În noiembrie 2021 s-a aflat despre un bloc construit ilegal în zona Tancodrom din Pitești. Primarul Cristian Gentea a fost atunci în teren în urma unei unei sesizări primite, iar Primăria Pitești a făcut apoi plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.
Pe scurt, la Tancodrom se construise o clădire cu regim de înălțime de D+P+2E+M, cu 10 spații de locuire și 11 locuri de parcare, adică un bloc în toată regula, și apoi s-a făcut recepția. Asta deși municipalitatea autorizase doar realizarea unei construcții cu regim de înălțime de P+2E, cu 3 spații locative și 4 locuri de parcare. Practic, construcției i-au fost adăugate un demisol și o mansardă. Anul următor, polițiștii au reținut, în acest dosar, un angajat al Primăriei Pitești.
Angajatul primăriei despre care facem referire este Marius Adrian Drăguț, pe atunci inspector în cadrul Serviciului Urbanism și Autorizații de Construire. În ianuarie 2023, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru abuz în serviciu (în legătură cu emiterea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor și în legătură cu emiterea certificatului de atestare a edificării construcției), fals intelectual (în legătură cu procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și în legătură cu certificatul de atestare a edificării construcției), complicitate la uz de fals (sprijinul acordat societății investitoare să folosească la OCPI certificatul de atestare a edificării construcției) și complicitate la participație improprie la fals intelectual.
În dosar mai sunt inculpați Sorin Gheorghe Bărăscu, dirigintele de șantier, omul de afaceri Florian Țăpoi și firma lui, Florian Construct Invest Concept SRL. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești i-au acuzat că au întocmit în mod nelegal mai multe documente prin care au atestat că blocul ar fi fost realizat conform autorizației emise de Primăria Pitești, că au falsificat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor și că au ajutat la înscrierea construcției în cartea funciară fără a fi îndeplinite condițiile legale.
Inspectorul de la primărie a eliberat certificatul de edificare a construcției fără a vedea stadiul fizic al lucrărilor
Inculpatul Marius Adrian Drăguț a făcut cerere de judecare a cauzei prin procedură simplificată, dar Judecătoria Pitești i-a respins-o pe 26 septembrie a.c.. Inculpatul poate face această cerere dacă recunoaşte în totalitate faptele. În acest caz, deși a menționat că recunoaște faptele, din declarația dată rezultă că nu a avut în vedere și consecințele ulterioare ale semnării procesului-verbal de recepție și a certificatului de edificare a construcției. Astfel, instanța, din modul în care inculpatul a ales să recunoască faptele, constată că nu se poate proceda la judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate în cazul inculpatului.
Ce a arătat inculpatul la termenul din 18 septembrie a.c.: „Recunosc că am semnat procesul-verbal de recepție în birou, fără să vizualizez lucrările, fără să mă duc să văd construcția. La 2-3 săptămâni, am eliberat certificatul de edificare a construcției fără a vedea stadiul fizic. Nu am cunoscut nici dirigintele de șantier, nici pe inculpat până la poliție. (…) Știam ce s-a întâmplat cu construcția și cum a fost construită. (…)”, cităm din motivarea sentinței.
Bărbatul este în continuare salariatul primăriei, însă are raportul de serviciu suspendat de la 12 ianuarie 2023, ca urmare a trimiterii sale în judecată și până la soluționarea definitivă a dosarului. Trebuie spus că Primăria Pitești are calitatea de parte civilă în acest dosar.
Citește și Nori negri imobiliari se adună deasupra Primăriei Piteşti
Citește și Cristian Gentea a verificat alt bloc din Pitești. „Sunt dezamăgit de ce am găsit în șantier”
0 Comentarii