Câmpulung, nici în cele ale Spitalului municipal și nici în cele ale primăriei Câmpulung. Apare, în schimb, la Finanţele Publice, pe rolul Primăriei Câmpulung, și asta pentru că pe numele parohiei ”Sf. Pantelimon – Spital” se află înregistrate trei autoturisme, două marca Dacia şi un Audi A6 (din verificări am aflat că și acestea provin tot din donații ale unor instituții de stat, în speță SPP și SRI”).

Directorul Spitalului Câmpulung: ”La noi în evidențe nu există Parohia Sf. Pantelimon”

Când l-am căutat pe preotul Cătălin Biţan, acesta a început cu o minciună: ne-a spus că mașina este la el, că îi plătește toate dările către stat, dar că nu ne-o poate arăta pe motiv că e plină de zăpadă. A doua zi s-a sucit brusc, recunoscând că maşina a fost donată către parohia „Valea Mănăstirii”din Țițești, adăugând însă că acesta nu este un amănunt atât de important care să îi intereseze pe jurnalişti. Semnele de întrebare s-au înmulţit odată cu declaraţia directorului Spitalului Municipal Câmpulung, medicul Grigore Stănescu, care ne-a spus că „în evidenţele Spitalului Câmpulung apare că avem un paraclis, nicidecum o parohie. Nu s-a primit niciun act oficial prin care să fim înştiinţaţi că la noi ar exista ”Parohia Sfântul Pantelimon”. Singurul lucru pe care-l pot spune clar e că preotul Bițan este angajatul spitalului nostru, încă din anul 2002”. Tot de la spital am mai aflat că preotul are în inventar doar ”opt găleţi şi o ruletă”, nu şi vreo maşină sau altceva mai de valoare. Normal ar fi fost ca măcar actele maşinii, primită cu titlu gratuit de la Guvern, prin Direcția de Finanțe Olt, să fi trecut și prin dosarele de inventar ale spitalului, nu doar prin buzunarul preotului. Absolut dubios este şi modul în care preotul Cătălin Bițan introduce şi apoi scoate de pe rolul Primăriei Câmpulung autoturisme scutite de taxe şi impozite. Iar acestea figurează înscrise pe parohia „Biserica Sfântul Pantelimon – Spital”, la adresa din str. Dr. Costea nr. 8 (adică adresa Spitalului Municipal), numai că  proprietarul, respectiv instituţia de sănătate publică, habar nu are de acest lucru.

Poate că la toate aceste necunoscute va binevoi să ne răspundă și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Și spunem asta pentru că sunt deja destui doritori, pe treptele primăriei Câmpulung, care doresc să-și înființeze o parohie, și asta nu neapărat pentru a-şi ridica o biserică, ci doar pentru a putea beneficia de avantajele înregistrării unor maşini fără a mai plăti taxe şi impozite. Cazul în sine este plin de necunoscute pentru că, cel puțin din punct de vedere legal, doar Spitalul Municipal Câmpulung are drept să înregistreze mașini la adresa din strada ”Dr. Costea nr. 8”. Iată de ce Protoieria Câmpulung, în paralel cu autorităţile publice locale şi conducerea Spitalului Municipal, trebuie să demareze o anchetă în acest caz. Ioana Ştefan

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole