Web Analytics

Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș: ”DA, VALORIFICÂND POTENȚIALUL PROFESIONAL AL ASISTENȚILOR MEDICALI, POATE FI ATINS OBIECTIVUL DE ERADICARE AL TUBERCULOZEI!”

de | 23.03.2023 08:16 | Actualitate, Home

În fiecare an, în data de 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Prin tema din acest an, ”DA! PUTEM PUNE CAPĂT TB!Organizația Mondială a Sănătății își propune să încurajeze creșterea investițiilor în resursa umană, adoptarea mai rapidă de către liderii globali a noilor recomandări, acțiunea accelerată și colaborarea multisectorială pentru combaterea TBC, adoptarea de inovații, și nu în ultimul rând, să inspire speranță, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii.

De asemenea, OMS va lansa un apel la acțiune cu partenerii, cerând statelor membre să accelereze demararea noilor scheme de tratament orale mai scurte, recomandate de OMS, pentru tuberculoza rezistentă la medicamente.

Citește și: Declarația Unică 2023 pentru ANAF. Care este termenul limită pentru depunere

Ordinul Asistenților Medicali Argeș, raliindu-se apelurilor la acțiune lansate de OMS, a organizat o serie de manifestări științifice la nivelul unităților sanitare argeșene, destinate a sensibiliza opinia publică despre consecințele devastatoare ale acestei maladii sub aspect medical, social și economic, de a instrui și îndruma asistenții medicali privind cele mai recente informații în legătură cu serviciile de prevenire, tratament și îngrijire a TBC.

Referindu-se la acest subiect, doamna Estera Stămoiu, președintele OAMGMAMR Argeș, a declarat:

”Este o tradiție pentru organizația noastră de a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei cu scopul de apromova și transpune în practică mesajele-cheie lansate de OMS cu acest prilej.

Citește și: Un român a primit o factură de 3.600 lei la gaze după schimbarea contorului

La nivelul județului Argeș, peste 150 de asistenți medicaliexercită profesia în spitalele și ambulatoriile de specialitate.

Evenimentele inițiate și coordonate de instituția noastră auobiective specifice palierelor de adresabilitate.

Pe de o parte, ne adresăm asistenților medicali, pentru care mesajul este de a include tuberculoza în intervențiile de sănătate, acordarea unor îngrijiri de calitate, care respectă drepturile pacienților și eliminarea oricărei forme de stigmatizare, reiterarea necesității creșterii gradului de pregătire profesională, adaptat evoluției în domeniul medical.

În egală măsură, se desfășoară și activități de prevenție și educație pentru sănătate adresate populației, în scopul depistării precoce a tuberculozei și conștientizării pericolului pe care îl reprezintă ignorarea simptomelor sau netratarea afecțiunii.

În acest context, asistenții medicali și medicii din cadrul Dispensarului TBC al Spitalului Județean de Urgență Pitești derulează în perioada 15-24 martie o campanie de informare și comunicare, atât la sediul dispensarului, cât și în școli, grădinițe, cabinete de medicină de familie, farmacii, diverse instituții. Pentru diseminarea mesajelor, sunt distribuitepliante, iar între asistenții medicali și persoanele cărora se adresează se creează un dialog activ și concret, formulându-serăspunsuri la întrebările și lămuririle solicitate cu privire la această boală, în scopul de a atrage atenția asupra faptului că tuberculoza este o problemă epidemiologică gravă, dar caredepistată la timp poate fi tratată.

De asemenea, astăzi, 24 martie, asistenții medicali din Spitalul de Pneumoftiziologie ”Sf. Andrei”-Valea Iașului, alături de medici, participă la o masă rotundă cu tema ”Îngrijirea și controlul tuberculozei”, moderată de asistent medical principal Liliana David, consilier județean al Ordinului Asistenților Medicali Argeș. La eveniment este prezent și domnul Ioan Dumitrașcu, vicepreședinte al filialei, care transmiteparticipanților un mesaj de apreciere din partea conducerii organizației noastre. Pe agenda lucrărilor se află dezbateri ale unor aspecte privind depistarea precoce, diagnosticul timpuriu, îngrijirea integrată pentru persoanele cu TBC, rezistența la tuberculostatice.

Aceste evenimente educațional-științifice reprezintă un vector strategic și interactiv de comunicare, atât între specialiștii din sistemul de sănătate, cât și între aceștia și populație. Așadar, ca și concluzie generală, în legătură cu subiectul zilei, se poate spune că nu trebuie pierdut din vedere faptul că tuberculoza, deși tratabilă și vindecabilă, este boala infecțioasă care ucide cei mai mulți oameni la nivel mondial.

Ca asistenți medicali, trebuie să transmitem un mesaj consistent și credibil, al cărui ecou să pătrundă în comunitate: ”Dorim o lume fără TBC și fără stigmatizare! Stigmatizarea și discriminarea pot provoca mai mult rău decât tuberculoza!”.Depinde de noi, de fiecare în parte, deopotrivă profesioniștiidin sănătate, pacienții, factorii de decizie, ca împreună să mai câștigăm o bătălie, să contribuim la eradicarea acestei boli, care nu este doar o problemă de sănătate publică, are și consecințe socio-economice. De altfel, în 7 septembrie 2022 a fost aprobată Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2022-2030, document prin care sunt stabilite obiective pentru continuarea eforturilor privind controlul și eradicarea tuberculozei și care să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienților.

Ca de fiecare dată, doresc să subliniez că așa cum se întâmplă și în activitatea profesională, și în cadrul acestor manifestări științifice, asistenții medicali și medicii alături de carelucrează zi de zi, formează o echipă omogenă și puternică, rezultatele reflectând-se în noi dimensiuni ale standardelor serviciilor de sănătate.

Și, DA, am convingerea că valorificând potențialul profesional al asistenților medicali, poate fi atins obiectivul de eradicare al tuberculozei!”, a încheiat Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *