Web Analytics

Reputatul profesor Petre Popa a lansat volumul „Interviuri nonconformiste de pe patru continente”

de | 26.05.2016 15:35 | Cultură

„Interviuri nonconformiste de pe patru continente” este titlul volumului realizat de profesorul universitar doctor Petre Popa, cunoscut istoric cu preocupări didactice, științifice și cetățenești, dar și cu un bogat portofoliu editorial și jurnalistic, care a fost lansat joi, 19 mai, în sala Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș.
În deschidere, gazda evenimentului, directorul bibliotecii, dr. Octavian Mihail Sachelarie a menționat auditoriului faptul că volumul este rodul experienței și al interesului de a pune în valoare diverse elemente de cultură și civilizație și că este un mod de deschidere către lume a istoriei orașului Pitești.

Conversații cu zeci de personalități emblematice din toată lumea

Interesantul volum a ieșit la lumină în 2015, în Editura Ordessos, editură integrată Muzeului Județean Argeș, din Pitești, mai întâi, într-un tiraj de impact, în condiții de înaltă ținută tipografică, având parteneri media: Argeșul, Atitudine în Argeș și Jurnalul de Argeș.
După cum sugerează titlul, volumul este o culegere de 50 de texte, conversații fără conotații politice, cu 45 de personalități emblematice din Africa, America Latină, Asia și Europa, cu nume cunoscute vieții publice, de diferite etnii, profesii, doctrine, condiții naturale, cronologii și etnografii, toate ordonate strict alfabetic.
Alături de interviul eminentului chirurg cardiolog, Marius Stephanus Barnard, din Africa de Sud, care a dat și un autograf, scris, surprinzător, în limba română, întâlnim alocuțiunea președintelui Franței, Charles du Gaulle (1968); gândurile vicepreședintelui Chinei, Ulanhu (1979); ambasadorului Statului Israel, Yosef Govrin (1978) și al Tunisiei, Mohamed el Moktar Zannad (1984); Xavier Deniau, Escrignelles, Franța (1984); laureata Premiului Nobel pentru Chimie, Dorothy Crowfoot-Hodgkin, Marea Britanie (1980) ș.a.
Convorbirile sunt însoțite de fotografii, explicații, extrase epistolare, semnături olografe și completate de o bibliografie specială, rezumate în limbile română, engleză, franceză și de un indice de persoane, unde sunt menționate peste o mie de nume.
În partea a doua a întâlnirii, cu o ușoară emoție în glas, profesorul Petre Popa a prezentat impresionantul fond de carte științifică și beletristică, cu autografele autorilor, donat bibliotecii de familia prof. Livia și Petre Popa. Acest fond s-a constituit în secția Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș; de administrarea, organizarea și editarea catalogului acestui fond personalizat de carte, ocupându-se profesioniștii acestei instituții publice din Pitești.
Lucreţia Picui

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii