Web Analytics

„Enciclopedia Argeşului şi Muscelului”, de Petre Popa, încă netipărită

de | 26.05.2022 11:39 | Actualitate, Cultură

Dl. Petre Popa și-a dedicat întreaga viață cunoașterii și promovării istoriei Piteștiului și a Argeșului. Născut la 16 august 1935, în comuna Măciuca, Vâlcea, s-a stabilit la Pitești în 1958, la terminarea facultății. La 24 de ani ajunge director al Casei de Cultură Topoloveni, iar la 26 de ani – director al Bibliotecii Regionale Argeș (până în 1964). A fost viceprimar al municipiului Pitești (1968-1979) și a condus Comitetul Județean pentru Cultură Argeș (1979-1990). Cu un doctorat în științe istorice încă din 1974, în 2002 îl regăsim ca decan fondator al Facultății de Istorie, Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității din Pitești.

A lansat primul volum despre ”Istoria Municipiului Pitești”

Este cel care organizează, pentru prima oară, Ziua Municipiului Pitești, la 20 mai 1988, la Biblioteca Județeană Argeș, prilej cu care lansează primul volum despre „Istoria Municipiului Pitești”, apărut la Editura Academiei, scris împreună cu Paul Dicu și Silvestru Voinescu. Avea în plan și realizarea unei statui a lui Mircea cel Bătrân (pentru că este cel care a semnat, printr-un hrisov din 20 mai 1388, „certificatul de naștere” al orașului Pitești), dar nu primește aprobare de la conducerea centrală, pe motiv că exista o altă statuie a domnitorului la Râmnicu Vâlcea. Dar, după 1990, revine cu propunerea la primarul de atunci al Piteștiului, statuia monumentală (operă a sculptorilor Grigore Minea și Aurelian Bolea) fiind dezvelită la 20 mai 1998. Tot dl Petre Popa a realizat impresionantul Mausoleu de la Mateiaș, dedicat soldaților musceleni morți în Primul Război Mondial.

Citește și Profesorul Petre Popa a scris o carte-eveniment: „Mareşalul Ion Antonescu şi reşedinţa Argeşului. Consemnări istoriografice”

Permanent plin de inițiative și în plină forță creatoare la cei 87 de ani, dl Petre Popa a organizat, la 20 mai 2022, de Ziua Piteștiului, la Biblioteca Județeană Argeș, o întâlnire cu colaboratorii la „Enciclopedia Argeșului și Muscelului”, lucrare amplă, de 2000 de pagini, în patru volume. Este, putem spune, lucrarea care-i încununează opera. Ea a fost inițiată în 2006 și finalizată în 2010, cu concursul a peste 60 de specialiști în cele mai diverse domenii, coordonați de prof. univ. dr. Petre Popa. Redactori responsabili: dr. Octavian Mihail Sachelarie (Volumul I, Biblioteca Județeană), ing. dr. Ileana Bălan (Volumul II, Universitatea din Pitești); dr. Spiridon Cristocea (Volumul III, Muzeul Județean) și dr. Filofteia Pally (Volumul IV, Muzeul Golești).

”Enciclopedia” – în format electronic

Ei bine, suntem în 2022, iar „Enciclopedia” nu a fost tipărită încă, ea existând doar în format electronic! Între timp, peste 20 de autori de articole au decedat, dar la „Enciclopedie” s-a tot lucrat, în încercarea de a fi adusă la zi (au murit și mulți din cei prezentați în această lucrare, cum au dispărut și unele instituții etc.). S-a ratat anul 2010, anul marii crize bugetare, când cele patru instituții implicate ar fi putut tipări, fiecare, câte un volum. În zilele noastre, la un tiraj de 1000 de exemplare, cele patru volume ar necesita cca 200.000 lei. Dl Petre Popa este optimist că, până la urmă, se vor găsi bani. E păcat, pentru numele lui Dumnezeu, de atâta muncă!

Citește și Reputatul profesor Petre Popa a lansat volumul „Interviuri nonconformiste de pe patru continente”

Prima lucrare monumentală: ”Argeș. Cartea eroilor”

Tot cu acest prilej, dl Petre Popa a prezentat prima sa lucrare monumentală, „Argeș. Cartea Eroilor”, tipărită în 1984. Ea trebuie retipărită și actualizată, a pledat dl Petre Popa, pentru că la 1984 nu s-a putut preciza și locul unde au murit soldații argeșeni care luptaseră mai întâi împotriva URSS. Și, pentru unitate, o asemenea precizare nu s-a mai făcut nici pentru cei decedați în Războiul de Independență sau în Primul Război Mondial. Și s-ar mai putea adăuga și monumentele din localitățile județului dedicate acestor eroi.
În fine, a mai fost prezentat și volumul „Pitești. Memento 630” (alte ediții: 1983, 2008), de același Petre Popa. Îi urăm să lanseze și noua ediție, „Pitești 640”, peste 6 ani!

Citește și Profesorul Ion Petrescu şi dirijorul Marin Mihalcea, personalităţi mai puţin cunoscute ale judeţului

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *