Web Analytics

Eveniment special cu Dorel Vişan şi Dumitru Constantin-Dulcan, la Biblioteca Judeţeană la împlinirea a 170 de ani de la naşterea lui Eminescu

de | 16.01.2020 13:06 | Cultură

Vineri, 17 ianuarie, de la ora 16, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeș și Editura Școala Ardeleană organizează un eveniment special la 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul va include o conferință susținută de către Dumitru Constantin-Dulcan și intitulată „Gânduri despre Mihai Eminescu”. Tot în cadrul evenimentului de la Biblioteca Județeană Argeș, marele actor Dorel Vișan va susține un recital din lirica eminesciană. Vor avea loc, de asemenea, și trei lansări de carte. Dumitru Constantin-Dulcan va lansa volumul „Somnul Rațiunii”, iar Dorel Vișan va lansa volumele „Cântece pentru glas și toacă” și „Cine-i păzește pe paznici?”. Amfitrionul evenimentului va fi Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Județene Argeș.
Reputatul neurolog şi psihiatru Dumitru Constantin Dulcan (80 de ani), profesor universitar, s-a dedicat studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan şi-a legat numele de Spitalul Militar Central din Bucureşti, unde a condus secţia Neuropsihiatrie, apoi clinica de neurologie. Ca autor de cărţi, dr. Dulcan a devenit foarte cunoscut odată cu publicarea volumului „Inteligenţa materiei”, un best-seller al anilor `80. În cartea sa revoluţionară pentru mentalitatea acelor vremuri, profesorul Dulcan îndrăznea să vorbească despre entitatea care, mai presus de tot, pune în lucruri o ordine firească, dar încă neînţeleasă de noi. Şef la Catedra de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” Bucureşti din 2013, dr. Dumitru Constantin Dulcan s-a dedicat studierii domeniului conştiinţei, despre care spune ferm că timpul îl va confirma.
Actor, director al Teatrului „Lucian Blaga” din Cluj și poet, Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.
Este unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii care au ajuns la o solidă reputație europeană. În anul 1974 a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală”, iar patru ani mai târziu este magistral în „Între oglinzi paralele”, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul „Iacob”, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: „Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii