Web Analytics

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul copilului care a murit după o anestezie la dentist

de | 13.02.2020 13:13 | Dezvăluiri

# Deși DSP afirmă că cei de la „Teddy Care” din Pitești nu sunt autorizați pentru tipul de anestezie care a băgat copilul în comă, conducerea clinicii susține contrariul # DSP a aplicat o amendă de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară

Autoritățile s-au sesizat rapid în cazul copilului de 4 ani transportat în comă la București, după ce i-a fost făcută o anestezie la Clinica stomatologică „Teddy Care” din Pitești, luni, 10 februarie. În urma unui stop cardio- respirator, băiețelul a murit miercuri seara la un spital din București. Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la respectiva unitate medicală încă de marți, unde au constatat că Teddy Care are autorizație sanitară de funcționare eliberată de DSP Argeș, dar nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de funcționare o secție ATI. În prezent, anestezistul este cercetat pentru ucidere din culpă.

sorina hontaru„S-au aplicat sancțiuni de 20.000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară, adică o activitate de anestezie și analgosedare. Din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, nu sunt deficiențe”, ne-a declarat Sorina Honțaru (foto), director DSP Argeș.
Ministerul Sănătății anunțase ieri că micuțului i-a fost făcută anestezie generală cu propofol, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale. Ministrul Sănătății anunță că în perioada următoare va fi verificat felul în care se fac anesteziile în cabinetele stomatologice. Potrivit mediafax.ro, „Anestezia generală pe venă este o procedura care devine sigură când este practicată la o instituţie sanitară, unde există întotdeauna riscul că această anestezie dacă nu este monitoriza, pacientul să trebuiască să fie intubat rapid. Cum poţi intuba un pacient într-un cabinet de anestezie, unde nu ai un aparat, nu ai ventilator”, a explicat Victor Costache. Pentru a avea dreptul să facă anestezii totale, cabinetul stomatologic ar fi trebuit să aibă în structura sa o secție ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), însă conform autorizației sanitare de funcționare, clinica nu are în structură o astfel de secție.

Marți, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a transmis că s-a întocmit dosar penal în rem pentru vătămare corporală din culpă, au fost audiate toate persoanele care au cunoștință de cele petrecute și a fost ridicat instrumentarul medical pentru administrarea probatoriului. Miercuri seara, după moartea copilului, Poliția Argeș a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
”Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situației juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă. Totodată, precizam că încă de zilele trecute au fost luate toate măsurile pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar la momentul de față se așteaptă concluzii de natura tehnică, care vor fi trase în urma verificărilor Direcției de Sănătate Publică. Cercetările continuă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești”, transmite IPJ  Argeș. 

Valentin Bănică, președintele Colegiului Medicilor Argeș: „Ne vom autosesiza vizavi de acest caz”

De asemenea, nefericitul caz a intrat și în atenția Colegiului Medicilor din Argeș, care s-a autosesizat. „Sigur e că ne vom autosesiza vizavi de acest caz, ca să vedem dacă putem declanșa o anchetă disciplinară, dacă este cazul, dacă avem medic membru al colegiului nostru”, a declarat marți președintele Colegiului Medicilor Argeș, Valentin Bănică, pentru Jurnalul de Argeș.

Conducerea Clinicii „Teddy Care”: „Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătății pentru realizarea acestui tip de tratamente”

După analiza situației împreună cu medicul primar anestezie și terapie intensivă, medicul stomatolog și asistenta care s-au ocupat de acest caz, conducerea clinicii transmite că tratamentele prin analgosedare se desfășoară fără probleme în clinică din anul 2018, atunci când au început colaborarea cu medicul primar anestezie și terapie intensivă Adrian Dinescu. „Clinica noastră este autorizată de Ministerul Sănătății pentru realizarea acestui tip de tratamente, iar până în acest moment la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită în mod curent și în alte clinici din Pitești și din țară”.

Firul evenimentelor

Reprezentanții Clinicii „Teddy Care” transmit că băiețelul, în vârstă de 4 ani și 8 luni, a fost adus de părinți la o consultație de specialitate pe 18 ianuarie, iar în urma acesteia s-a constatat că avea nevoie de obturații cu tratamente de canal și obturații simple. Părinții au ales tratament dentar sub analgosedare, deși li s-a recomandat și tratarea clasică. 
„Deși s-a dovedit necooperant, părinților li s-a recomandat să încerce totuși tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult și rezultatele să se lase așteptate. Părinții au optat însă pentru analgosedare deoarece știau de existența acestei opțiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente dentare sub analgosedare în clinica noastră. Ținem să menționăm că tratamentele stomatologice sub analgosedare sunt recomandate în cazul pacienților foarte anxioși, care nu cooperează cu medicul dentist și a căror stare de sănătate are de suferit din acest motiv. Copilul a ajuns în clinică pe 10 februarie la ora 14.50, a intrat la tratamente la ora 15.15-15.25, moment în care i s-a administrat intravenos anestezicul de către medicul nostru colaborator, medic primar anestezie și terapie intensivă, și au început tratamentele dentare. După maximum 45 de minute de la începerea intervenției, medicul anestezist specialist a început resuscitarea copilului, după ce atât el, cât și medicul stomatolog și asistenta au observat că starea copilului s-a modificat. Medicul anestezist a constatat că saturația de oxigen scăzuse, simptom asociat și cu o bradicardie severă, și a început protocolul de resuscitare. Ca măsură suplimentară a fost chemată ambulanța, iar echipajul Smurd a decis transportarea copilului la spital pentru monitorizare și investigații suplimentare”, au transmis reprezentanții clinicii Teddy Care.  Având în vedere că starea copilului era foarte gravă, acesta a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Acolo, copilul a intrat în moarte cerebrală și a reușit să respire doar cu ajutorul aparatelor, internat la reanimare, intubat și ventilat mecanic. Copilul a murit miercuri seară după ce a făcut al treilea stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. 

Medicul anestezist Adrian Dinescu: „Familia pacientului şi-a dat acordul”

„Familia pacientului și-a dat acordul pentru această tehnică. Lucrurile au decurs, ca de obicei, în mod normal până la un moment dat. La aproximativ 45 de minute de la începerea intervenției am avut un episod de tahicardie severă, asociat cu scăderea saturației oxigenului, care a dus la un stop cardio-respirator imediat, motiv pentru care am instituit resuscitarea. Pacientul a plecat din clinică stabilizat către un serviciu de pediatrie de urgență pentru investigații suplimentare”, a transmis presei medicul anestezist Adrian Dinescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii