Web Analytics

Fostul şef al securităţii din hypermarketul Real trece la dezvăluiri

de | 23.08.2012 12:43 | Dezvăluiri

# Primul conflict de muncă exploziv pe piaţa de retail din Piteşti # Teodor Daniel Craiu, șeful Biroului de Securitate de la Real Pitești, și-a înaintat demisia după ce el și încă doi șefi, Irinel Lascu, de la Departamentul Non Food și Ana Maria # Iordăchescu, șefa Departamentului Case de Marcat, au fost băgați în comisia de disciplină. Continuă scandalul la hypermarketul Real din Pitești. Într-un articol publicat la mijlocul lunii iunie vorbeam de faptul că se coace un conflict între angajați și conducerea magazinului, reprezentată de directoarea Augusta Lung. Iată că, la relativ puțin timp de la acel material de presă, revenim cu alte informații care confirmă susținerea noastră de atunci. Numai că, de astă dată, cei aflați în vizorul domnișoarei Augusta sunt chiar șefi de departamente, oameni cu ceva vechime în cadrul firmei, unii dintre ei fiind angajați încă de la deschiderea hypermarketului din Pitești. Recent, am aflat că trei șefi de departamente au ajuns să fie cercetați în comisia de disciplină, iar oamenii reclamă faptul că se fac presiuni asupra lor, că mediul de lucru este foarte tensionat, iar asta este valabil de la cel mai mărunt angajat până la șefii de departamente. În luna iulie a fost cercetat de această comisie disciplinară șeful Biroului Securitate, Teodor Daniel Craiu, iar în prezent sunt cercetați Irinel Mircea Lascu, șeful Departamentului Non Food, și Ana Maria Iordăchescu, șefa Departamentului Case de Marcat. Iar lucrurile nu par să se oprească doar la atât, pentru că mai sunt și alții vizați. Practic, fiecare angajat tremură pentru propriul loc de muncă, de unde, de bine, de rău, mănâncă o pâine.

„Ei te fac să pleci în condiții perfect legale: te presează”

Asta ne-a spus Teodor Daniel Craiu, șeful Securității de la hypermarketul Real din Pitești. Sau, mai exact, fostul șef, pentru că, așa cum domnia sa ne-a declarat, în 2 iulie i s-a întocmit referat semnat de către managerul magazinului, Augusta Lung, iar pe 5 iulie i-a încetat contractul de muncă. „Domnișoara Lung a greșit cu acel referat. Munca și activitatea mea nu mi-au permis să vorbesc atunci, ca să mă apăr. În primul rând, eram acuzat de faptul că nu m-am cartelat la intrare și la ieșire, iar pentru treaba asta am fost suspendat din activitate trei zile. Mi s-a părut foarte dur și foarte urât din partea lor”, ne-a declarat supărat domnul Craiu, care a adăugat faptul că a lucrat în hypermarketul Real din Pitești încă de la deschiderea acestuia, în urmă cu patru ani, în 2008. Acesta ne-a mai spus că activitatea sa ireproșabilă de până atunci nu a fost luată în calcul atunci când s-a dispus sancționarea sa disciplinară, fără niciun avertisment prealabil, pentru o abatere relativ minoră de la regulamentul de ordine interioară al magazinului, care impune fiecărui angajat să se carteleze la intrarea și ieșirea din serviciu. În timpul cercetărilor disciplinare, care i-au picat taman în perioada când trebuia să se pregătească pentru nunta fiicei sale, cineva dintre șefii săi i-a suflat la ureche domnului Craiu că, de fapt, totul i se trage de la directorul regional pe sudul României, Marc Negahban, iar directoarea Augusta Lung ar acționa la comanda acestuia. Nemulțumirea directorului regional ar fi apărut, după spusele lui Teodor Craiu, din cauză că el, șeful Biroului Securitate, nu acceptase să fie umilit și să stea cu capul plecat atunci când Negahban ar fi țipat la el și i-ar fi vorbit pe un ton arogant. „Nu mă interesează din ce țară vine, eu mi-am păstrat imaginea pe care mi-am creat-o și prin natura funcțiilor pe care le-am avut în orașul ăsta și în județ. Nu am avut un comportament chiar cu capul plecat, să fac temenele în fața lui. Pe el l-a supărat foarte tare și, drept dovadă, el e cel care a insistat să mi se găsească fel de fel de motive. În final, eu am luat decizia să plec, am zis că dragoste cu forța nu se poate”, a continuat cu explicațiile Teodor Craiu. Iar decizia luată a fost de a-și da demisia de la hypermarketul Real Pitești. Numai că cercetarea disciplinară nu s-a stins odată cu demisia sa, ci i-a implicat și pe subordonații săi. „Cei care m-au apărat pe mine au fost subordonații mei. Le spuneam «Măi, nu vin acum în birou, rămân jos, în magazin, că am o speță. Cartelează-mă și pe mine.» I-au chemat în comisia disciplinară și pe ei, deși eu declarasem în scris că îmi asum întreaga răspundere pentru faptul că nu m-am cartelat. Eu am crezut că, dacă eu plec, se stinge tot. Ei, bine, nu s-a întâmplat așa”, continuă domnul Craiu.

Trei șefi de departamente, cercetați disciplinar

Omisiunea de a se cartela la intrarea și la ieșirea din serviciu a fost numai unul din punctele de pe referatul de cercetare disciplinară întocmit fostului șef al Securității de la Real de către directoarea Augusta Lung. O altă cercetare în care au fost angrenați mai mulți angajați, șefi de departament, a vizat un alt aspect, despre care vă explicăm în continuare. „Compania are o politică a sa: pentru a se împiedica achiziționarea în scopul revânzării a produselor aflate la promoție, cantitatea de produse promoționale este limitată. În urmă cu vreo lună-două, cu știința șefului de raion, s-a întâmplat că a venit un client care a cumpărat toate țigările aflate la promoție. Eu nu am fost anunțat de nimeni și nu am știut asta, am aflat doar din referat. Șeful de raion trebuia să mă anunțe, dar nu a făcut-o. Problema este că îți impută lucruri, fără a-ți da posibilitatea de a le face corect.”, mai adaugă, revoltat, domnul Craiu. În aceeași anchetă disciplinară se pare că a fost chemată să dea cu subsemnatul și Ana Maria Iordăchescu, șefa Departamentului Case de Marcat. Un altul dintre cadrele de la conducerea departamentului, chemat la comisia de disciplină, este și Irinel Mircea Lascu, șeful Departamentului „Non Food”. Dacă ar fi să judecăm după amploarea pe care au luat-o cercetările, ai zice că s-au petrecut lucruri extrem de grave la magazinul Real din Pitești. Ori am putea fi tentați să dăm crezare angajaților care susțin că atmosfera de lucru este extrem de tensionată și că politica capului plecat este singura agreată de către directoarea Augusta Lung. „Ei nu au nevoie de oameni care să aibă câtuși de puțină personalitate, ci de supuși perfecți.”, ne-a declarat domnul Lascu, după ce și domnia sa a fost chemat în fața comisiei de disciplină. Așa a făcut domnișoara Augusta Lung și la hypermarketul Real din Arad, unde a fost directoare înainte de a fi mutată la Pitești, este părerea celor doi șefi de departamente, Teodor Craiu și Irinel Lascu. Aceeași părere o au și mulți dintre angajații și foștii angajați care continuă să posteze critici vehemente la adresa managerei de magazin de la Pitești, pe site-ul de specialitate www.shopstory.ro.

Daniel Craiu: „Prietenul directoarei și-a făcut spălătorie auto în parcarea de la Real”

Dincolo de aspectul care vizează comportamentul dictatorial al directoarei Augusta Lung, reclamat de angajați, domnul Craiu ne-a mai făcut și câteva dezvăluiri. Domnia sa ne-a relatat că, atunci când a fost mutată de la magazinul din Arad la cel din Pitești, Augusta Lung ar fi adus-o cu ea pe o anumită Andreea Tomșa, pe care a pus-o șefă de departament la hypermarketul din Pitești, căruia ea îi devenise directoare. „În timp ce nouă ni se cerea să facem economii de orice natură (la apă, curent etc.), tipa venea, stătea la hotel, la Yaki, dacă nu mă înșel, era cazată pe banii companiei și venea cu taxiul, pleca cu taxiul de la serviciu. Și făcea aceste plimbări cu taxiul în timpul orelor de circulație a autobuzelor Real, deși putea să meargă cu autobuzul. Asta a făcut aproape un an de zile. Vă dați seama ce de bani s-au cheltuit de către companie?”, ne-a relatat domnul Craiu, adăugând că, la inventarul făcut pe departamentul Andreei Tomșa, a ieșit „un dezastru total”. Dar șirul dezvăluirilor nu se oprește aici. „Și-a făcut spălătorie auto domnișoara Lung, adică prietenul ei și-a făcut  spălătoria auto din parcarea de la Real. Iar prietenul ei a fost văzut, și nu o dată, la volanul mașinii companiei. Cine le-a aprobat, nu știu. Îl ține în apartamentul plătit tot de companie, deși el nu este angajatul Realului. Bine, că la un moment dat ar putea spune „Dar, ce, l-ai văzut tu la mine în casă?” Nu, nu l-am văzut. A intrat în bloc și o fi stat pe scări.”, adaugă fostul șef al Securității din Real Pitești. Tot dânsul mai spune că știu despre acest lucru și alți angajați.

Punctul de vedere oficial al Real România: „Astfel de cazuri apar sporadic şi nu reprezintă o situaţie specială”

Am apelat la purtătorul de cuvânt al Real România, Mirela Șurghie, pentru a ne comunica un punct de vedere cu privire la situația tensionată care pare să se fi creat printre angajații magazinului din Pitești, inclusiv printre șefii unor departamente, cercetați disciplinar în prezent, și care reclamă un comportament dictatorial și arogant din partea directoarei magazinului, Augusta Lung, și a directorului regional pentru sudul României, Marc Negahban. Înainte de a oferi un punct de vedere, redactorul Jurnalului a fost chestionat cu privire la sursa care i-a furnizat aceste informații, întrebare care, desigur, a primit ca răspuns că niciun jurnalist nu își divulgă sursa. Redăm mai jos răspunsul primit de la Real România la întrebarea punctuală adresată de noi: „În ce priveşte solicitarea dvs. putem spune că astfel de situaţii sunt demarate în general în orice companie în urma unor prezumţii de încălcare a prevederilor fişei postului, a normelor şi a procedurilor de lucru sau a desconsiderării directivelor superiorilor ierarhici, prin fapte care pot aduce prejudicii companiei şi/sau clienţilor companiei. Astfel de cazuri apar sporadic şi nu reprezintă o situaţie specială, e vorba de abateri de la cadrul general convenit (ca în situaţia curentă 2 angajaţi – dacă ne referim strict la poziţii manageriale din totalul de 200 de angajaţi). Vă asigurăm că pe baza procedurilor şi a normelor companiei, se iau toate măsurile pentru remedierea oricăror situaţii aflate în afara strategiei generale care pune pe primul plan profesionalismul angajaţilor în beneficiul clienţilor. Astfel de cazuri fac parte din viaţa internă normală a unei companii care este preocupată permanent să asigure cele mai bune servicii clienţilor săi, printr-un personal bine pregătit şi care respectă procedurile interne şi legislaţia în vigoare.”

Augusta Lung:  „Acţiunile mele nu au încălcat regulile companiei”

Marți dimineața am primit și punctul de vedere al domnișoarei  director Augusta Lung, pe care îl redăm în continuare: „Întrebările așa cum sunt puse denotă rea credință și intenția clară de denigrare a persoanei mele, fapt pentru care înțeleg să nu răspund acestor întrebări. Consider că oricare ar fi răspunsurile mele, acestea nu vor fi reflectate într-o lumină corectă și echidistantă de către dvs., în condițiile în care dați curs unor astfel de speculații. Pot să vă spun doar că acțiunile mele nu au încălcat în niciun fel regulile și procedurile companiei. În condițiile în care veți continua cu astfel de acțiuni care să îmi aducă prejudiciu de imagine pentru fapte neadevarate și nefondate mă voi adresa organelor abilitate pentru apărarea drepturilor subsemnatei. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă doresc o zi buna!” Un singur lucru ar mai fi de menționat, un lucru care i-a scăpat domnișoarei director Augusta Lung: acest articol nu redă opinia sau susținerile semnatarului său, iar echidistanța redactorului se regăsește tocmai în consemnarea opiniilor tuturor părților implicate.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii