Web Analytics

Drepturile şi obligaţiile conducătorului auto (I)

de | 5.11.2015 17:04 | Actualitate

# Rubrică de educație rutieră

Drepturile şi obligaţiile conducătorilor auto sunt prevăzute de O.U.G. 195/2002 şi H.G. 1391/2006 cu modificările şi completările ulterioare.  
Iată mai jos obligațiile conducătorului auto.
Conducătorii auto participanţi la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să prezinte: documentul de identitate  (C.I./B.I.), permisul de conducere, documentele autoturismului, documentele referitoare la bunurile transportate.
Există și situații atipice. În cazul în care conducătorul auto nu are asupra sa niciun act care să-i ateste identitatea şi nu deţine documente referitoare la autovehiculul condus sau a bunurilor transportate, este obligat să declare verbal sau în scris datele personale pentru a fi identificat.
În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, poliţistul rutier are dreptul de a efectua controlul maşinii, precum şi a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia, atunci când acesta deţine indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.
Cetăţeanul poate fi condus la sediul poliţiei după ce i s-a adus la cunoştinţă faptul că refuzul de a se legitima sau de a-şi declina identitatea constituie contravenţie, conform  art. 2, pct. 31 din Legea 61/1991R care prevede sancţionarea cu amendă de la 100 la 500 lei (conform art. 3 lit. a din aceeaşi lege) a persoanelor care refuză să declare datele cu privire la stabilirea identităţii acestora sau de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei la cererea poliţiştilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
De asemenea, nerespectarea de către conducătorul auto a obligaţiei de a purta asupra sa documentele personale sau ale autovehiculului constituie contravenţie şi este sancţionată de art. 101, pct. 1, alin. 18 din O.U.G. 195/2002R cu amendă de la 630 la 840 de lei.    
M.S.
* Rubrică realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii