FISC-ul Pacientului, validat de cetățeni în cadrul unei audieri publice

de | 18.06.2012 00:00 | Actualitate

Coaliția CTC în Sănătate a organizat miercuri, 13 iunie 2012, la Bucureşti, audierea publică cu tema ”Soluţii pentru îmbunătățirea controlului, transparenţei şi calităţii în sănătate”, prilej cu care zeci de cetăţeni şi-au prezentat opiniile şi propunerile pentru identificarea unor soluţii care să contribuie la creşterea controlului şi transparenţei şi optimizarea costurilor din sănătate. Proiectul urmăreşte realizarea unui parteneriat onest între societatea civilă şi decidenţii din domeniul sănătăţii, cu efecte pe termen lung în domeniu.
Coaliția „CTC în Sănătate” propune introducerea în noua legislație (pe lângă reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul de sănătate) a unui nou instrument – Fișa Individuală de Serviciu şi Costuri pentru Pacient (FISC-ul Pacientului) – prin care fiecare persoană să fie informată anual în legătură cu serviciile medicale de care a beneficiat şi costurile acestora. O altă propunere formulată de iniţiatori se referă la obligativitatea afişării, la loc vizibil, la sediile tuturor furnizorilor de servicii medicale, a conţinutului pachetului de bază la care au dreptul gratuit asiguraţii în virtutea calităţii de asigurat, într-un mod explicit pentru toată lumea.
Participanții la audiere au lansat propriile propuneri, pornind de la înfiinţarea unor linii telefonice gratuite pentru semnalarea eventualelor neconcordanţe sesizate, protecţia datelor personale, afişarea serviciilor de bază şi la sediile farmaciilor. Toate opiniile colectate în cadrul campaniei „CTC în Sănătate” vor fi incluse într-un raport-sinteză întocmit de o comisie de experţi, care va fi prezentat în cadrul unei conferinţe de presă. Ulterior, raportul experţilor împreună cu documentaţia colectată de „Coaliţia CTC în Sănătate” şi opiniile primite din partea cetăţenilor vor fi transmise tuturor decidenţilor din domeniul Sănătăţii pentru a fi analizate şi preluate în noua legislaţie în curs de elaborare. De asemenea, pentru asigurarea transparenţei acestui demers de democraţie participativă, raportul Comisiei de Experţi va fi disponibil şi pe site-ul Coaliției .
Coaliția C.T.C. ÎN SĂNĂTATE, constituită în martie 2012 la iniţiativa unor reprezentanţi a trei organizaţii neguvernamentale şi sindicale, îşi propune prin Campania “Soluţii pentru îmbunătăţirea controlului, transparenţei şi calităţii în sănătate” să aducă în faţa decidenţilor politici importanţa parteneriatului dintre cetăţean şi administraţie şi a transparentizării modului în care sunt cheltuite fondurile publice, cu efecte pentru sănătatea întregii societăţi. Scopul coaliţiei este să contribuie la creşterea gradului de informare al pacienţilor, să promoveze noi instrumente de transparentizare, venite din partea societăţii civile, a modului în care sunt cheltuite fondurile din sănătate şi conştientizarea cetăţenilor, ca beneficiari direcţi ai serviciilor de sănătate, în legătură cu serviciile medicale de sănătate pe care le au în virtutea calităţii de asigurat al sistemului public de sănătate. Partenerii Coaliției sunt Centrul Român pentru Inițiativă Socială (CRIS), Sindicatul 2002 TVR şi Asociația Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane. www.promptmedia.ro

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii