Web Analytics

Generalul Stoica a povestit cum s-a evitat vărsarea de sânge în Argeş, la Revoluţie

de | 31.03.2022 15:06 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

De ziua lor, rezerviştii din SRI s-au reunit la Hotel ”Victoria”

A fost ziua Serviciului Român de Informații pe 26 martie, când instituția a sărbătorit 32 de ani de la naștere și 28 de ani de la înființarea cadrelor militare în rezervă și retragere din SRI. Iar asociația rezerviștilor din Argeș, prin președintele col (r) Dumitru Șovar, și-a respectat blazonul și a organizat un eveniment de excepție la complexul hotelier ”Victoria” din Pitești.

Amintiri depănate și diplome pentru rezerviști

Manifestarea a fost onorată cum se cuvine de conducerea județului, prin președintele CJ, Ion Mînzînă, subprefecții Bogdan Minciunescu și Ciprian Neculăescu și, nu în ultimul rând, de primarul Piteștiului, Cristian Gentea. Au mai fost prezenți, de asemenea, rectorul Universității Pitești, Dumitru Chirleșan, parlamentarul Nicolae Georgescu, membru în Comisia de Ordine Publică, Apărare și Siguranță Națională a Camerei Deputaților, precum și șeful SRI Argeș, col. Marian Boncoi. De la București, din partea ACMRR a fost prezent generalul Ion Stoica, supranumit și Boss-ul, o legendă a ofițerilor SRI din județele Argeș și Dâmbovița, care i-a și oferit o diplomă aniversară gazdei, colonelul Dumitru Șovar, președintele asociației de rezerviști din Argeș. Acesta din urmă a și fost în mare formă, alternând momentele de emoție evidentă cu replici inspirate mustind de umor și care au relaxat din plin atmosfera. Din partea ACMRR Argeș, col.(r) Dumitru Șovar a acordat diplome invitaților, rezerviștilor prezenți, dar și presei locale, printre care și Jurnalului de Argeș, reprezentat de subsemnatul.

După partea oficială, toți participanții au fost invitați la masă și la un pahar de vin prin grija și efortul financiar al ACMRR Argeș, gest care a fost apreciat de către rezerviști, cei mai mulți dintre ei oameni în vârstă, care au avut prilejul să socializeze și să depene amintiri.

Citește și Horia-Roman Patapievici a primit Premiul „Petőfi”, la Budapesta. În laudatio s-a menționat că, în timpul Revoluţiei din România, scriitorul a fost luat de pe stradă şi arestat

Poetul Vărășcanu a compus o poezie despre ”Ochi albaștri bleu-ciel”

De remarcat impactul pe care l-a avut la auditoriu și intervenția profesorului și poetului Constantin Vărășcanu, care a recitat o poezie special compusă pentru ziua SRI, cu titlul sugestiv: ”Ochi albaștri bleu ciel”, pe care o redăm în continuare:
Ochi albaștri bleu-ciel
Stau de strajă sub drapel,
Într-un unic jurământ,
Patria și Domnul Sfânt!
Ochi albaștri în genuni
Stau de strajă sub furtuni,
Cu o singură credință,
Patria în biruință!
Ochi albaștri la hotare
Stau de strajă lângă frați
Pentru România Mare,
Cu lumina din Carpați!
Constantin Vărășcanu

Citește și Lasconi face revoluţie urbanistică la Câmpulung! Începe să demoleze sute de garaje ilegale

G-ral (r) Ion Stoica: ”N-am pus mitraliera unii pe alții, fiindcă ne cunoșteam între noi și ne respectam”

Un moment aparte l-a constituit cuvântul generalului (r) Ion Stoica, care și-a amintit momentele de la Revoluție, când lucra în Argeș, și când s-a evitat o baie de sânge între Miliție, Armată și Securitate, așa cum a avut loc, din nefericire, în alte județe. ”Din fericire, la Revoluție nu au fost evenimente tragice în Argeș, s-a evitat acest lucru, deși ordinele de la București erau altele. Am evitat vărsarea de sânge, n-am pus mitraliera unii pe alții, fiindcă ne cunoșteam între noi și ne respectam, ca oameni și ca militari. Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți acum în această sală și cu care am lucrat atunci, pentru că Argeșul a fost un exemplu bun și pentru alte județe”.

Citește și Pensionarii militari şi civili au protestat în Piaţa Milea împotriva blocării măririi, recalculării şi indexării pensiilor

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Chiar ca te ia durea de cap … pe cand h’auzi asa ceva.
    Dara… pen’ce se tragea in Spitalul Judetean si-n Spitalul de Copii ?!
    Tu/ghenerale … erai/esti de pe alta lume ? Atunci erai mort … si-acum ai inviat ?

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *