Web Analytics

Micii Dumnezei sau tulburarea narcisică

de | 4.03.2021 13:09 | Actualitate, Opinii

Profesorul meu de psihanaliză, Vasile Dem Zamfirescu, lansa într-un interviu necesitatea înființării unui minister al stimei de sine în România.
Ce este stima de sine și de ce consideră unul dintre cei mai mari psihanaliști români că este așa de importantă și că ne lipsește?
Stima de sine este definită ca fiind o “atitudine evaluativă de satisfacție, considerație, respect, încredere, dragoste față de propria persoană” (Manual de Psihiatrie, pag. 18).
În urma studiilor de specialitate a fost dovedită necesitatea construirii unei stime de sine sănătoase a românilor, mai ales că aceștia au o percepție mai favorabilă asupra altora decât asupra lor.
Există însă oameni care par că au o stimă de sine extrem de crescută, persoane care au o părere extraordinară despre abilitățile și capabilitățile lor. Aceste persoane se consideră deasupra tuturor și se simt îndreptățite să îi exploateze pe ceilalți pentru a le servi propriilor interese.
Au ca trăsături o imagine grandioasă asupra propriei persoane, o nevoie disperată de recunoaștere și o lipsă de empatie față de semenii lor. Comportamentul arogant și snob îi fac ușor de recunoscut.
Acestea sunt caracteristicile principale ale persoanelor care suferă de tulburarea de personalitate narcisică.
A-i ajuta pe acești indivizi să își contureze o imagine de sine mai realistă, să poată avea relații satisfăcătoare cu ceilalți și să devină disponibili pentru intimitate în relații reprezintă o adevărată provocare și se poate realiza doar cu sprijinul unui specialist al sănătății mintale.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Citește și 3 motive pentru care pandemia poate conduce la fobie socială

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii