Web Analytics

„Festivalul Ţuicii” şi „Flacăra Centenarului”, la Coşeşti

de | 6.09.2018 14:00 | Politica si Administratie

# Primarul Nicolae Pană l-a premiat pe Gheorghe Cojocaru, singurul veteran de război din comună aflat în viață

Duminică, 2 septembrie, a avut loc a XIV-a ediţie a „Festivalului Ţuicii”, manifestare ce a devenit o frumoasă tradiţie, atât pe plan local, cât şi naţional. Evenimentul a debutat la ora 11.00, la biserica din Leiceşti, unde a avut loc ceremonia aprinderii „Flăcării Centenarului” în memoria eroilor din comuna Coşeşti căzuţi pe front în Primul Război Mondial. După acest moment, toată lumea a fost invitată în pitoreasca „Vale a Păcurarului”, unde petrecerea şi voia bună au dat startul celei de a XIV-a ediţii a „Festivalului Ţuicii”. Cu această ocazie au fost înmânate mai multe diplome de fidelitate cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie și a fost premiat Gheorghe Cojocaru, singurul veteran de război în viață din comuna Coșești.

Copiii îmbrăcați în costume populare, în memoria eroilor din localitate

Sute de oameni din Coșești, mulți dintre ei îmbrăcați în costume populare, au participat la aprinderea Flăcării Centenarului. Evenimentul care a marcat 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri a avut loc la Biserica Leicești. Printre invitații primarului Nicolae Pană s-au numărat președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, vicepreședinții Ion Mânzână și Simona Brătulescu, subprefectul Adrian Bughiu, numeroși directori de deconcentrate și consilieri locali și județeni. Evenimentul a conținut și un moment de suflet, cu accente istorice, o slujbă de pomenire și a fost înfrumusețat de copiii îmbrăcați în costume populare, totul în memoria eroilor din comuna Coşeşti căzuţi pe front în Primul Război Mondial.

Andrei Gerea și europarlamentarul Norica Nicolai, alături de primarul Nicolae Pană

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea, deputat de Argeș, împreună cu europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreședintele CJ Argeș Simona Brătulescu, președintele organizației județene, precum și mai mulți directori și consilieri județeni ALDE au fost prezenți duminică la aprinderea Flăcării Centenarului și la Festivalul Țuicii de la Coșești, din postura de invitați ai primarului ALDE Nicolae Pană. Ajunsă la cea de a XIV-a ediție, tradiționala manifestare de la Coșești încearcă să mențină vie și să promoveze tradiția din zonă. Este de notorietate faptul că meșteșugarii din Coșești sunt recunoscuți pe plan național mai ales pentru butoaiele de foarte bună calitate, dar și pentru celebra ţuică de Coșești, pentru care primarul Nicolae Pană a făcut demersuri să devină produs tradițional național. Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea le-a transmis oamenilor și un mesaj din partea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și a remarcat echipa pe care primarul ALDE Nicolae Pană o face alături de administrația locală, o colaborare care i-a permis să realizeze numeroase investiții în Coșești. Președintele ALDE Argeș Simona Brătulescu a subliniat, la rândul său, faptul că recunoașterea ţuicii de Coșești drept brand național va crește potențialul turistic al zonei și va sprijini producătorii din zonă. Europarlamentarul Norica Nicolai, care nu este la prima sa participare la eveniment, a ținut să aprecieze produsele din Coșești și investițiile făcute în comună.

„Prin purtarea costumelor tradiţionale am arătat şi mai mare respect pentru jertfa eroilor noştri”

Primarul Nicolae Pană: „În mod sigur, Centenarul este un recurs la memorie, la rememorarea faptelor înaintașilor și o cuvenită reverență față de jertfele lor de pe câmpurile de luptă ale Marelui Război. Pe lângă faptul că localitatea noastră este cunoscută ca una unde portul popular s-a păstrat cu sfinţenie, prin purtarea costumelor tradiţionale la acest eveniment am arătat şi mai mare respect pentru jertfa eroilor noştri. Mulţumim invitaţilor care ne-au onorat cu prezenţa la evenimentul nostru de referinţă, Festivalul Ţuicii! Mulţumim tuturor locuitorilor comunei Coşeşti! Mulţumim tuturor celor implicaţi în desfăşurarea evenimentului! Vă aşteptăm cu drag şi la ediţia viitoare!”.
Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii