Web Analytics

După cazul Apostol, o judecătoare propune controale psihologice la minim doi ani: „Nu veți găsi mulți magistrați să recunoască că de multe ori au fost în pragul unei cedări psihice”

de | 9.12.2022 08:52 | Actualitate, Home

Cazul judecătorului Gabriel Apostol, care s-a sinucis injectându-și benzină în vene, se poate repeta oricând. Judecătoarea Adina Daria Lupea, recent pensionată de la Curtea de Apel Cluj, atrage atenția asupra acestei situații dificile. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri seara, 7 decembrie 2022, aceasta precizează că judecătorii și procurorii cu probleme ar trebui ajutați să le rezolve, nu să fie sancționați.

Citește și: Negocieri fără rezultat la Dacia! Liderul SAD: „Suntem foarte departe unii de alții. Dar ne-au chemat și mâine”

 “Am urmărit oarecum de aproape cazul judecătorului, fostul nostru coleg de la Pitești care și-a injectat în venă benzină. Și a murit. Pe moment, stai stupefiat și te gândești ce naiba e cu știrea asta? Apoi, a doua întrebare a mea a fost cum să nimersști singur vena și să reușești să introduci în ea ceva…de gen droguri, benzină… Înseamnă că ai mai folosit seringa în acest scop și nu mereu pentru benzină. Întrebarea trei vine din subconștient, nimeni din cei din jur, inclusiv soția, tot magistrat, nu a realizat că el era la limita suportabilului.

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Certificatul ORNISS este arma conducerii MAI împotriva unor cadre! Este singura armă”

Omul a încercat prin multe căi să atragă atenția. Inclusiv înscriindu-se la master chef. A primit în schimb acțiuni disciplinare, în loc ca cineva din CSM să își ridice un semn de întrebare, oare îl putem salva? Există încă eliberarea/suspendarea din funcție pentru când magistratul suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-și exercite funcția în mod corespunzător. Articolul 62, aliniat b.

Citește și: Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Dar nu, noi nu recunoaștem așa ceva. Nu recunoaștem că pe drumul imposibil de greu al meseriei de magistrat este foarte posibil ca pe acest drum să uităm de faptul că suntem oameni. Că putem claca, că putem ceda, pentru că nimeni nu s-a născut supraom. Că ni se poate întuneca și nouă mintea. Că se poate să nu mai putem. Și în loc să declari aceste chestiuni ca boală profesională, să oferi celui bolnav o pensie de boală, îi faci acțiuni disciplinare care să îl excludă definitiv. Nu veți găsi mulți magistrați să recunoască că de multe ori au fost în pragul unei cedări psihice. Și mai puțini veți regăsi printre cei care au conștientizat și au apelat la un psiholog/psihiatru (…)

Citește și: Avocatul Sorescu despre moartea judecătorului Gabriel Apostol: “O sinucidere nu este niciodată înfrângerea unui singur om, ci o înfrângere a aproapelui”…

Eu aș pleda fără nicio falsă pudoare să fim supuși unor astfel de controale la doi ani minim. Cu specialiști de prim top. Personal, m-am supus unui examen psihologic în 2010, ca voluntariat, pentru că unii nu se ofereau voluntari. Am ieșit foarte bine. Nu mi-a fost jenă să particip într-un astfel de program. Ocazional, am fost și la psihiatru. Pentru că e prea mare răspundere pe capul tău ca să nu poți recunoaște că uneori ceea ce faci te poate înghiți.”

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cea mai buna propunere. Dupa un consult psihologic serios cred ca jumatate din judecatorii din Arges raman fara job. Ar face un mare bine sa stea acasa toti judecatorii bolnavi psihic.