Web Analytics
scris miercuri, 24.12.2014

Generalul Vasile Milea, comemorat la Lereşti de sute de oameni

Sute de oameni au ținut să îl comemoreze luni, 22 decembrie, la Lerești, pe generalul Vasile Milea, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980-1985) și ministru al Apărării (1985-1989), de la a cărui trecere în neființă s-au împlinit 25 de ani. La eveniment a fost prezentă o delegație importantă de la Asociația „Cultul Eroilor” din Pitești, printre care vicepreședintele Ștefan Alexandrescu și generalul Eugen Popescu. Printre cei prezenți s-a numărat și generalul Gheorghe Popescu de la Câmpulung.
Au depus coroane de flori: primarul Ion Berevoianu (colonel în rezervă), primarul de la Câmpulung, Călin Andrei, comenduirea de garnizoană din Câmpulung, Asociația Cultul Eroilor, Asociația de revoluționari condusă de Sergiu Cicu, partidele politice, poliția, jandarmii. Slujba de comemorare și veșnică pomenire a fost oficiată de şase preoți. La slujbă a fost prezentă și Viorica Dumitrescu, sora generalului Vasile Milea.
În luna septembrie a.c., generalul Vasile Milea a fost declarat cetățean de onoare post mortem al comunei Lerești, însă primarul Berevoianu a declarat că festivitatea de acordare a titlului va fi de ziua comunei care este de Înălțare (Ziua Eroilor).
Prof. Gheorghe Nițică, rudă apropiată prin soție cu generalul Milea, s-a ocupat de executarea plăcii memoriale, care s-a fixat pe casa unde s-a născut generalul. În demersul său, acesta a fost ajutat de Constantin Pănescu de la Alcadibo și de Nicolae Martinescu de la firma Castor, foști elevi ai domniei sale, cărora le mulțumește.
Garnizoana Câmpulung a participat cu un detașament de soldați care au defilat și au prezentat onorul. Garnizoana participă în fiecare an la Lerești, la comemorarea generalului Milea.
Mai trebuie spus că generalul Vasile Milea i-a semnat actualului comandant al garnizoanei Câmpulung, col. Mihai Căpraru, ordinul de avansare la gradul de locotenent la terminarea școlii de ofițeri de infanterie „N. Bălcescu” de la Sibiu.
Prezent în urmă cu câțiva ani la Serbările Argeșului, fostul ministru al Apărării Gheorghe Tinca a declarat atunci că Argeșul a dat 2 mari generali pentru România, pe Antonescu și pe Milea.
Generalul Vasile Milea a fost înmormântat cu onoruri militare la 30 decembrie 1989, conform propriei dorințe, în fața bisericii din comuna natală Lerești din județul Argeș. La înmormântarea sa a participat un număr mare de soldați și generali. Inima sa a fost pusă într-un borcan cu formol îngropat și el în criptă.
Alina Crângeanu

Generalul Vasile Milea, comemorat la Lereşti de sute de oameni

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...