Dr. Pletea a pierdut definitiv procesul cu Spitalul Judeţean

de | 17.07.2014 15:44 | Actualitate

# Instanţa l-a obligat pe medic să returneze daunele-record de o jumătate de milion de euro plătite de spital familiei Balaş. La finele lunii iunie, mai exact pe 26 iunie a.c., medicul Sorin Pletea a pierdut definitiv, la Curtea de Apel Piteşti, procesul în care Spitalul Judeţean Argeş solicita recuperarea celor 500.000 de euro pe care îi achitase pacientei Lavinia Balaş în cazul malpraxisului comis de ginecolog în anul 2003. Atunci când dr. Pletea o asistase la naştere pe Lavinia Balaş, iar aceasta adusese pe lume o fetiţă cu grave afecţiuni cerebrale, care, doi ani mai târziu, a decedat.

Cei 500.000 de euro achitaţi anul trecut Laviniei Balaş se vor întoarce în conturile Judeţeanului

În 2008, o fostă pacientă, Lavinia Balaş, l-a acţionat pe medic în instanţă, acuzându-l de malpraxis, iar procesul a durat circa 2 ani. Soţii Balaş au reuşit să demonstreze că intervenţia ginecologului Pletea cu un forceps în timpul naşterii cauzase afecţiunile cerebrale ale fiicei lor. În 2010, instanţa l-a găsit pe medic vinovat pentru vătămare corporală gravă din culpă şi l-a condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare cu suspendare, interzicerea dreptului de a mai profesa, plus plata, în solidar cu Spitalul Judeţean Argeş, a unor despăgubiri morale de o jumătate de milion de euro. Dar fiindcă dr. Pletea a rămas şi fără loc de muncă, după ce judecătorul Gabriel Apostol, prin sentinţa sa, i-a retras dreptul de a mai profesa ca ginecolog, daunele au fost trecute exclusiv pe nota de plată a unităţii spitaliceşti. Care, de altfel, le-a plătit în cursul anului 2013, practic din bugetul pentru materialele sanitare şi medicamentele bolnavilor. Pe 11 aprilie a.c, Tribunalul Argeş i-a redat lui Sorin Pletea dreptul de a practica ginecologia, dar, pe de altă parte, într-un alt proces deschis în mai, anul trecut, de conducerea Spitalului Judeţean, l-a obligat să achite unităţii sanitare suma exorbitantă de 500.000 de euro acordată familiei Balaş în patru tranşe a câte 125.000 de euro, cu titlul de despăgubiri morale pentru malpraxisul comis în 2003. Pe 2 octombrie 2013, instanţa l-a obligat pe medic să returneze în conturile spitalului sumele plătite soţilor Balaş, dar şi pe cele pe care urma să le achite în viitor, până la acoperirea integrală a sumei de o jumătate de milion de euro. Pe 7 ianuarie a.c, dr. Pletea a făcut apel la instanţa superioară, în speţă Curtea de Apel Piteşti, care la finele lunii iunie, a anulat prin sentinţă definitivă cererea de apel. Astfel că sentinţa Tribunalului Argeş din octombrie anul trecut a rămas în picioare, medicul urmând să achite Spitalului Judeţean suma de 1.107.995 lei, adică peste 11 miliarde lei vechi.

Beneficiara daunelor morale, Lavinia Balaş, a omis să le menţioneze în declaraţia sa de avere

Lavinia Balaş, femeia care a obţinut în instanţă daunele morale record pentru sistemul sanitar argeşean, de nu mai puţin de jumătate de milion de euro, a acumulat anul trecut în conturi aproximativ 6,8 miliarde lei vechi. Bani proveniţi probabil, în cea mai mare parte din despăgubirile de la Spitalul Judeţean, a căror menţionare a fost omisă de Lavinia Balaş, inspector superior în cadrul DGASPC Argeş, în declaraţia de avere actualizată la jumătatea acestui an. Conform acestei declaraţii, datată 19.05.2014, soţii Lavinia şi Sorin Balaş au în continuare un apartament în zona Centru, plus 1/2 dintr-un apartament din zona Găvana şi nu au vândut niciunul din bunurile pe care le deţin. Spre deosebire însă de declaraţia de avere completată de Lavinia Balaş anul trecut, datoriile la bănci de 15.800 euro, scadente în 2031, deci peste 17 ani, au dispărut. În schimb, şi-au făcut apariţia în declaraţia de avere un autoturism Toyota nou-nouţ, fabricat în 2013 şi două depozite bancare însumând 687.810 lei, adică peste şase miliarde şi jumătate lei vechi. Asta în timp ce venitul anual al soţilor Balaş se situează undeva sub 500 de milioane lei vechi. Am căutat şi declaraţia lui Sorin Balaş, soţul Laviniei, care în prezent este şeful Ocolului Silvic Piteşti, pentru a vedea dacă acesta a menţionat daunele de 500.000 de euro de la Judeţean în declaraţia sa de avere. Nu am reuşit, însă, să găsim o declaraţie de avere a şefului OS Piteşti, nici pe site-ul ANI, nici pe pagina Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva. Asta deşi domnul Balaş este şeful unei instituţii publice, în speţă OS Piteşti.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii