Web Analytics

Fundația Conservation Carpathia lansează programul “Junior Ranger”

de | 1.03.2023 15:10 | Actualitate, Home

Fundația Conservation Carpathia își propune să crească noua generație de lideri pentru natură și lansează programul „Junior Ranger”. Proiectul se adresează copiilor peste 12 ani, din Sudul Munților Făgăraș, și implică copiii într-o serie de activități despre natură, în natură, alături de rangerii fundației, deschizându-le astfel orizontul către o nouă profesie de viitor.

Citește și Agentul imobiliar i-a dat de gol pe patroni: blocul Titidan are 11 etaje şi nu 10, cum scrie în autorizaţie

Programul „Junior Rangers” dezvoltat de Fundația Conservation Carpathia este gratuit și se adresează, pentru început, copiilor din Rucăr, Podul Dâmboviței, Dragoslavele, Lerești și Nucșoara, urmând să se extindă anii viitori. Pentru a se înscrie, copiii pot trimite, până la 1 aprilie, o scrisoare sau un scurt video către Ioana Duică, specialist programe educaționale, la i.duică@carpathia.org, în care să se prezinte, să explice de ce este importantă pentru ei natura și de ce și-ar dori să participe la acest program..

Toate aplicațiile vor fi analizate, iar un număr de 40 de copii vor fi selectați pentru a participa la o tabără de cinci zile în care vor învăța noțiunile de bază despre ecosisteme, arii protejate și principalele responsabilități ale unui ranger. În etapa a doua vor merge 10 dintre cei mai implicați și curioși copii. Aceștia vor beneficia de un program de formare continuă prin activități în teren împreună cu rangerii fundației, pe o durată de cinci luni, dar și o excursie într-un parc național din țară.

“Junior Rangers”, program de educație nonformală

Programul își propune să ghideze copiii pe o perioadă îndelungată, astfel încât elevii pot alege să rămâne în proiect, să se dezvolte, iar într-o perioadă de 3-4 ani să devină rangeri voluntari.

Citește și Medicul Viorel Pătraşcu are, de 38 de ani, o boală fără leac: „Am călătorit în peste 40 de ţări de pe patru continente”

„Transformările pe termen lung se fac prin implicare și cu multă consecvență, motiv pentru care dacă ne dorim o schimbare pentru natură, avem nevoie să creștem o generație de lideri care să fie preocupați de aceasta, care să-i înțeleagă rolul, care să se implice în a o proteja și a-i promova valorile. Nevoia de conservare a naturii a creat meseria de ranger, ca angajat în parcurile naționale și în ariile protejate. Credem că prin programul „Junior Ranger” oferim o oportunitate de viitor copiilor și tinerilor din zona Munților Făgăraș, de a rămâne acasă și de a face una dintre cele mai frumoase meserii, cea de ranger”, a declarat Victoria Donos, director de comunicare al Fundației Conservation Carpathia.

„«Junior Ranger» de la Fundația Conservation Carpathia este o călătorie pe termen lung, un proces prin care înveți în teren, cu oameni pasionați, pe care-i poți avea colegi peste ani. Deși mai există programe similare în țara noastră, programul nostru este unic tocmai datorită faptului că urmărește evoluția și formarea pe termen lung. Ne bucurăm de sprijinul Parcului Național Pădurile Bavareze în crearea curriculum-ului, acesta având o experiență de 25 ani cu acest tip de program”, a declarat Ioana Duică, specialist programe educaționale, Fundația Conservation Carpathia.

Profesia de ranger a fost introdusă în ultimul deceniu în Clasificatorul Ocupațiilor din România, aceasta având deja tradiție în parcurile naționale din străinătate. Rangerul are activități de monitorizare și de protejare a biodiversității și a valorilor naturale din aria în care-și desfășoară activitatea. În competența acestuia intră verificarea respectării legislației și a regulamentului ariei naturale, activități de ghidaj și de informare a turiștilor, activități de educație, monitorizare a faunei și inventariere a florei, fiind un suport pentru echipele de cercetare. Rangerul colaborează cu localnicii, dar și cu autoritățile competente care pot interveni în caz de urgențe.

În cadrul Fundației Conservation Carpathia activează 41 de rangeri.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *