Web Analytics

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

de | 8.12.2022 12:59 | Actualitate, Home

Noul proiect de Contract-cadru pus în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prevede, pentru anul 2023, noi servicii gratuite. Astfel, în premieră, autoritățile propun ca asigurații să beneficieze de detartraj gratuit o dată pe an, de un test Frax – prin care se calculează riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză, și în plus, doamnele să poată solicita test gratuit Babeș-Papanicolau dacă sunt simptomatice. Aceste servicii medicale noi ar urma să fie introduse în pachetul de bază în cadrul asistenței medicale primare, se specifică în documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Citește și: A fost inaugurată Pitești Arena. Cristian Gentea: „Așteptarea a luat sfârșit!”

Totodată, au fost introduse consultațiile preventive pentru depistarea precoce a afecțiunilor pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 de ani, cuprinzând evaluarea riscului cardiovascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale, a sănătății reproductive.

La persoanele peste 60 de ani se propune evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, de osteoporoză, de incontinență urinară, de melanom malign, evaluarea sănătății mintale, inclusiv a depresiei, precum și a riscului de demență. Pentru adulții cu vârstă între 18 și 39 de ani inclusiv, consultațiile de prevenție ar urma să se acorde anual, față de o dată la 3 ani, cum este acum.

Citește și: S-a votat! Mașinile Salvamont au în sfârșit dreptul la girofar!

Pachetul de servicii de bază a fost extins prin introducerea transportului de la și la domiciliu al pacienților oncologici netransportabili cu mijloace convenționale în vederea efectuării radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alte județe. Cât privește îngrijirea la domiciliu, au fost introduse servicii precum cele de logopedie individuală, masaj al limfedemului și recoltarea produselor biologice. Totodată, se dă posibilitatea ca asiguratul să primească îngrijiri medicale la domiciliu, indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, inclusiv pentru cei aflați înscriși la CAS AOPSNAJ.

Citește și: Pagina de Facebook a Arhiepiscopiei a fost atacată de hackeri

Cât privește asistența medicală ambulatorie de medicină fizică și reabilitare, în pachetul de bază a fost introdusă ca excepție de la perioada de maximum 21 de zile/an/asigurat pentru care se decontează proceduri specifice categoriile pacienților cu diagnostic confirmat de AVC în primele 3 luni, cu paralizie cerebrală, cu limfedem după mastectomie. Toate aceste categorii ar urma să primească servicii de reabilitare de maximum 42 de zile pe an/asigurat, perioadă care poate fi împărțită în două.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *