Web Analytics
scris vineri, 06.09.2024

Gaură mare! Festivalul „Analogue” din Mioveni a sucombat după două ediţii!

Potrivit unui audit intern al Primăriei, cheltuielile în 2023 cu festivalul au fost exorbitante și s-au ridicat la 38 miliarde lei vechi

În acte figurează doar 5.237 de spectatori, dintre care 60%, adică 3161, au intrat cu invitații și doar 2064 și-au cumpărat bilet

Asta în contrast cu ce susținea managerul Alin Călinescu, după festival, că la el au participat peste 30.000 de spectatori

„Raportul de audit a ieșit perfect. Nimeni nu ne-a acuzat de nimic. Păi, dacă erau probleme, nu erau acum DNA și DIICOT peste mine?!” – spune Alin Călinescu.

Ediția a treia a mult trâmbițatului Festival „Analogue”, programată la Mioveni în weekendul trecut, nu a mai avut loc. În ședința plenului local din luna iunie, Alin Călinescu, manager al Centrului Cultural Mioveni, ceruse la „diverse” anularea manifestării, printre motivele invocate fiind lipsa timpului necesar organizării și bugetul insuficient alocat. În aceeași lună, însă, au apărut datele unui audit public intern al Primăriei, referitor la activitatea din 2023 a Centrului Cultural Mioveni. Date care au scos la iveală cheltuielile exorbitante făcute cu ediția a II-a a festivalului.

Gaură mare! Festivalul „Analogue” din Mioveni a sucombat după două ediţii!

Veniturile din bilete/abonamente vândute – doar 11% din bugetul festivalului

Potrivit respectivului raport de audit, cheltuielile cu Festivalul „Analogue” de anul trecut au însumat 3.802.153,07 lei (38 miliarde lei vechi). Din această sumă, 2.499.000 lei au fost folosiți pentru servicii artistice, 77.696,76 lei pentru cazare, 56.828 lei – masa, 24.686,94 lei – transportul, 348.376 lei – publicitatea, 20.500 – servicii medicale și 775.065,37 lei – alte cheltuieli.
Elocvent din punct de vedere al cheltuielilor ni se par și următoarele cifre: dintr-un total de 5.237 persoane/spectatori la ediția a doua a festivalului, 3.161 (60%) au avut acces pe baza invitațiilor și doar 2.067 (40%) pe baza biletelor/abonamentelor vândute. Prin urmare, în raportul de audit se mai precizează că veniturile din bilete/abonamente vândute au avut o pondere de 11% din bugetul festivalului, în timp ce subvenția de la Bugetul local a fost de 59% din bugetul „Analogue”.
În paranteză fie spus, numărul de participanți din acte, puțin peste 5.200, pare foarte mic în comparație cu cei peste 30.000 cu care se lăuda managerul la festival, drept dovadă fotografiile cu puhoiul de lume care sunt postate pe pagina Analogue.

Iată ce mai iese la iveală în urma auditului public intern al primăriei Mioveni. Anume că din bugetul total al evenimentelor culturale din 2023, în sumă totală de 6.448.379,55 lei (compus din subvenție de la Bugetul Local în sumă de 4.710.500 lei, sponsorizări în sumă de 1.253.771 lei, vânzarea de bilete în sumă de 484.108,55 lei), Festivalul „Analogue”, ediția a II-a, cu un buget de 4.054.579,55 lei, deține o pondere de aproximativ 63% din bugetul evenimentelor.

Citește și Avocatul Panţoiu spune că Pendiuc își plătește prejudiciul din… pensie

„Angajați ai Primăriei, membri ai Consiliului Local au primit invitații, dar pe astea nu le spun”

Pentru a discuta pe marginea acestui raport și pentru a lămuri motivele pentru care în acest an nu a mai avut loc festivalul, l-am contactat pe Alin Călinescu, managerul Centrului Cultural Mioveni și organizatorul „Analog”. „Practic, noi ne ocupam de organizarea festivalului de la începutul anului. Cumva, Primăria a ezitat să ne ofere susținerea necesară, motiv pentru care am ales să amânăm până anul viitor. Cât privește raportul de audit, pe care l-am primit, l-am semnat, nu este nici măcar vreo recomandare că s-ar fi depășit vreun buget. Bugetul „Analogue” a fost votat de majoritate și în unanimitate de Consiliul Local Mioveni; noi suntem o instituție subordonată C.L. Mioveni, motiv pentru care, fără acordul lor și fără a fi votat proiectul în Consiliul Local, nu am fi putut să luăm nicio decizie. Tot ce a apărut în spațiul public sunt fracțiuni din acel raport. Nimeni nu spune că Festivalul „Analogue”, pe lângă sumele vehiculate, a avut 13 miliarde de lei vechi venituri proprii doar din sponsorizări (am precizat mai sus – n.r.). (…) Raportul de audit a făcut o singură recomandare: continuarea contractului meu de management.

Dacă erau identificate măgării, dacă proiectul nu ar fi fost votat în Consiliul Local, repet, în unanimitate, atunci ar fi fost altceva. Iar vizavi de invitațiile date, „Analogue are un număr mare de sponsori care participă de la o ediție la alta. Fiecare sponsor, pe baza contractului de sponsorizare sau de finanțare oferit, cere și el un număr de invitații pentru companie, pentru angajați; așa se poartă peste tot. Mai mult, au fost oameni din Mioveni, angajați ai Primăriei, membri ai Consiliului Local care au primit invitații, dar pe astea nu le spun! Dar o să-i întreb eu la momentul respectiv, când va trebui” – a spus Alin Călinescu.

Citește și Droguri impregnate în corespondenţă şi apoi trimise la Penitenciarul Mioveni

Mai anula festivalul Alin Călinescu dacă ieșea primar? El zice că da

L-am întrebat pe managerul Centrului Cultural Mioveni dacă ar mai fi cerut anularea festivalului din acest an în condițiile în care ar fi câștigat alegerile pentru funcția de primar al orașului (a ieșit pe locul al doilea), susținut, după cum se știe, de primarul încă în exercițiu, Ion Georgescu. „Nu. Deja luna iunie era prea târziu; noi pentru „Analogue” trebuia să începem organizarea în ianuarie” – a precizat dl Călinescu. „Și atunci, de ce abia în iunie ați spus că nu mai puteți face festivalul?” – am insistat noi. „Pentru că am tot sperat o lungă perioadă că vom avea un buget. În 2024 noi nu am primit finanțare pentru festival de la Consiliul Local; aveam nevoie de un avans de 30%. S-a spus prin presă că noi, Centrul Cultural, am primit anul trecut 75-80 miliarde lei vechi de la Consiliul Local. O minciună gogonată! Au fost aprobați 60 de miliarde, dintre care nu i-am primit nici pe ăia pe toți! Ăsta este adevărul! Nu poți să pleci la drum dacă nu ai un spor. Sponsorii plătesc tot timpul după ce se încheie festivalul. Noi aveam contracte semnate, vi le pot arăta, am făcut anexe la ele pentru anul viitor.

În cazul în care voi mai fi eu (dl. Călinescu candidează și la Deputăție, e pe locul trei pe lista PNL – n.r.), se va face festivalul. Dacă, bineînțeles, Primăria Mioveni, noul primar (Aurel Costache, de la PSD – n.r.), Consiliul Local – care acum nu mai decide singur, că nu mai este majoritar PSD – vor dori continuarea proiectului, foarte bine. Dacă nu, este strict problema lor. Aș mai vrea să spun că în perioada contractului meu de management, Centrul Cultural a avut încasări din surse externe de finanțare de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi. Pentru o instituție cu 14 angajați, e o performanță mare. Și dacă vrem să facem și niște comparații, să ne uităm ce buget a avut Festivalul „Intencity” de la Craiova sau altele. „Analogue” a avut un buget foarte mic. Proiectul dacă va continua un an-doi, se va autofinanța total. E ca orice altă afacere pe care o începi, trebuie să investești de la început, ulterior îți va aduce profit și beneficii. Ce nu se precizează deloc e că, datorită festivalului „Analogue”, HoReCa din Argeș a funcționat, au încasat niște bani. Dar toate lucrurile în momentul de față se judecă politic; pot scoate print-screen-uri cu consilerii locali să vedeți cât au lăudat festivalul, l-au aprobat. (…) Raportul de audit a ieșit perfect. Nimeni nu ne-a acuzat de nimic. Păi, dacă erau probleme, nu erau acum DNA și DIICOT peste mine?!” – a conchis Alin Călinescu.

Citește și Exclusiv! Activista Iana Matei a mai construit un adăpost în Argeş pentru victimele traficului de persoane

Citește și E nebunie la Spitalul de Psihiatrie! În instanţă, avocata Coţofană a demonstrat că managerul Tatiana Preduţ a montat o cameră video pentru a o surprinde pe farmacista şefă fără halat

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Domnul Alin minte iar. Nu zice nimic ca a mințit legat de numărul de participanti! Nu zice nimic ca a mințit cand a spus ca nu a luat bani de la bugetul local! Minte si legat de organizarea pentru 2024. Stia ca nu se tine si nu a anuntat, sa nu piarda capital la locale! Nu spune nimic de ponderea reala a sponsorizărilor! Dacă el considera ca un eveniment de genul care generează o asa gaura la bugetul local e un succes, apoi e bun de manager la oi, cel mult !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...