Comisarul-șef Ciprian Marangoci a ajutat un deținut aflat în arest să influențeze victimele și martorii dintr-un dosar de proxenetism
Denunțător este chiar deținutul care i-a dat mită lui Marangoci
Șeful Centrului de Reținere și Arest Preventiv din Argeș (CRAP), comisarul-șef Ciprian Mihai Marangoci, a fost prins în flagrant, la finalul lunii iulie a.c., în timp ce primea, de la o persoană aflată în arest preventiv, bani şi ţigări în schimbul unor facilități. Comisarul-șef a fost reținut, cercetat în stare de arest preventiv, pentru favorizarea făptuitorului și luare de mită în formă continuată (2 acte materiale). Pe 6 septembrie, Ciprian Marangoci a încheiat, cu procurorii DIICOT Pitești, acord de recunoaștere a vinovăției și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Comisarul-șef a recunoscut comiterea faptelor și a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
Și-a riscat cariera pentru 500 de euro și niște pachete de țigări
În acordul de recunoaștere a vinovăției se precizează că, de la sfârșitul lunii mai și până în iulie a.c., comandantul Centrului de Arest Preventiv a pretins și a primit de la un martor, arestat preventiv în cadrul CRAP, suma de 500 de euro și 8 cartușe de țigări. În schimb, i-a oferit martorului patru apeluri telefonice suplimentare, săptămânal, și i-a permis să primească pachete cu greutatea mai mare decât cea prevăzută în regulament. Cei 500 de euro și cartușul cu l0 pachete de țigări în valoare de 270 de lei au fost date inculpatului de către bărbatul arestat preventiv, pe 28 iulie a.c., pentru a beneficia de favoruri (apeluri telefonice suplimentare, pachete suplimentare și vizite suplimentare). S-a dispus confiscarea de la inculpat a echivalentului în lei al sumei de 500 de euro și suma de 2.250 de lei – contravaloarea cartușelor de țigări primite cu titlu de mită.
Mai mult, în perioada mai-iulie 2023, comandantul CRAP „i-a acordat ajutor martorului denunţător, arestat preventiv, în scopul îngreunării cercetărilor în cauza penală în care martorul este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat (…) și trafic de persoane (..), și proxenetism (..), prin aceea că i-a permis martorului să efectueze apeluri telefonice contrar dispozițiilor legale cu persoana vătămată și cu alți martori audiați în dosar, iar în urma convorbirilor telefonice martorul a putut să influențeze declarațiile persoanei vătămate și ale martorilor și să stabilească împreună cu aceștia un scenariu mincinos privind comiterea faptelor”, după cum se arată în acordul procurorilor.
De altfel, pe 19 iunie 2023, la DIICOT Pitești s-a înregistrat un proces-verbal de sesizare din oficiu din care rezultă că bărbatul cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism este încarcerat în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, „unde a oferit suma de 200 de euro pentru a beneficia de un număr mai mare de apeluri telefonice”.
Urmărirea penală a început încă din 2020
Existau indicii încă din 10 iunie 2020, când a început urmărirea penală cu privire la infracțiunile de favorizarea făptuitorului în formă continuată, luare de mită în formă continuată și dare de mită, „constând în aceea că șeful centrului de arest preventiv din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, cms. șef de poliție, îngreunează executarea măsurilor preventive privative de libertate ale unor persoane reținute sau arestate preventiv în dosare aflate în lucru la DIICOT-ST Pitești și Biroul Teritorial Vâlcea, prin aceea că, în schimbul unor sume de bani sau a altor foloase, permite vizitarea inculpaților reținuţi sau arestați preventiv de către diferite persoane, fără acordul procurorului care efectuează urmărirea penală”, redăm din acord.
Pe 5 iulie 2023, Ia DIICOT-ST Pitești a fost înregistrat dosar penal pentru dare şi luare de mită, după ce o persoană aflată în arestul preventiv a făcut denunț, „constând în aceea că funcționari din cadrul IPJ CRAP, pe care denunțătorul nu-i cunoaște, au primit țigări și un pachet de cafea de la colegii de cameră ai denunțătorului pentru a îndeplini acte care intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a le cumpăra țigări și a le încălzi apa pentru alimente persoanelor încarcerate”, iar dosarele penale au fost reunite. Ulterior, pe 27 iulie a.c., și martorul arestat preventiv, căruia Ciprian Marangoci i-a permis să vorbească la telefon cu victima și martorii, a făcut denunț.
Trei ani de închisoare cu suspendare
Pentru cele două infracțiuni, luare de mită în formă continuată și favorizarea făptuitorului, Tribunalul Argeş i-a dat inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul prevăzut de lege, de o treime din totalul celorlalte pedepse (respectiv 6 luni), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare.
Se dispune suspendarea pedepsei și stabilirea unui termen de supraveghere de patru ani, timp în care inculpatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată timp de 100 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Pitești sau Inspectoratului Școlar Județean Argeș. În continuare, ofițerul are suspendate raporturile de serviciu. Instanţa a dispus eliberarea de îndată a inculpatului. Sentinţa poate fi atacată cu apel.
0 Comentarii