Web Analytics

Gheorghe Ivan, matematicianul ilustru de la Stolnici

de | 9.06.2011 08:06 | Cultură

Născut în ianuarie 1947, în satul Vlăşcuţa-Stolnici, profesorul universitar Gheorghe Ivan a copilărit în localitatea natală, după care a plecat la Timişoara pentru a urma cursurile universitare ale facultăţii de matematică. Şcoala generală a absolvit-o în comuna Stolnici, iar liceul l-a făcut în oraşul argeşean Costeşti.

Este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, de peste 40 de ani

„Şcoala medie Costeşti se numea liceul în acea vreme, unitate de învăţământ pe care eu am absolvit-o în anul 1965, an care înseamnă pentru mine un moment de cotitură în viaţa mea. Atunci am ales să merg la studii la Timişoara. Datorită pasiunii mele pentru matematică şi datorită profesorilor de la şcoala generală din Stolnici am ales să fac matematică. Îmi amintesc că am avut la matematică o profesoară foarte tânără, dar care a reuşit să-mi insufle pasiunea pentru această materie. Soarta însă a făcut ca eu să nu o mai întâlnesc niciodată pe această profesoară deşi mi-am dorit foarte mult acest lucru”, ne-a povestit pentru început matematicianul argeşean. Gheorghe Ivan a absolvit aşadar facultatea de matematică din Timişoara în anul 1970, după care a rămas în învăţământul superior prin repartiţie guvernamentală la actuala Universitate de Vest din Timişoara, unitate de învăţământ unde predă specialităţi matematice şi în prezent, la onorabila vârstă de 64 de ani. De-a lungul timpului protagonistul nostru a urcat toate treptele universitare, începând cu asistent universitar, lector universitar, conferenţiar universitar şi profesor universitar.

A pregătit profesorii de matematică din Algeria

Între timp, prin anii ’80 argeşeanul nostru a lucrat timp de patru ani în Algeria, unde a fost profesor asociat. Aici a predat în limba franceză matematica la un institut superior de învăţământ unde se pregăteau profesori de matematică. „Datorită relaţiilor pe care le-a avut România cu Africa pe linia Rompetrol, am avut un contract de asistenţă ştiinţifico-tehnică. Astfel că mai multe cadre universitare din ţările din estul Europei au participat la formarea cadrelor didactice ale ţărilor din Africa de Nord. Aşa s-a întâmplat ca eu să fiu selecţionat pentru această misiune”. Matematicianul Gheorghe Ivan a publicat de-a lungul anilor numeroase volume de cursuri universitare printre care amintim „Algebră liniară şi aplicaţii”, „Concepte algebrice în teoria limbajelor formale” sau „Matematică exotică”. „Volumul „Matematică exotică” este de fapt o matematică ce se foloseşte astăzi pentru informatică în special, dar se foloseşte în general şi pentru rezolvarea multor probleme practice în special din sociologie, politologie sau psihologie. Numele de „Matematică exotică” sună destul de bizar pentru cei care nu sunt specialişti în acest domeniu, dar este un concept nou, un concept la care eu am muncit foarte mult” ne-a mai spus matematicianul de la Stolnici. De reţinut că argeşeanul nostru a fost timp de un an de zile după 1990 şi la Universitatea Poitiers din Franţa, la un schimb de mobilitate.

În ultima perioadă s-a dedicat în totalitate cercetării ştiinţifice

Gheorghe Ivan este aşadar profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universităţii de Vest din Timişoara şi rector al Universităţii Milenium din acelaşi oraş de pe Bega. „Universităţile particulare au avut nevoie în special în ultimii 10 ani de cadre didactice deja formate şi aşa a făcut ca eu să preiau şi funcţia de rector la această universitate particulară”. În ultima perioadă protagonistul ne-a spus că s-a dedicat în totalitate carierei universitare dar mai ales cercetării ştiinţifice. În acest sens s-a ocupat de aplicaţii ale ecuaţiilor diferenţiale şi ale sistemelor de ecuaţii, probleme de algebră care sunt publicate în numeroase reviste din străinătate. „Împreună cu colegii mei am avut numeroase contracte de cercetare ştiinţifică, granturi, se cheamă, care au fost sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării”. În altă ordine de idei, chiar dacă a plecat din judeţul Argeş de mai bine de 45 de ani, profesorul universitar ne-a spus că „Argeşul înseamnă pentru mine locul natal, originile şi vă spun că vin de fiecare dată cu plăcere când am ocazia pe aceste meleaguri. Am avut aici două surori, care din păcate nu mai sunt în viaţă, dar şi aşa încerc să vin cât de des pot”.

Premiile şi diplomele, o adevărată obişnuinţă pentru matematician

Pentru Gheorghe Ivan premiile şi diplomele în ceea ce priveşte cariera profesională erau o adevărată obişnuinţă, fiind premiat în fiecare an cu câte o diplomă, plachetă sau recunoştinţă, fapt ce l-a făcut pe argeşean unul dintre cei mai mari matematicieni din România. Pentru întreaga sa carieră profesională, nici autorităţile locale nu au trecut cu vederea o asemenea personalitate a comunei Stolnici, motiv pentru care primarul Sevastian Pupăză Roşu l-a făcut de curând cetăţean de onoare al localităţii. „Mulţumesc Consiliului Local şi primarului pentru această onoare care mi s-a făcut şi consider că acest titlu este unul extraordinar, este un fapt care a mers direct la sufletul omului. Dar, chiar dacă cred că am meritat acest titlu pentru că am dus pe meleaguri străine cunoştinţele mele şi nu numai, consider totuşi că cei mai îndreptăţiţi să primească acest titlu sunt oamenii care se implică în bunăstarea localităţii şi a locuitorilor ei” a încheiat profesorul. (M.I.)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii