Web Analytics

Fermierii europeni, inclusiv cei români, vor protesta la Bruxelles privind importurile de cereale din Ucraina

de | 20.05.2023 17:20 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Fermierii sunt nemulțumiți de liberalizarea pentru încă un an a comerțului internațional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina, de  nivelul compensațiilor plătite de UE și de modul în care sunt organizate culoarele de solidaritate. Ei solicită, printre altele, restabilirea taxelor vamale și contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene, potrivit Economica.net. 

Citește și: Din nou despre delicte silvice în Argeş! Patru firme amendate cu 25.000 lei!

Reprezentanții fermierilor români asociați în Alianța pentru Agricultură și Cooperare se vor alătura Grupului de la Vișegrad extins în cadrul manifestațiilor ce vor avea loc în data de 23 mai la Bruxelles. 200 de participanți din 6 țări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Slovacia), dintre care 50 doar din partea României, vor protesta  față de soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de acest conflict armat.

Mai exact, fermierii sunt nemulțumiți de liberalizarea  pentru încă un an a comerțului internațional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina, de  nivelul compensațiilor plătite de UE, de modul în care sunt organizate culoarele de solidaritate și nu numai.

Aceștia solicită:

  • Restabilirea taxelor vamale și contingentelor la produsele agricole și alimentare ucrainene.
  • Extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele și legumele, precum și prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
  • Este favorabil faptul că importurile au fost interzise până la 5 iunie 2023, dar ceea ce este în continuare îngrijorător este faptul că acelor contracte deja în vigoare li s-a permis să rămână necontrolate. În acest fel, nu putem avea o situație clară cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adaugate cantități suplimentare și antedatate. În cazul în care, după 5 iunie, interdicția de import în cele 5 țări este ridicată, solicităm cu insistență extinderea împărțirii riscurilor între toate statele membre ale UE, astfel încât fiecare stat să primească și să utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proporțional cu mărimea țării și a populației sale, astfel încât să putem continua să ajutăm Ucraina și să nu aducem țările din Europa de Est în blocaj logistic, fermierii în faliment și colaps.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *