Web Analytics

Drepturile şi obligaţiile conducătorului auto (II)

de | 11.11.2015 18:19 | Actualitate

# Rubrică de educație rutieră

Conducătorii auto opriţi în trafic sunt obligaţi să se supună testării în vederea stabilirii alcoolemiei la solicitarea poliţistului rutier 
Există și situații atipice: Refuzul, împotrivirea sau sustragerea conducătorilor auto de a se supune recoltării probelor biologice ori testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei constituie infracţiune şi este prevăzută în Codul penal cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani.
Nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4 sau 5 puncte-amendă (la momentul actual, valoarea amenzii este cuprinsă între 420 şi 525 lei) şi se ia măsura complementară a reţinerii permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de circulaţie pentru 30 de zile.
La oprirea autovehiculelor, poliţistul rutier are următoarele obligaţii:
– Să efectueze semnalul de oprire regulamentar cu braţul pe timp de zi, iar pe timp de noapte să poarte echipamentul corespunzător (vesta reflectorizantă) şi să aibă asupra lui alte mijloace tehnice (baston reflectorizant, lanternă);
– Să se deplaseze până în dreptul uşii conducătorului autovehiculului, prezentându-se şi solicitând pe un ton politicos, dar ferm, să i se înmâneze documentele pentru control;
– Să comunice conducătorului auto motivul opririi, abaterea comisă şi sancţiunea prevăzută de lege.

Poliţistul care desfăşoară activităţi cu aparatul radar are calificare de operator al sistemului radar având eliberat un atestat profesional.
Aparatele radar aflate în dotarea poliţiei române sunt montate pe autoturismele din dotare. AUTOTURISME care sunt după caz neinscripţionate sau inscripţionate cu însemnul „POLIŢIA”. Acestea sunt verificate periodic de către BIROUL ROMÂN DE METROLOGIE LEGALĂ având eliberat un buletin de verificare metrologică.
Poliţistul NU trebuie să aibă asupra lui ordin de serviciu, atestat profesional de operator radar sau buletinul de verificare metrologică în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu.
M.S.
Rubrică realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii