Web Analytics

„DNA ar putea cerceta revânzarea terenurilor din Pădurea Trivale cu 2,3 milioane euro”

de | 22.10.2015 20:26 | Dezvăluiri

# Fiica Ilenei Brătianu face dezvăluiri şi propuneri legate de retrocedările cu cântec ale terenurilor mamei sale # Principalul beneficiar a fost omul de afaceri Nicolae Ivănescu, care a cumpărat de la Ileana Brătianu cu 80.000 euro cele 32,8 ha transferate de la Rătești în Trivale, după care  a revândut jumătate dintre acestea cu fabuloasa sumă de 2.325.000 euro

Joi 15 octombrie, la Tribunalul Argeș a avut loc un nou termen în procesul prin care Prefectura Argeș cere anularea titlului de proprietate  pentru cele 32,8 hectare „mutate” în pădurea Trivale de la Rătești, acolo unde Ileana Brătianu avea dreptul să le primească. Marie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu, a venit special de la Paris pentru acest proces, și nu este pentru prima oară când o face. Numai că instanța a decis amânarea procesului pentru 26 noiembrie, pe motiv că Prefectura Argeș și Romsilva nu au primit o copie după apelul formulat de către Marie-Hélène Fabra Brătianu.   Reamintim că Ileana Brătianu (între timp decedată) a vândut terenurile omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care, la rându-i, le-a înstrăinat în mare parte unor investitori evrei. Profitul lui Ivănescu a fost unul uriaș, dacă avem în vedere că a plătit doar 350.000 lei pe cele 32 ha transferate în Trivale și a vândut apoi 15,5 dintre acestea, cu 2.325.000 euro. Trebuie spus că în primă instanță, Tribunalul Argeș a decis anularea titlului de proprietate pentru o parte dintre terenurile din Pădurea Trivale, numai că Marie-Hélène Fabra Brătianu a făcut apel. La scurt timp după ieșirea din sala de judecată am stat din nou de vorbă cu doamna Marie-Hélène Fabra Brătianu, fiica Ilenei Brătianu și nepoată a marelui istoric și om politic liberal Gheorghe Brătianu. În interviul în exclusivitate pe care ni l-a acordat, aceasta vine cu noi dezvăluiri spectaculoase și acuze în dosarul atât de bizar al retrocedărilor cu ”cântec” din pădurea Trivale.

„Sunt prea multe lucruri inexplicabile în ceea ce s-a întâmplat după retrocedarea și vânzarea terenurilor de către mama mea”

# A fost, în opinia dumneavoastră, mediul politic și administrativ din Argeș implicat în retrocedarea terenurilor din pădurea Trivale?
– În momentul de față cred că a fost implicat. Și asta pentru că sunt prea multe lucruri inexplicabile în ceea ce s-a întâmplat după retrocedarea și vânzarea terenurilor de către mama mea. Sunt detalii inexplicabile, cum ar fi faptul că statul a descoperit subit că terenurile i-au aparținut după ce ele au fost retrocedate, sau revânzarea terenurilor la prețuri foarte mari. Aceste detalii nu pot fi înțelese decât prin complicități, cred. Vă spun asta din punctul de vedere al unei franțuzoaice. În orice caz, eu cred că atacurile ce se fac la ora actuală pentru anularea titlurilor de proprietate ale terenurilor din pădurea Trivale dovedesc clar că e vorba și de o bătălie politică.
# S-a făcut până acum o expertiză pentru a se stabili valoarea terenurilor din Trivale și de la Rătești ce au aparținut familiei Brătianu?
– Nu am făcut nicio evaluare până acum. Știu însă că terenurile din Trivale au valoare foarte mare comparativ cu cele de la Rătești.
# Ați discutat cu primarul de la Rătești legat de toate terenurile de la Rătești? V-a dat mai multe informații privind terenurile ce au aparținut mamei dumneavoastră?
– Am discutat cu primarul de la Rătești. I-am scris de mai multe ori și nu am primit niciun răspuns legat de terenurile și proprietățile familiei Brătianu. Ni s-a vorbit doar de monumentul dedicat mamei mele și tatălui ei și de un proiect al bibliotecii, însă nimic despre terenuri. Cred că un om care nu răspunde la scrisorile mele, așa cum e cazul primarului de la Rătești, are ceva de ascuns. De ce nu răspunde? 
# Intenționați să cereți despăgubiri în cazul în care instanța va stabili că terenurile din pădurea Trivale au aparținut statului?
– Da, voi cere inclusiv daune morale. M-a obosit foarte mult toată această poveste. Moral, acest caz reprezintă pentru mine un mare stres.

„Poate fi și o spălare de bani sau o escrocherie inteligentă în cazul vânzării terenurilor din pădurea Trivale”

# Cele 32,8 hectare din pădurea Trivale au fost vândute domnului Ivănescu pentru aproximativ 3,5 miliarde lei vechi (80.000 de euro), iar acesta a obținut 2,3 milioane de euro pentru jumătate dintre ele. E uriașă diferența… Aveți suspiciuni în acest caz al diferențelor foarte mari de prețuri? Ar putea fi vorba și de o spălare de bani?
– Diferența aceasta foarte mare este absolut de neînțeles. Repet, cred că mediul politic și administrativ din Argeș au fost implicate în toată această afacere. O asemenea diferență de preț într-un timp atât de scurt implică obligatoriu ceva anormal. Prețurile nu s-au schimbat peste noapte în România, dar s-au schimbat terenurile. De ce? Nicio pădure nu poate avea prețul la care a vândut domnul Ivănescu o parte din pădurea Trivale. E ceva bizar. Nu știu exact ce. Poate fi și o spălare de bani, la fel de bine cum poate fi și o escrocherie inteligentă.
# Vi s-a comunicat suprafața totală a terenurilor de la Rătești ce au aparținut familiei Brătianu? Care este aceasta? V-au dat domnul Ungureanu (n. red. – secretarul Primăriei Rătești și procuratorul Ilenei Brătianu) sau primarul de la Rătești date exacte?
– Domnul Ungureanu mi-a scris că familia Brătianu a avut aproximativ 1.200 de hectare. Dar când i-am cerut domnului Ungureanu precizări asupra acestei evaluări, nu a mai răspuns cu lucruri clare. Din calculele mele, suprafețele de la Rătești ce au aparținut familiei Brătianu și au fost retrocedate însumează aproximativ 300 de hectare. Unde a dispărut diferența enormă de 900 de hectare din terenurile familiei Brătianu? Domnul Ungureanu trebuie să răspundă clar și cu documente la această întrebare. Trebuie să existe documente în arhive privind proprietățile familiei Brătianu. O să încerc prin toate mijloacele legale să aflu ce s-a întâmplat cu diferența mare de teren. Toate aceste tăceri de la Rătești sunt de neînțeles și îmi mănâncă mult timp. În caz că nu voi primi răspunsuri privind această diferență mare de suprafețe mă gândesc inclusiv să depun plângere, dacă va fi posibil, bineînțeles.

„Dacă justiția din Argeș nu are independența la care ne așteptăm, atunci DNA trebuie să intervină”

# DNA cercetează deja retrocedarea ”ciudată” a celor 32,8 hectare de teren din pădurea Trivale. Ar putea face DNA mai mult în acest caz?
– Cred că Tribunalul Argeș are în acest moment toate elementele pentru a acționa și cred că nu are nevoie de intervenții exterioare, pentru că are toate documentele. Dacă justiția din Argeș nu are independența la care ne așteptăm, atunci DNA trebuie să intervină. Aș adăuga ceva, legat de modalitatea în care DNA poate ajuta justiția, și asta în mod normal și legal. Dosarul pentru care mă judec are și date foarte clare, dar sunt și alte lucruri și acolo ar putea DNA juca un rol, un rol pe care Tribunalul nu îl poate juca. Și asta deoarece Tribunalul nu poate răspunde decât la speța privind anularea terenurilor ( a titlurilor de proprietate pentru terenurile din Trivale, n.red). Dacă DNA e intrigată de lucrurile bizare din jurul acestui dosar, poate face o investigație în acest sens. De exemplu, ar putea cerceta revânzarea terenurilor cu 2,3 milioane euro.
Interviu realizat de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii