Directorul Sever Stanciu pune piciorul în prag la Rucăr şi Dâmbovicioara

de | 12.05.2011 18:30 | Actualitate

# ITRSV a trecut la somaţii pentru proprietarii care nu fac reîmpăduriri. Legile silvice nu au fost ştiute de frică până în prezent, iar „devoratorii” de pădure, vinovaţi de tăierile până la ras, au primit doar amenzi (multe neplătite niciodată) sau au făcut colecţie de NUP-uri în urma plângerilor penale formulate de inspectorii ITRSV. 
Şi cum pădurea a început să cam dispară de pe hărţile zonei Rucăr – Dâmbovicioara, după principiul „mai bine mai târziu decât niciodată”, şeful ITRSV Ploieşti, Sever Stanciu, a trecut la aplicarea Codului Silvic. Iar primul pas a fost să-i someze pe proprietarii de pădure care au exploatat, iar apoi au „uitat” să mai şi reîmpădurească.  Aşa că, prin luna martie, la solicitarea  ITRSV Ploieşti şi a ISV Argeş , Ocolul Silvic Păpuşa Rucăr a întocmit o listă cu proprietarii care nu şi-au reîmpădurit suprafeţele tăiate, în termenul stabilit de Codul Silvic – Legea 46/2008, art. 30. După întocmirea unei liste cu proprietarii a peste 40 de ha de pădure rasă de pe faţa pământului, ce-i  drept legal, s-a trecut la somaţii fără drept de a mai fi discutate, ci doar puse în practică.  Punct ochit, punct lovit pentru inspectorul şef de la ITRSV, care a reuşit să-i determine, forţat, pe unii dintre proprietarii de pădure să reîmpădurească ceea ce au tăiat. Printre proprietarii celor circa 20 de ha deja reîmpădurite se numără  Adrian Cosma, Aron Moiceanu şi Ion Pârnuţă, rucăreni cărora le-a fost teamă că vor rămâne fără proprietăţi, dat fiind faptul că legile prevăd chiar şi confiscarea proprietăţii nereîmpădurite. Dintre ceilalţi somaţi, mulţi au solicitat, deja, Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr întocmirea documentaţiilor de reîmpădurire, trecând la cumpărarea puieţilor şi începerea  plantării de puieţi de molid pentru refacerea pădurii.
Fără a fi somate, obştile au împădurit, conform planificării anuale, suprafeţele despădurite din  anul 2003 şi până în prezent, în  suprafaţă de 195 ha. Graficul acestora prevede o reîmpădurire eşalonată: pentru 2008 – 31 ha, pentru 2009 – 44 ha şi pentru 2010 – 58 ha, urmând ca în acest an să reîmpădurească 23 ha, cu puieţi de molid produşi în pepiniere proprii.
Pe surse am aflat că şeful ITRSV, Sever Stanciu, nu e dispus să mai ierte pe nimeni şi va aplica legea urmând să treacă la executarea silită a proprietarilor care au tăiat şi nu au mai reîmpădurit.
(Ioana Ştefan)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii