Familie de argeşeni, pe cel mai înalt vârf din Africa

de | 27.11.2013 20:16 | Actualitate

Dragostea pentru alpinism şi aventură a argeşenilor este evidentă şi aproape în permanenţă auzim despre realizări notabile ale unor temerari din judeţ. Este și cazul  familiei Dinoiu din Curtea de Argeş, ai cărei membri Bogdan (33 de ani) şi Mihaela (32 de ani), îşi dedică o parte importantă din viaţa lor escaladelor, dar şi cunoaşterii a cât mai multor zone de referinţă de pe planetă, cum ar fi Cercul Polar, de exemplu. Bogdan Dinoiu este membru al echipei Salvamont Curtea de Argeş, în timp ce soţia sa, Mihaela Dinoiu, lucrează la Ziarul Financiar. Cei doi argeşeni au reuşit, şi cu sprijinul sponsorului Grawe România, să-şi petreacă cea mai mare parte a lunii iulie din acest an în Africa, acolo unde au escaladat vârful Uhuru Peak din Kilimanjaro şi au descoperit latura sălbatică a Africii  într-o expediţie de safari. 

Au plătit 2.100 de dolari pentru un pachet de cinci zile, dar au ajuns pe vârf în patru zile

Localizat în Tanzania, vârful Uhuru Peak de 5895 metri face parte din masivul muntos Kilimanjaro şi este cel mai înalt vârf din Africa. Pentru a-şi începe expediţia, soţii Dinoiu au aterizat, pe 8 iulie, la Nairobi, capitala Kenyei. De aici a urmat un drum lung şi obositor de opt ore, până în oraşul tanzanian Moshi, reşedinţa regiunii Kilimanjaro. „În mod normal trebuie plătită o viză de intrare în Tanzania, dar noi românii nu o plătim, e o înţelegere încă de pe vremea lui Ceauşescu, când eram «ţări prietene», iar lucrurile au rămas aşa”, ne-a precizat Bogdan, care a mai completat: „Oricum, ei te văd ca pe un sac de bani şi sunt puşi efectiv pe jupuit, cum te văd, te taxează. Astfel, este obligatoriu, indiferent dacă ai nevoie sau nu, să iei de acolo ghid, ajutor de ghid, bucătar şi porteri. Toţi sunt tanzanieni pe care trebuie să-i plăteşti. Noi am plătit 2.100 de dolari pentru un pachet de cinci zile. În afară de costul pachetului, la final aceşti ghizi ajung să negocieze cu tine bacşişul. Cu cât te ajută mai mult pe traseu, cu atât îţi cer mai mult. Noi nu prea am avut nevoie de ajutorul lor, fiindcă suntem alpinişti experimentaţi”, ne-a mai spus Bogdan. Vizita în Tanzania a mai presupus vaccinarea împotriva febrei tifoide, a febrei galbene şi o schemă de tratament împotriva malariei. Pe 9 iulie, în jurul orei 12.30, s-a plecat efectiv spre cucerirea vârfului Uhuru Peak. Fiind situat la Ecuator, aclimatizarea pe Kilimanjaro se face mai greu, iar argeşenii noştri au simţit altitudinea încă de la 2200 de metri. Era umezeală foarte mare în aer, iar prin pădurea ecuatorială se vedeau maimuţele cu coadă albă. După un ritm foarte bun, pe 11 iulie, cei doi soţi erau deja la Kibo Hut la 4750 de metri altitudine de unde, la miezul nopţii, s-a dat startul plecării spre vârf.
-20 de grade pe vârf
Mihaela şi Bogdan au ajuns pe Uhuru Peak în jurul orei şase şi jumătate dimineaţa, pe 12 iulie, unde au stat o jumătate de oră. „Noi am fi dorit să stăm în jur de o oră pe vârf, dar am plecat prea dreveme şi am ajuns, de asemenea, prea devreme acolo. Aşa se pleacă, decizia nu am luat-o noi. Fiind aşa de dimineaţă, era foarte frig, în jur de -20 de grade şi bătea vântul. Dacă am fi plecat în jurul orei trei dimineaţa, am fi ajuns pe vârf pe la nouă sau zece şi altele ar fi fost condiţiile meteo”, spune Bogdan, care recunoaşte că acel răsărit a fost cel mai frumos din viaţa sa. După patru zile şi patru nopţi, expediţia Kilimanjaro 2013 s-a încheiat, iar cei doi soţi argeşeni s-au reîntors în Kenya pentru a doua parte a expediţiei.  

Au prins migrația antilopelor peste râul Mara

A doua parte a aventurii africane a fost dedicată de familia Dinoiu safariului. De altfel, principalul motiv pentru care a fost aleasă jumătatea lunii iulie pentru desfăşurarea expediţiei, a fost migraţia peste râul Mara a miilor de zebre şi antilope gnu. „Migraţia este ceva cu adevărat impresionant. Întreaga câmpie pare neagră, e o mulţime, greu de descris, de animale care-şi fac curaj să treacă râul plin de crocodili. Malul este abrupt şi, până sar primele animale, în întreaga turmă domneşte nehotărârea, apoi o dată ce sar primele nu se mai pot opri şi răsună un muget enorm. Am văzut cum un pui de antilopă a fost prins la un moment dat de doi sau trei crocodili şi după zece minute de luptă a reuşit să scape. Oricum, după traversare, printre crocodili erau multe leşuri de antilope”, ne-a povestit pe scurt Bogdan. Printre celelalte animale întâlnite în parcul Masai Mara, al doilea parc kenyan ca mărime, s-au numărat lei, leoparzi, girafe, babuini sau elefanţi, dar argeşeanul îşi aduce aminte şi de sărăcia mare din zonă. „Intrările în parc sunt străjuite de satele de masai, păstori nomazi. Te izbeşte, însă, săracia în care trăiesc. Cu toate astea par bucuroşi să-şi trăiască viaţa aşa. Trăiesc după legile lor, nu-şi înregistrează copiii la naştere, nu-i dau la şcoală, poartă haine tradiţionale foarte colorate şi nu le place să-i fotografiezi”, a mai precizat Bogdan Dinoiu, mai ales că el şi-a realizat singur toate fotografiile din expediţie, unele dintre ele adevărate capodopere pentru iubitorii de faună africană. Soţii Dinoiu nu au de gând să se oprească aici, astfel, la sfârşitul anului vor pleca pentru prima dată în America de Sud, acolo unde, între 28 decembrie 2013 şi 20 ianuarie 2014, şi-au propus să cucerească vârful Aconcagua de 6.960 de metri, cel mai înalt vârf din afara Asiei.  Ionuţ BURCEA   

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii