După ce şi-a ţepuit partenera care l-a ajutat să câştige toată afacerea, magnatul Molete pune în pericol un proiect european, la Bârla, de 2,5 milioane euro

de | 15.12.2011 09:47 | Dezvăluiri

Pe vremuri de criză, când fiecare miliard contează, afaceriștii stau cu ochii sârmă pe toate licitațiile finanțate corespunzător și nu ezită să se cotonogească pe unde se prind, când interesul din conturi o cere. S-a ajuns însă până acolo cu duritățile, încât rivalitățile nu se manifestă doar între concurenții la licitații, ci chiar și între partenerii de lucru, care ar trebui să meargă braț la braț în finalizarea lucrărilor câștigate. Cel mai recent caz, care se cotonogește vioi în această perioadă, îi are ca protagoniști pe vestitul Ion Molete, magnatul de la firma de construcții Europan Prod, și pe Ecaterina Pletoiu, patroana uneia dintre cele mai puternice firme de proiectare din Pitești, Proiect Infra 2005. Cei doi au reușit să câștige împreună unul dintre proiectele integrate cu finanțare europeană pe Măsura 3.2.2., în comuna Bârla, un succes care ar fi trebuit să le asigure o excelentă colaborare pe mai departe, știut fiind faptul că în astfel de situații finanțările sunt generoase. În cazul de față, este vorba de vreo 2,5 milioane euro, din care grosul urmează să-i revină constructorului, adică firmei lui Molete, achitându-se însă și cota cuvenită proiectantului, care a avut un rol decisiv în adjudecarea contractului. N-a fost să fie așa, pentru că magnatul tot magnat rămâne. Mai precis, Ion Molete s-a întins cu lăcomie la aproape tot cașcavalul, lăsându-și partenera, pe Ecaterina Pletoiu, să se uite lung după banii care, conform regulilor foarte stricte în astfel de proiecte, trebuiau să-i revină. De aici și până la conflict deschis n-a mai fost decât un pas, iar dacă disputa devine și mai incandescentă, va fi pusă în pericol toată afacerea, știut fiind faptul că în cazul finanțărilor europene, fiecare pas greșit poate duce la compromiterea proiectului.

Toate bune și frumoase cu proiectul de la Bârla doar până la acordarea primei tranșe de finanțare pentru lucrările executate. Dată de la care Ion Molete a început imediat să-și dea în petec, în stilul caracteristic. Deși încasase o felie groasă din tortul pus la bătaie, el a înfulecat într-o clipită și bucata care i se cuvenea proiectantului, în valoare totală de 420.000 lei, fără TVA. A azvârlit firmei Proiect Infra doar câteva sute de milioane lei vechi, punând șaua pe întreaga finanțare. Faptul avea să se dovedească nu doar imoral, ci și ilegal, întrucât, așa cum spuneam, capitolele de finanțare sunt foarte stricte în astfel de cazuri și prevăd exact cum, cât și cui trebuie să revină banii. Să nu uităm că fără proiectantul care și-a făcut bine treaba, Molete n-ar fi putut câștiga defel afacerea. În plus, atitudinea sa ulterioară a demonstrat un dispreț vecin cu nesimțirea față de partenera sa. Deși a fost bombardat cu adrese oficiale și telefoane în care i se cereau explicații, magnatul a îngroșat din piele, ba mai mult, la un moment dat i-a spus Ecaterinei Pletoiu că se simte chiar foarte bine în pielea sa, deși toată trebușoara nu poate avea decât un nume: o țeapă ordinară.

Toată afacerea va lua calea Parchetului

Evident că, pusă în fața unei astfel de situații, pe care n-o credea vreodată posibilă, Ecaterina Pletoiu (foto) a luat foc. Are salarii și furnizori de plătit în prag de sărbători, iar pentru o firmă ca a sa, care lucrează exclusiv pe proiectare, cele 4 miliarde datorate și neplătite de Molete pot bloca toată activitatea. Și asta grație unui partener care a fost ajutat decisiv, iar acum stă pe burtă, refuzând să-și achite obligațiile legale și morale. În disperare, managera de la Proiect Infra a înștiințat și autoritatea contractantă, adică Primăria Bârla, de întreaga situație, în termeni foarte duri față de firma European Prod și Ion Molete. Mai exact, Proiect Infra a informat oficial Primăria locală că a încetat orice colaborare cu European Prod în derularea proiectului pe Măsura 3.2.2. și, în plus, a avertizat că, în condițiile în care se lucrează după un proiect avizat dar neplătit, totul nu reprezintă decât un fals intelectual. De altfel, situația va îmbrăca și o formă penală, proiectantul fiind deja decis să facă o sesizare pe această temă la Parchet. Cum Primăria Bârla s-a achitat onest de obligațiile care îi reveneau ca autoritate contractantă, Ecaterina Pletoiu și-a cerut scuze față de situația neplăcută produsă, de care este însă vinovat în exclusivitate Ion Molete: „Plata serviciului de proiectare trebuia făcută de la prima tranșă, nu așa cum a procedat acest constructor lipsit de scrupule, care la prima tranșă de plată a trecut în centralizator circa 15% din contravaloarea serviciului de proiectare, în acest fel dânsul profitând fără consimțământul nostru de banii care ni se cuveneau, sfidând orice norme de comportament comercial și de bun simț”, ne-a declarat, foarte iritată, șefa de la Proiect Infra, Ecaterina Pletoiu. Am încercat să luăm legătura și cu Ion Molete, pentru un punct de vedere, dar n-am reușit să-l facem să pară interesat de telefoanele noastre.

Molete dă la hârlete în sferele înalte ale puterii

Patronul de la European Prod, Ion Molete, a mai fost cap de afiș în presa locală și cu alte ocazii. Foarte discret, dar extrem de insistent în obținerea contractelor bănoase cu statul, el a dat numeroase astfel de lovituri, operând predilect pe partea de infrastructură feroviară, dar ciugulind cu spor și alte genuri de construcții, cum este și cazul din Bârla. Și, cum în aceste vremuri tulburi, în care banii curg pe cărări foarte bine controlate politic, fiecare succes cu zerouri multe în coadă trebuie să aibă un secret, în cazul lui Molete el s-ar putea defini prin relațiile sale foarte strânse cu niscaiva Greuceni din elita puterii. Cunoscătorii ştiu că ascensiunea magnatului de la o banală pensiune la Dâmbovicioara, cu care a pornit, până la asfaltări de drumuri şi lucrări feroviare complexe, are ca taină apropierea sa de unul dintre cele mai grele personaje din cadrul Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Supranumit şi „tătucul bugetelor”, pentru că este omul care a făcut toate bugetele naţionale din 1990 încoace, Gherghina este un personaj cheie în Finanțe, fiind apreciat chiar ca un personaj care este mai puternic și decât ministrul de resort, oricum s-ar numi acesta. Dovadă că a rezistat tuturor guvernelor care s-au perindat de la Revoluție încoace. Ca o paranteză, trebuie spus că și Gherghina are rădăcini în Argeş, mai precis la Şuici, acolo unde deţine, prin cumpărare sau moştenire, câteva suprafeţe de teren şi pădure. Reevenind la Molete, mai trebuie spus că tot presa a mai relatat că acesta se bucură de o companie foarte selectă și influentă în firma Ferotrans, în care ar fi devenit acţionar alături de două beizadele grele: fiul comisarului general al Gărzii de Mediu – pedelistul Silvian Ionescu și fiul celui de care abia am pomenit, secretarul de stat Gheorghe Gherghina. Așa stând lucrurile, e greu să te mai întrebi de ce își sfidează obligațiile, neezitând să lovească până și în partenerii care l-au ajutat.

Mihai BĂDESCU

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii