Web Analytics
scris miercuri, 28.02.2024

Exclusiv! Rechizitoriul tânărului care l-a omorât pe poliţistul local Condoruş Savaste

Ștefan Florin Moraru a recunoscut fapta și a menționat că l-a lovit pe polițist „întrucât acesta l-a prins de gât și s-a speriat”.
Soția polițistului local cere 50.000 euro daune morale

A fost trimis în judecată tânărul de numai 19 ani care, pe 4 noiembrie 2023, l-a lovit pe polițistul local Condoruș Savaste. Agentul mai avea doar 15 minute și ieșea din tură. În urma loviturii, bărbatul de 55 de ani s-a lovit cu capul de asfalt, a rămas inconștient și a murit 15 zile mai târziu. La înmormântarea lui au participat sute de persoane, civili și polițiști din toată țara. Cortegiul funerar a fost însoțit de zeci de mașini ale Poliției Locale, cu semnalele acustice și luminoase pornite. Autoritățile au promis atunci înăsprirea legislației și au cerut o lege care să îi ofere polițistului local un statut și să-i protejeze cu adevărat autoritatea și viața.
În seara de 4 noiembrie 2023, la ora 21:40, polițistul local Condoruș Savaste, aflat în timpul serviciului, a auzit gălăgie în fața Colegiului „I.C. Brătianu” din Pitești. A găsit trei tineri, doi băieți și o fată, și le-a atras atenția că tulbură liniștea și consumă alcool în spațiul public. Câțiva martori au povestit că au auzit țipete din zona stației de autobuz, au observat cum unul dintre tineri l-a scuipat pe polițistul local, apoi l-a lovit cu pumnul în față, iar bărbatul a căzut pe spate, lovindu-se cu capul de asfalt. Au așteptat să plece agresorul din stație, au mers acolo și au sunat la 112. I-au spus polițistului să clipească de două ori dacă este lovit și acesta a clipit de două ori, „încerca să vorbească, dar nu putea”. Au găsit un telefon pe jos, avea pe ecran poza tânărului agresor cu fata care l-a însoțit, pesemne că i-a căzut din buzunar în momentul altercației. Apoi au sosit ambulanța și polițiștii Secției nr. 3.

Exclusiv! Rechizitoriul tânărului care l-a omorât pe poliţistul local Condoruş Savaste

Alt martor a povestit că tânărul se afla sub influența băuturilor alcoolice și, după ce a aruncat sticla, polițistul îmbrăcat în uniformă i-a atras atenția, „spunându-i să stea pe loc, că va chema poliția”, moment în care tânărul l-a lovit cu pumnul în față. O altă martoră a observat că, în timp ce tânărul se certa cu polițistul, fata trăgea de băiatul respectiv, „care se îndrepta amenințător spre agentul de poliție”, a auzit că băiatul i-a spus fetei să se dea la o parte, lucru pe care fata l-a făcut, iar apoi l-a lovit pe polițist. Martora s-a îndreptat spre polițist când autorul a traversat strada spre Teatrul „Al. Davila” și l-a auzit pe acesta spunându-i fetei: „Cine este el să îmi bage mâna în gât?”.

Citește și Sute de poliţişti locali aşteptaţi la funeraliile lui Condoruş Savaste, colegul din Piteşti, mort la datorie

Tânărul și-a recunoscut fapta

Mai târziu s-a întors și tânărul. Le-a povestit polițiștilor că a coborât din autobuz cu iubita și prietenul, apoi „a aruncat o sticlă de bere în curtea liceului”, polițistul „l-a prins de gât (amănunt confirmat de autor, nu și de martori – n. red.) și i-a atras atenția, motiv pentru care s-a panicat și l-a lovit pe acesta cu pumnul în zona feței”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului pe pe lângă Tribunalul Argeș. Ștefan Florin Moraru a recunoscut fapta și a menționat că l-a lovit pe polițist „întrucât acesta l-a prins de gât și s-a speriat”. Prietena tânărului a povestit că polițistul l-a prins de mână după ce a aruncat sticla în curtea liceului și i-a solicitat să se legitimeze. Apoi, „enervat de faptul că polițistul local i-a spus că va face pușcărie”, băiatul l-a scuipat și l-a lovit cu pumnul în față. Declarațiile fetei au fost confirmate și de prietenul tânărului, prezent la incident.

Polițistul a murit după două săptămâni…

Condoruș Savaste a fost internat în aceeași seară, în stare gravă, la Spitalul Județean de Urgență Pitești, supus la mai multe intervenții chirurgicale, iar pe 19 noiembrie a murit, după două săptămâni de comă. Conform înscrisurilor depuse de Poliția Locală Pitești, la data de 4 noiembrie, în intervalul 14-22, agentul avea atribuții în zona Primăriei în vederea menținerii ordinii publice, să oprească și să legitimeze persoane despre care existau indicii că ar fi comis contravenții. Condoruș Savaste lucra la Poliția Locală Pitești din anul 2007, fiind angajat în cadrul Biroului de Ordine Publică. A participat la sute de misiuni, a fost și lider de sindicat. Era căsătorit și are o fată.

Citește și (Video) Ultimul drum al lui Condoruș Savaste. Funeralii impresionante, în sunetul asurzitor al sirenelor Poliției Locale

„Inculpatul a dat dovadă de îndrăzneală deosebită în comiterea agresiunii care a dus la decesul victimei”

Tânărul nu are antecedente penale. A fost mai întâi reținut pentru 24 ore, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Pe 5 noiembrie s-a sesizat din oficiu Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru infracțiunea de ultraj, apoi, pe 20 noiembrie s-a declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și s-a schimbat încadrarea de la ultraj la ultraj prevăzut de art. 257, alin. 1 și 4 Codul Penal raportat la art. 195 din Codul Penal. I-a fost prelungită constant măsura arestului preventiv până pe 4 martie.
Pe 16 februarie, tânărul a fost trimis în judecată pentru ultraj, cu propunere de menținere a arestării preventive, „pentru buna desfășurare a procesului penal și pentru prevenirea comiterii de noi infracțiuni, având în vedere faptul că inculpatul a dat dovadă de îndrăzneală deosebită în comiterea agresiunii care a dus la decesul victimei”. SJU Pitești s-a constituit parte civilă cu suma de 15.026,42 lei. Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, cu 250,9 lei, iar soția victimei s-a constituit parte civilă, solicitând cu 50.000 euro daune morale.

Citește și Agenta care l-a scos la pensie mai târziu pe comisarul Bucur a fost doar atenţionată

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *