Web Analytics

Festivalul de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée”

de | 17.02.2022 12:21 | Actualitate, Cultură

Vara trecută am mai terminat o nouă carte, rămasă nepublicată, despre Festivalul de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée” de la Pitești. Amintesc, aici și acum, de acest festival pentru că, din 1995, a fost preluat și dus la superlativ la Brăila de către soprana Mariana Nicolesco, sub numele de Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee”.

În 1974 s-a organizat prima ediție

Îmi e greu să desprind în câteva rânduri din culisele festivalului de la Pitești, mulțumindu-mă să amintesc doar câteva date. Astfel, în perioada 1-4 iunie 1972, Palatul Culturii din Piteşti a organizat, cu sprijinul Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, prima ediţie a Festivalului de muzică cultă şi dans clasic ,,Darclée”. Era un semn că Piteştiul deţinea nu doar resurse financiare, ci mai ales artistice pentru a susţine un proiect cultural de mare prestigiu. Festivalul a avut loc o dată la doi ani, prin grija directorilor de atunci Val. Dobrin şi Dorel Ştefănescu.

Din 1995, după ce clădirea Palatului Culturii Piteşti a fost retrocedată Justiţiei la 1 iunie 1993, festivalul a fost preluat de către marea soprană Mariana Nicolescu la Brăila şi transformat în Festivalul-Concurs Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”. În anul 2012, de exemplu, în perioada 27 iulie-8 august, oraşul dunărean a reunit, la chemarea Marianei Nicolescu, 187 concurenţi din 27 de ţări, de pe cinci continente, alături de solişti şi dirijori celebri.

Citește și Exclusiv. Sinagoga din Piteşti va găzdui şi concerte de jazz

Citește și Caragiale a cerut votul piteştenilor, însă n-a ieşit deputat de Argeş

La Pitești s-au organizat 9 ediții

La Pitești au fost organizate 9 ediţii până în 1989. Ediția a 10-a, jubiliară, din 1990, s-a amânat pentru 1992. Din vara anului 1993, Palatului Culturii i s-a luat sediul, abia la 15 decembrie 1993 primind o cameră la Casa Cărții…
Amintesc și câțiva câștigători. Astfel, chiar la prima ediție, în 1972, câștigătorul Lirei de Aur (Premiul I) la secțiunea pian a fost Daniel Codăuș. La ediția din 1976, a 3-a, Claudia Măru-Hanghiuc, tot din Pitești, obține Premiul al II-lea la secțiunea canto a Festivalului-Concurs de Muzică Cultă şi Dans Clasic ”Darclée”. În 1980, Premiul special la Concursul de Muzică Vocală şi Instrumentală „Darclee” Piteşti a fost obținut de Loredana Baltazar. În 1982, Victor Bunea este laureat la secțiunea vioară, iar Vasile Colțea obține Premiul II al Concursului Naţional de Interpretare ”H. Darclée” la chitară.

La ediția din 1987, Alexandru Ganea, viitor dirijor al Filarmonicii Pitești, va obține Premiul al II-lea la concursul de vioară. La ediția din 1989, Premiul I la secțiunea vioară la Festivalul-Concurs „Hariclea Darclée” de la Piteşti a fost obținut de Neagu Simona-Oana (în prezent, Orchestra națională Radio).

Citește și Recuperarea lui Henri Coandă s-a făcut via Piteşti, înainte de a fi primit de Ceauşescu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *