Web Analytics
scris sâmbătă, 25.05.2024

Cannes 2024. Filmul românesc ”Trei kilometri până la capătul lumii” a câştigat premiul Queer Palm

Cannes 2024. Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, selectat în competiţia oficială pentru Palm D’or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a câştigat vineri seara Queer Palm, un premiu alternativ acordat în fiecare an la Cannes unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBT”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Cannes 2024. Filmul românesc ”Trei kilometri până la capătul lumii” a câştigat premiul Queer Palm

Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani care îşi petrece vacanţa de vară în satul natal din Delta Dunării. Într-o seară, este atacat violent în stradă. A doua zi, lumea lui este complet bulversată, părinţii săi nu se mai uită la el ca înainte şi aparenta linişte a satului începe să fie afectată.

Citește și: Jose Mourinho, apariţia serii la dineul Generaţiei de Aur

Regizorul spune că a vrut să întruchipeze societatea românească. În această dramă, „am vrut să întruchipez societatea românească, aşa că avem biserica cu preotul, legea cu poliţistul şi mica societate cu familia. Mi-am dorit ca mama să întruchipeze societatea în sens larg, iar tatăl sfera familiei”, a declarat pentru AFP regizorul, de asemenea actor.

Juriul Queer Palm a fost prezidat anul acesta de regizorul belgian Lukas Dhont („Close”, „Girl”), care a trebuit să decidă între 18 lungmetraje din toate secţiunile. Queer Palm este decernat din 2010 la Festivalul de la Cannes pentru a celebra filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, potrivit organizatorilor. În selecția de anul acesta au fost incluse 23 de filme și scurtmetraje, printre care și Emilia Perez, filmul musical al regizorului francez Jacques Audiard în care joacă cântăreața americană Selena Gomez, alături de Zoe Saldana și Edgar Ramirez.

Citește și: Gheorghe Zamfir, la Piteşti: „Vă iubesc la nesfârșit, am lacrimi în ochi!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită