Potrivit unei note de constatare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, act emis în anul 2009, fostul primar al Câmpulungului şi deputat de Argeş Sorin Buta a fost colaborator al fostei Securităţi sub numele conspirativ „Horia”. Această calitate a făcut şi obiectul unor procese în urma cărora Buta a rămas cu eticheta de „securist”.
După aproape şapte ani de la dezvăluirea făcută de CNSAS, Sorin Buta, aflat acum la al doilea mandat ca preşedinte al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, nu a scăpat de urmări. Calitatea sa de colaborator al fostei Securităţi fusese anunţată în timp ce era deputat de Argeş, în mandatul 2008-2012, iar dosarul său de candidatură nu conţinuse recunoaşterea legăturii cu securiştii. Din acest motiv, Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii a sesizat procurorii, iar un dosar penal a fost iniţiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung. În luna mai, respectiv în iulie, s-au emis ordonanţe de clasare a cazului, însă CNSAS le-a atacat în instanţă. Astfel a intervenit solicitarea de continuare şi completare a urmăririi penale, la ora actuală dosarul lui Buta aflându-se în lucru la Compartimentul de urmărire proprie al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Obiectul dosarului îl reprezintă săvârşirea în concurs a infracţiunilor de fals în declaraţii şi uz de fals.
Buta şi belelele
Sorin Buta nu se află la primul dosar penal. Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, judecându-l pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, Buta intrase în atenţia DNA în martie 2014 pentru că, în perioada 2008-2012, pe când era parlamentar, el reprezentase interesele financiare şi comerciale ale unei societăţi comerciale în care soţia sa avea calitatea de asociat, fiind administrator împuternicit al firmei respective.
Anul trecut, fostul parlamentar argeşean s-a trezit chemat în instanţă de către Primăria Câmpulung, municipalitatea musceleană cerându-i despăgubiri după ce a pierdut circa 600.000 de lei într-un litigiu cu grupul Energi Co. Holding, cu care Sorin Buta încheiase un contract pe vremea când era primar. În primă instanţă, preşedintele de la Bob şi Sanie a câştigat, dar în acest an se va judeca recursul. Tot anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese în care s-a aflat Buta pe perioada mandatului de deputat. Potrivit ANI, Sorin Buta „a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 lei”.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii