Un elan a fost lovit mortal de un camion pe DN 73, în comuna Mărăcineni, județul Argeș, după ce a alergat minute în șir pe un drum intens circulat, în apropiere de Pitești. Apariția animalului a stârnit uimire printre localnici, în condițiile în care specia a dispărut din România în urmă cu aproximativ 200 de ani. Polițiștii încearcă acum să afle de unde a provenit animalul și cum a ajuns în zonă.
Cu câteva minute înainte de accident, mai mulți șoferi au filmat elanul la ieșirea din Pitești, pe drumul spre Mioveni. Animalul părea dezorientat și se apropia periculos de carosabil. „În cursul nopții, polițiștii rutieri Argeș au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe DN 73, în comuna Mărăcineni, între un camion și un animal”, a declarat Octavian Iancu, reprezentant al IPJ Argeș.
Șoferul le-a spus polițiștilor că elanul a sărit în fața camionului și că nu a mai putut evita impactul. Ulterior, agenții au solicitat intervenția unor vânători pentru ridicarea animalului de pe șosea. Apariția neașteptată a elanului a atras numeroși curioși. Localnicii au declarat că nu au mai văzut niciodată un astfel de animal în zonă și s-au întrebat cum a ajuns acesta în apropiere de Pitești.
Polițiștii încearcă să afle de unde a venit animalul
Anchetatorii încearcă să stabilească proveniența elanului, care avea aproape trei ani. Una dintre ipoteze este că animalul ar fi fost crescut în captivitate și deținut ilegal, însă această variantă nu a fost confirmată.
Din primăvara acestui an, rangerii din Parcul Natural Vânători-Neamț încearcă să repopuleze zona cu această specie de cerb. Sebastian Cătănoiu, directorul parcului natural, a explicat că deținerea elanilor în captivitate este dificilă, deoarece aceștia sunt animale solitare, care parcurg distanțe mari.
Apariția din Argeș nu este singurul caz recent în care un elan a fost observat în România. La sfârșitul anului trecut, un animal sălbatic din aceeași specie a fost filmat la marginea unei păduri din județul Hunedoara.
Elanul este cea mai mare specie de cerb din lume și poate ajunge la o greutate de aproximativ 700 de kilograme. Animalul a trăit cândva și pe teritoriul României, însă despăduririle și vânătoarea excesivă au contribuit la dispariția sa din fauna țării.




























0 Comentarii