Web Analytics

Dosarul deşeurilor de la ARO, opintit din cauza „spărgătorilor de procese”

de | 23.05.2019 13:30 | Dezvăluiri

După ce a scăpat de acuzaţiile aduse în legătură cu incidentul de la groapa de gunoi Glina, patronul cu deşeurile de la ARO are motive să nu devină prea repede temător în legătură cu dosarul care i s-a deschis la Judecătoria Curtea de Argeş chiar în legătură cu incendiul de la Câmpulung din octombrie 2013. Şi asta pentru că, la fel ca în multe cazuri, activitatea judecătorească este blocată de specialiştii agreaţi chiar de Ministerul Justiţiei pentru a efectua expertize în procese.
Exemple sunt multe, am promis că vom reveni, însă, deocamdată, vă prezentăm ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută în procesul în care sunt inculpaţi Vasile Tofan (foto) şi Global Eco Center. Acuzaţia: infracţiuni la alte legi speciale, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, art. 63, al.1, lit.b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor.

Următorul termen, pe 6 iunie

Procesul a început greu, după patru ani de la producerea incendiului de la depozitul de deşeuri de pe fosta platformă ARO. Atribuit iniţial spre soluţionare Judecătoriei Câmpulung, a fost mutat la instanţa din Curtea de Argeş, au existat şi contestaţii soluţionate la Tribunalul Argeş, iar primele mişcări procedurale s-au făcut la începutul verii anului trecut. De atunci s-au derulat peste zece termene, fără a se intra pe fondul problemei. Dincolo de încercările lui Tofan de prelungire a duratei procesului – şi este de menţionat aici şi o cerere de amânare pentru imposibilitate de prezentare în faţa instanţei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile! – a contat mult în prelungirea inutilă a actului de justiţie şi atitudinea experţilor.
Astfel, la termenul din 11 decembrie 2018 a fost numit primul expert contabil, numitul Popescu Cristian. Specialistul a cerut imediat înlocuirea, fapt care s-a şi produs pe 29 ianuarie. Noul expert: Bălan Felicia. La termenul următor, pe 26 februarie 2019, ce a găsit instanţa la dosar? Cerere de înlocuire! Solicitarea expertului nu a fost pusă în discuţie, dar a fost acceptată pe 29 martie, atunci când în cauză a apărut Puşcaşu Gabi. Al treilea expert. După numai un termen, s-a ivit o altă cerere de înlocuire, de data aceasta respinsă de judecător, pentru ca săptămâna trecută expertul să fie amendat şi înlocuit. În scenă a apărut acum Vişoiu Ion, iar următorul termen a fost fixat pe 6 iunie. Apoi va începe vacanţa judecătorească…

Experţii care nu vin trebuie să precizeze câte deşeuri mai sunt la ARO

În cadrul procesului se vor efectua două expertize, deşi nu se ştie când. Una contabilă, cu experţi deja schimbaţi de trei ori, şi una de mediu, primul expert în ecologie şi protecţia mediului fiind desemnat chiar săptămâna trecută în persoana lui Şchiopu Emil Cătălin.
În privinţa situaţiei contabile, obiectivele constau, printre altele, în precizarea stocului de deşeuri existent în 2013 şi la acest moment la fosta uzină ARO, a costurilor pentru eliminarea substanţelor şi dacă după incendiu au mai fost aduse deşeuri în depozit.
Pe domeniul de mediu, expertul are aproape aceleaşi obiective, doar că partea legată de costuri va avea o însemnătate fără accent de specialitate.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii