Drama unui om care a reuşit în politică, dar a eşuat în familie

de | 13.01.2011 15:46 | Dezvaluiri

# Ultimele amănunte despre calvarul lui Florea Costache # Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a ieşit pentru câteva momente din coma hepatică, a deschis ochii şi a izbucnit în lacrimi când şi-a recunoscut soţia. Faptele se cunosc deja şi au îngrozit un judeţ întreg. La rezumăm în câteva cuvinte. După o tâlhărie, urmată de viol, cărora le-a căzut victimă mama sa, Maria, în vârstă de 77 de ani, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Florea Costache, a intrat în comă hepatică, iar acum se zbate între viaţă şi moarte la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Grozăvia a început în noaptea de Sfântul Ion, atunci când un individ, rămas deocamdată necunoscut, a intrat peste biata bătrână în casa situată în comuna Izvoru, a bătut-o, a luat toţi banii pe care i-a găsit, după care a forţat-o să întreţină relaţii sexuale cu el. Cumplita veste despre mama sa, primită în toiul nopţii, l-a doborât pe Florea Costache, al cărui organism, măcinat de mai mulţi ani de o afecţiune hepatică gravă, a cedat. După o scurtă escală la Spitalul Judeţean, unde doctorii n-au putut face faţă gravităţii cazului, a fost transportat la Bucureşti, la Spitalul Floreasca, unde se află în comă indusă, sub tratamente complexe, dar cu viaţa atârnând de un fir de păr. În cele ce urmează vom prezenta mai multe amănunte, multe neştiute încă, despre această dramă care, cum spuneam, a îngrozit un întreg judeţ.
O să începem cu o veste bună, unica despre care se poate vorbi în acest caz. Luni după amiază, pentru o scurtă perioadă, Florea Costache a ieşit din starea de comă, a mişcat puţin o mână, a deschis ochii şi a lăcrimat. Îşi recunoscuse soţia, pe Mihaela, care a stat zi şi noapte la spital, chiar dacă nu putea afla veşti despre soţul său decât printr-un vorbitor cu receptor, de la care, din când în când, putea primi scurte informaţii de la medici. Faptul că la două zile după ce a intrat în comă a dat primele semne de conştienţă este de bun augur, în condiţiile în care previziunile erau dintre cele mai sumbre. Se vorbea despre un deces iminent, şansele de supravieţuire fiind de maximum două săptămâni. Iată însă că organismul lui Florea Costache s-ar putea să fie totuşi suficient de robust, să treacă peste această traumă care părea că l-a aruncat în ghearele morţii. În cazul în care va reuşi să depăşească starea critică, pronosticul medicilor fiind încă foarte rezervat în privinţa şanselor de supravieţuire, se vorbeşte însă de necesitatea absolută a efectuării unui transplant de ficat. Cum spuneam, Florea Costache suferea de mai mulţi ani de ciroză,  şi mai stătuse anterior multă vreme pe patul spitalelor din Bucureşti, pentru tratamente complexe şi traumatizante.

Preşedintele Nicolescu a fost alături din prima secundă de Florea Costache

În afara soţiei, Mihaela, care i-a stat ceas de ceas alături, cel care i-a sărit în ajutor lui Florea Costache din secunda în care a aflat vestea tragediei, a fost colegul şi prietenul său din Consiliul Judeţean, preşedintele Constantin Nicolescu. Este cel care a pus în mişcare mecanismul de transportare a adjunctului său la Bucureşti, a luat legătura imediat cu fostul ministru al Sănătăţii, Mircea Beuran, înlesnind astfel aducerea cât mai rapidă a lui Florea Costache la Spitalul Floreasca, unde a intrat pe mâna celor mai buni medici. Tot Nicolescu i-a făcut şi prima vizită colegului său, aflat în comă, în timpul zilei de duminică, urmată de o a doua vizită, luni, când a venit la spital însoţit chiar de Mircea Beuran.

Cele două căsnicii ratate i-au şubrezit sănătatea

Puţină lume cunoaşte amănuntele care, puse cap la cap, pot constitui o explicaţie pentru drama de astăzi prin care trece Florea Costache. După cum veţi vedea, şocul pricinuit de grozăvia prin care a trecut mama sa a fost practic picătura care a umplut paharul multor suferinţe anterioare. Nu din planul profesional izvorăsc acestea, Costache fiind unul dintre cei mai titraţi oameni din administraţia judeţului. Numele său se identifică practic cu Consiliul Judeţean, pe care nu l-a părăsit niciodată de la înfiinţare, în 1992. Când a devenit primul preşedinte al CJ, până în 1996, după care au urmat nu mai puţin de 4 mandate consecutive de vicepreşedinte. Un cunoscător aproape desăvârşit al administraţiei, erudit şi înzestrat şi cu un ascuţit simţ al umorului, Florea Costache a picat din păcate pradă nesfârşitului şir de necazuri familiale, care i-au şubrezit sănătatea, generându-i şi afecţiunea cronică a ficatului, căreia este pe cale astăzi să-i cadă pradă. N-a avut deloc noroc în căsnicie vicepreşedintele CJ, iar asta l-a marcat serios în ultimii ani, când a trecut prin două divorţuri dureroase. Atunci când s-a despărţit de prima soţie, Dana, împreună cu care are un băiat, pe Florin, a crezut că-şi poate reface căsnicia alături de judecătoarea Irinel Lia Apostolescu, cu care are cel de-al doilea copil, pe Mihai, de câţiva anişori. N-a fost să fie. A urmat şi cea de-a doua despărţire. Ambele divorţuri au fost amare ca fierea, marcate de complicaţii şi necazuri aflate în totală contradicţie cu firea liniştită şi calculată a lui Costache. Abia în urmă cu doi ani, când s-a căsătorit cu Mihaela, părea că şi-a regăsit liniştea şi are parte de o căsnicie fericită. Din păcate, căpătase deja grava afecţiune de la ficat, care i-a măcinat constant organismul. Părea totuşi că îi poate face faţă, dacă n-ar fi apărut alte încurcături, tot familiale.

Cei doi copii, un alt motiv de suferinţă pentru Florea Costache

Nu numai divorţurile l-au făcut să sufere pe Florea Costache, ci şi copiii. Cel mic pentru că nu putea să-l vadă şi să se ocupe de el atât cât şi-ar fi dorit, iar cel mare, Florin, pentru că are o carieră departe de ceea ce ar fi vrut tatăl său. Intrat la SRI, fiul cel mare părea a avea un traseu profesional de excepţie. Dezamăgirea părintelui său a fost cruntă când nu s-a adaptat şi a fost nevoit să părăsească serviciul, din motive care nici astăzi nu se cunosc cu precizie. După o scurtă perioadă în care a stat agăţat la o firmă de construcţii, Florin şi-a necăjit din nou tatăl atunci când a renunţat din nou la slujbă, ba mai mult, din datele pe care le avem, ar fi pornit o aventură prin Ardeal, cu o fată, rezultatul fiind un copil de numai câteva luni. Şoc după şoc, s-a umplut deci paharul amar al suferinţei, iar ultima picătură, aşa cum spuneam, s-a adăugat atunci când un telefon primit în noapte îi dădea teribila veste că mama sa tocmai fusese violată şi tâlhărită de un nemernic. Astfel, Florea Costache a ajuns la limita dintre viaţă şi moarte.

Fiul lui Costache, mai interesat de conţinutul biroului tatălui decât de soarta acestuia

Să revenim însă la alte amănunte de după consumarea tragediei. La scurt timp, s-a luat decizia ca biroul lui Florea Costache de la Consiliul Judeţean să fie sigilat. Măsură inspirată câtă vreme prin instituţie s-a răspândit zvonul că fiul său cel mare, Florin, ar fi venit valvârtej să facă presiuni pentru desigilarea biroului, aflat în căutarea… cheii de la apartamentul tatălui său. Ori a cheilor de la maşină. Ori a amândurora… Atitudinea lui Florin, care părea mult mai interesat de ce se află în biroul tatălui decât de soarta acestuia, i-a făcut pe oamenii din CJ să murmure uluiţi, vestea răspândindu-se ca fulgerul la toată lumea. Dacă se confirmă aceste lucruri, şi credem că se confirmă câtă vreme vuieşte tot CJ-ul din această cauză, înseamnă că Florea Costache a trăit o dramă mult mai profundă cu fiul său, decât a lăsat să iasă la iveală. Fiu care, iată, a venit mai întâi să-i desigileze biroul, în loc să stea băţ la spital, alături de cel care i-a dat viaţă.

Poliţia Izvoru are de dat multe explicaţii

Despre drama mamei lui Florea Costache, care l-a adus la un pas de moarte şi pe fiul său, multe nu prea mai sunt de spus. Netrebnicul care a comis violul şi tâlhăria nu fusese încă prins până la închiderea ediţiei noastre, deşi autorităţile fac eforturi consistente în acest sens. Totuşi, rămâne un mare semn de întrebare asupra felului în care poliţia din comuna Izvoru şi-a făcut datoria în noaptea când s-a petrecut tragedia. După cum se ştie, femeia a sunat la postul de poliţie, spunând că cineva i-a intrat în curte şi i-a spart un geam. Dar poliţistul venit în cercetare s-a mulţumit să se ia după nişte urme, pe care le-a pierdut, să facă un inventar al beţivilor din cârciumă şi în timp ce se convingea că nu lipseşte niciunul, femeia era violată şi tâlhărită de cineva care probabil urmărise traseul anchetatorului şi a trecut la fapte chiar pe când acesta îşi continua cercetările, departe de locul pe care ar fi trebuit să-l supravegheze. Cu siguranţă că la nivelul poliţiei se va face o anchetă minuţioasă, care va lămuri şi aceste aspecte deloc plăcute. Important este ca până atunci, Florea Costache să-şi revină din comă şi să păstreze şanse de supravieţuire, mama sa traumatizată să se afle în siguranţă, iar nenorocitul care a produs atâta suferinţă pentru numai 50 de lei să fie prins cât mai repede şi încarcerat.
(Mihai BĂDESCU)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed