Ex-deputatul Pandele cere daune de 800.000 de euro pentru moartea tatălui său

de | 6.11.2013 20:17 | Dezvăluiri

# Un accident de maşină încă nesoluţionat de Parchet şi instanţă # ”Ar trebui să vând tot hotelul, ca să plătesc o asemenea sumă”, e replica omului de afaceri piteștean Ion Glonț, proprietarul complexului hotelier Magic din Trivale # Amândoi, în schimb, atât fostul deputat, cât și șoferul, vor ca Parchetul să urgenteze soluționarea dosarului pentru că nu mai suportă starea de incertitudine. Deși s-a petrecut în urmă cu aproape un an și opt luni, nu s-a lămurit nici până acum cui îi aparține vinovăția în accidentul în urma căruia tatăl fostului deputat PDL Sorin Pandele și-a pierdut viața. Dacă vă reamintiți, acesta a fost lovit cu mașina de către patronul complexului hotelier Magic, Ion Glonț. Iar neobișnuita întârziere a soluționarii dosarului irită ambele părți implicate, care nu-și prea explică de ce durează atât de mult cercetările, în condițiile în care s-au făcut mai multe expertize tehnico-judiciare asupra tragicului incident, ba există chiar și o înregistrare video care a surprins întreaga nenorocire. Pe de o parte, Sorin Pandele și familia sa ar vrea să afle, în memoria tatălui pierdut, care este opinia anchetatorilor în privința accidentului. Mai ales că dosarul a fost înaintat cam de multișor de către Poliție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, unde încă se mai fac cercetări. De partea cealaltă, nici lui Ion Glonț nu-i convine incertitudinea în care se află așa că și-ar dori ca întreaga speță să parcurgă mai rapid etapele prevăzute de lege, pentru a ști la ce trebuie să se aștepte pe mai departe. Miza nu este numai una de natură penală, patronul de la Magic fiind cercetat pentru ucidere din culpă, ci și financiară, întrucât se vorbește și despre o altă acțiune prin care fostul deputat revendică pe cale civilă despăgubiri care se ridică la 800.000 de euro. Am stat de vorbă cu ambele părți implicate și, dacă Sorin Pandele a fost ceva mai zgârcit în comentarii, Ion Glonț povestește pentru prima dată public, de-a fir a păr, ce s-a întâmplat în fatidica clipă a accidentului, dar și după.

„Am chemat-o repede pe soră-mea, să-i aprindă o lumânare”

Tragedia a avut loc în dimineața de 13 martie 2012, când Marin Pandele, profesor pensionar și tatăl fostului deputat Pandele, mergând pe trotuar spre Spitalul Militar, a fost acroșat de autoturismul Toyota condus de Ion Glonț, pe când încerca să traverseze străduța din dreptul laboratorului cofetăriei Magic. Patronul încerca să iasă cu mașina din străduță și să vireze în bulevard și spune că nu l-a observat pe bătrânul, în vârstă de 82 de ani, pătruns pe carosabil. Șoferul ne-a povestit că la ieșirea în bulevard era o aglomerație infernală și a trebuit să aștepte multă vreme până ca cineva să oprească în șir, pentru a-i permite să vireze și să se încadreze spre centru. Probabil și pentru faptul că era prea atent în stânga sa, de unde veneau continuu mașini, dar și datorită configurației zonei, care nu-i oferea prea multă vizibilitate la dreapta, Ion Glonț nu l-a zărit pe bietul om care voia să traverseze și l-a acroșat cu roata, trântindu-l la pământ. Izbit violent cu ceafa de asfalt, bătrânul n-a avut nicio șansă de supraviețuire și a murit aproape pe loc. „S-a spus că ar fi murit în Salvare, dar eu cred că și-a dat sufletul chiar acolo și mi-am dat seama de asta imediat ce-am ieșit din mașină și am văzut cum sângele începuse să i se scurgă pe asfalt. Am chemat-o repede pe soră-mea, care era la laboratorul de cofetărie, și i-a aprins o lumânare la căpătâi”, ne-a povestit, încă afectat, Ion Glonț. Care spune însă că, în mod cert, nu l-a izbit direct cu mașina pe tatăl lui Sorin Pandele, ci pur și simplu acesta, pornit în traversarea străduței respective fără să se asigure, și-a agățat pantalonii în roata ieșită în afară datorită virajului. Apoi bătrânul și-a agățat probabil și piciorul (care a fost rupt, după cum s-a constatat și la autopsie), după care a căzut pe spate și s-a lovit mortal la cap, izbindu-se de asfalt. „S-au făcut expertize asupra mașinii și care au stabilit că aceasta nu prezintă nicăieri urmele unui impact. Și-a agățat pantalonii, care erau foarte evazați, în roată, apoi s-a dezechilibrat și a căzut pe caldarâm”, este varianta pe care o susține șoferul implicat în accident.

Trei expertize tehnico-judiciare, plus o înregistrare video, n-au lămurit misterul accidentului

De-atunci încolo, nefericita poveste a intrat pe tărâmul cercetărilor, dar chiar și la un an și opt luni de la tragedie, dosarul n-a primit încă o soluție în ce privește vinovăția celor implicați. Ba chiar pare mai încurcat decât la început. S-au făcut, din câte am aflat, nu mai puțin de trei expertize tehnico-judiciare, rezultatul fiind acela că acestea se bat cap în cap. Expertiza Poliției indică o culpă comună, adică și vina șoferului, și vina victimei. Expertiza cerută de Ion Glonț constată culpa victimei, în vreme ce expertiza cerută de fostul deputat Sorin Pandele arată vinovăția șoferului. Probabil de aici și avansul greoi al anchetei. Culmea, există chiar și o înregistrare video a accidentului, surprins printr-o cameră de supraveghere a unui magazin situat în zonă, dar care, la fel, este apreciată diametral opus de către cele două părți. Ex-deputatul Sorin Pandele, de pildă, spune că a văzut acea înregistrare, în care se vede cum tatăl său ridica disperat mâinile la vederea mașinii care se îndrepta spre el, de parcă ar fi implorat să fie observat de șofer. De partea cealaltă, Ion Glonț spune că, dimpotrivă, filmarea arată limpede că bătrânul s-a angajat în traversare fără să se asigure în vreun fel, și tocmai de aceea a fost și agățat cu roata, iar apoi a căzut la pământ. Cert este că, așa cum spuneam, întârzierea verdictului în anchetă supără ambele părți. Ion Glonț spune că el însuși a făcut eforturi ca treaba să meargă mai repede, plătind testul de alcoolemie și autopsia, tocmai pentru că i se spusese că dacă acestea ar pica în sarcina Poliției, ar putea dura foarte mult până să poată fi plătite, fapt care ar fi întârziat mult procedurile. Tot Glonț mai spune că nu-i convine deloc că lucrurile sunt tot nelămurite, întrucât de la accident nu mai are permis auto și trebuie să circule numai cu dovadă provizorie și nu poate ieși în afara țării decât cu alt șofer. Nici Sorin Pandele nu este deloc fericit că treaba nu este tranșată clar, pentru că nici astăzi, la un an și opt luni de la moartea tatălui, nu știe ce s-a întâmplat în acea clipă fatidică, măcar ca omagiu adus memoriei părintelui său.

Ion Glonț: „Cei de la asigurări mi-au spus să nu plătesc nimic în prealabil că suportă ei totul, dar numai după decizia instanţei”

În paralel cu dosarul penal aflat în cercetare la Parchet, speța a îmbrăcat și o formulă civilă, Sorin Pandele solicitând daune care se ridică la 800.000 de euro. Sumă considerată exagerată de Ion Glonț. „Ar trebui să vând tot hotelul, ca să plătesc o asemenea sumă. Dar dânsul poate să ceară oricât, poate să ceară chiar și mai mult, milioane de euro, până la limita acordată de cei de la asigurări. De altfel, aceștia mi-au spus să nu plătesc nimic în prealabil, pentru că suportă ei tot, dar numai după ce se va lua o decizie pe calea instanței. Instanța trebuie să hotărască tot ce trebuie făcut în acest nefericit caz”, ne-a spus Ion Glonț. De partea cealaltă, fostul deputat Sorin Pandele spune că se abține să facă prea multe comentarii pe această temă, dar că se simte foarte nefericit de faptul că nici astăzi n-a căpătat un răspuns la multele întrebări apărute în momentul, dar și după moartea tatălui său.
Material realizat de Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii